Niko Saarinen ja Jonna Saari keskittyvät Nikotellen-podcastin uudessa jaksossa suomalaisten yleiseen tabuun eli ulosottohelvettiin.

Niko ja Jonna tietävät, että varsinkin julkkisten ulosottotilastot sekä maksuhäiriömerkinnät kiinnostavat kovasti mediaa, joten he paljastavat nyt itse avoimesti taloudellisen tilanteensa. Jonnan luottotiedot ovat kunnossa, mutta Nikolla on neljä vanhaa merkintää laskuista, joiden summat olivat aikoinaan 80-400 euroa.

Niko myöntää, että kyseiset maksuhäiriömerkinnät ovat johtuneet omasta laiskuudesta hoitaa laskuja, ei rahan puutteesta. Hänellä ei ole ollut enää vuoteen ulosotossa velkoja, joten hän uskoi tilanteensa olevan kunnossa. Hänellä ei kuitenkaan ole luottotietoja vielä pitkään aikaan, koska hän sanoo maksuhäiriömerkintöjen pysyvän rekisterissä 2-4 vuoden ajan.

Luottotiedottomana Niko on esimerkiksi asuntoa vuokratessa jonon hännillä eikä saa täyttä kotivakuutusta.

Onneksi asiaan voi kuitenkin saada osittaista helpotusta, sillä luottotietoihin voi saada ref-merkinnän, joka näkyy maksuhäiriömerkinnän lisätietona siitä, ettei velkoja enää ole. Asian hoitamiseen kului Nikolla byrokratian hitauden vuoksi kolmisen viikkoa ja puheluita piti tehdä parikymmentä, mutta lopulta se onnistui. Niko suosittelee samaa kaikille luottotiedottomille, jotka elävät limbossa velkansa maksaneena, mutta maksuhäiriömerkintä edelleen rekisterissään.

Niko myöntää häpeävänsä omia maksuhäiriömerkintöjään, koska hänellä on ja on ollutkin rahaa maksaa laskunsa. 10-20 puhelulla hän sai järjestettyä asiansa ja sai ref-merkinnän, koska on maksanut kaikki saatavat jo vuosi sitten, mutta hän pääsee silti merkinnöistä eroon vasta vuonna 2021.

Niko ihmettelee, miten voi joutua kärsimään niin paljon pidempään vaikka vain yhden laskun maksamatta jättämisestä kuin toisen ihmisen raiskaamisesta.

Niko sanoo, että Suomessa voi saada raiskauksesta usein vain sakot ja/tai ehdollisen tuomion. Ehdotonkin raiskaustuomio tarkoittaa Nikon mielestä sitä, että ensikertalaisena voi päästä hyvällä käytöksellä vapaaksi jo kolmen kuukauden päästä, mutta maksuhäiriöstä tulee toisenlainen ”tuomio”, joka pysyy luottorekisterissä 2-4 vuoden ajan.

Nikon ihmettelee, miten maksuhäiriö voi haitata ihmisen arkielämää niin paljon enemmän verrattuna raiskaajaan seuraamuksiin. Esimerkiksi asuntojonoissa tuomittu raiskaaja pääsee Nikon mukaan luottotiedottomien edelle ja pääsee myös helpommin töihin, ja hän voi ongelmitta hakea vaikka lainaa. ”Yhden lääkärilaskun” maksamisen unohtaminen puolestaan aiheuttaa Nikon mukaan suoran siirron C-luokan kansalaiseksi useissa aiemmin mainituissa arkielämän haasteissa.

Niko ilmoittaa aikovansa ryhtyä taisteluun tätä suurta suomalaista yhteiskunnan epäkohtaa vastaan ja suunnittelee aiheesta kansalaisaloitetta.

Kuuntele Nikon ja Jonnan Nikotellen-podcastin uusin jakso alta tai täältä!

Jakson voi kuunnella myös Soundcloudista.

Nikotellen-podcastin ensimmäisen ja toisen tuotantokauden äänitteet löydät täältä.

Sarja löytyy myös Apple Podcasteista.

Metropoli ja Nikotellen ovat myös Instagramissa.