Seura-lehti tutki Suomen pääministeri Juha Sipilän henkilökohtaisia liiketoimia ja väittää, että Sipilä hyödynsi yhteistä rahaa tehdäkseen itsestään yksityisen miljonäärin.

Seuran mukaan Sipilän ympärille on kertynyt sojoituskauppojensa kautta liikemiesten verkosto, joka on nyt vahvasti mukana myös biojalostamoteknologiaa kehittävän Chempolis Oy:n hankkeissa. Seura selvitti artikkelissaan, ”miten tullaan miljonääriksi, ei pelkän onnen tai liikemiesosaamisen avulla, vaan hyväksikäyttämällä veronmaksajien – ja hyvien veljien – tukea”.

Valtionyhtiön lainarahalla 100 miljoonan myyntikauppa Sipilälle

Seuran mukaan kaikki alkoi vuonna 1996, kun valtionyhtiö Rautaruukki myi Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä, jonka toimitusjohtajana Sipilä toimi ja jonka vähemmistöomistaja hän oli. Rautaruukki lainasi Sipilälle yli 30 miljoonaa markkaa kauppaa varten. Runsas vuosi myöhemmin Sipilä myi osuutensa yrityksestä yli 100 miljoonalla markalla amerikkalaiselle yritykselle.

Osakkeita pilkkahintaan

Vuonna 1997 Sipilä perusti muiden oululaisten sijoittajien kanssa Ultraprint-nimisen yhtiön, johon hän sai osakkeita 2 000 markan kappalehintaan, kun veronmaksajien rahaa yhtiöön sijoittanut Teknoventure maksoi 5 000 markkaa per osake. Ei kovin kannattavaa veronmaksajien kannalta, varisnkin kun he omistivat uudesta yhtiöstä vain neljänneksen, vaikka siitä maksettu 1,5 miljoonan markan hinta oli yli 60 prosenttia koko potista.

Sijoitusten valvojana rahaa omalle yhtiölle ja uskomaton yhdistyminen

Seuraavana vuonna Sipilä valittiin julkisin varoin omistetun Teknoventure-sijoitusyhtiön hallitukseen. Sipilän tehtävänä oli valvoa, että veronmaksajien varoja käytettiin järkevästi. Teknoventuren sijoitussalkussa oli edelleen myös aiemmin mainittu Ultraprint, jossa Sipilä oli itsekin omistajana.

Ultraprint ajautui vaikeuksiin, jolloin Sipilän oululainen liikemieskaveri Kalevi Laurila osti yhtiön. Sipilä sai kauppahinnan toiselle yhtiölleen osakkeina Laurilan JMC Tools-yhtiöstä. Kun JMC Tools ajautui vaikeuksiin, se päätettiin yhdistää valtion rahoitusyhtiö Finnveran enemmistönä omistaman pörssiyhtiö Incapin kanssa. Yhdistyminen tapahtui hämmästyttävän huonoilla ehdoilla veronmaksajien kannalta. Pienemmän JMC Toolsin omistajat saivat fuusioituneesta yhtiöstä 70 prosenttia, kun taas noin viisi kertaa suuremman ja selvästi kannattavamman pörssiyhtiö Incapin omistajat, suurimpana siis veronmaksajat Finnveran kautta, saivat uudesta yhtiöstä vain 30 prosenttia. Seuran mukaan perusteluna veronmaksajien kannalta epäedullisen näköiselle kaupalle käytettiin JMC Tools Oy:n tulevaisuudenodotuksia, jotka eivät koskaan toteutuneet.
”Tällä kauppojen ketjulla Sipilä oli saanut vaihdettua osuutensa tappiollisesta pikkufirma Ultraprintistä pörssiyhtiöön – yhdeksi sen kymmenestä suurimmasta omistajasta”, Seura raportoi.

Chempolis-soppa

Juha Sipilän sijoittajahistoriaan kuuluu kymmeniä yrityksiä, joista erikoisin on nykyisin hänen lasten omistuksessa oleva bioteollisuusyritys Chempolis. Kun Sipilä tuli Chempolisin omistajaksi, Teknoventure jatkoi veronmaksajien rahojen sijoittamista yhtiöön. Chempolis teki vuosikausia miljoonatappioita ja Sipilän liikemiesystävä, keskustan entinen kansanedustaja ja Sievin silloinen kunnanjohtaja Markku Koski aloi vaoimakkaasti lobata Sieviin biojalostamoa auttaakseen Chempolisin taloudellista ahdinkoa.
Kun Juha Sipilästä tuli Suomen pääministeri, hän otti poikkeuksellisesti itselleen myös omistajaohjausministerin tehtävät. Tämän jälkeen umpivelkaisen Chempolisin asiat alkoivat sujua ja Fortum sekä sijoitusyhtiö Taaleri sijoittivat siihen yli 10 miljoonaa euroa.

Myydään valtion omistuksia ja sijoitetaan rahat bioteollisuuteen, jossa Sipilällä vahvat kytkökset

Sipilän liikekumppani Kalevi Laurila perusti Furetan Oy:n, jonka osakkaana on myös entinen keskustaministeri Martti Pura. Yhtiö hakee tällä hetkellä kolmelle eri biojalostamolle yhteensä yli 650 miljoonan euron tukia työ- ja elinkeinoministeriöltä. Laurila ja Pura sanovat luovuttaneensa valtaosan yhtiön omistuksistaan viime vuoden lopulla.

Seura raportoi, että Sipilän suunnittelemaa kasvurahastoa varten perustettu valtion kehittämisyhtiö Vake Oy varautuu myymään valtion omistuksia mahdollistaakseen tuntuvat sijoitukset muun muassa biotalousyritysten kasvun vauhdittamiseen, ja että Vake Oy:n myytäväksi siirrettiin noin 2,5 miljardin euron edestä valtionyhtiöiden osakkeita, joiden myyntitulojen käytöstä maan hallitus päättää eduskunnalta kyselemättä.

”Rahojen käyttö on arvatenkin hallituksen liikesalaisuus, ja yritysten omistajatietojen heikentäminen vaikeuttaa rahankäytön seuraamista entisestään”, Seura toteaa.

Lähde: Seura
Kuva: Wikipedia