Suomi vietti eilen 98. itsenäisyyspäiväänsä ja samalla maamme nousi maailman otsikoihin. Otsikoita ei kuitenkaan nostattanut Suomen itsenäisyysjuhla, vaan harvinaislaatuisen positiivinen esimerkki.
Arvostetut mediat, kuten amerikkalainen Forbes ja englantilainen The Telegraph, uutisoivat eilen ”Suomessa alkavan perustulon” olevan erinomainen esimerkki rohkeudesta tehdä muutoksia monimutkaiseen ja byrokraattiseen järjestelmään. Uutisten mukaan Suomi heittää nykyiset etuudet romukoppaan ja alkaa maksaa 800 euroa kuukaudessa jokaiselle kansalaiselle.
Länsimaiset talousasiantuntijat ovat jo pitkään suositelleet perustuloa, eli ns. kansalaispalkkaa, joka maksettaisiin jokaiselle kansalaiselle riippumatta siitä, onko hän työtön vai ei. Vaikka perustulon voisi kuvitella passivoivan ihmisiä, asiantuntijoiden mielestä tulos olisi päinvastainen, sillä perustulo vähentäisi työnantajien valtaa työntekijöihinsä, koska ansiotuloja ei voisi enää käyttää kiristyskeinona. Asiantuntijoiden mukaan perustulo motivoisi ihmisiä työntekoon, koska sen ansiosta työnteko pienipalkkaisimmillakin aloilla olisi kannattavampaa kuin etuuksien saaminen. Faktatietoa perustulon vaikutuksista ei ole, koska muutosta ei ole muissa maissa uskallettu edes kokeilla. Nyt Suomea kiitellään vuolaasti rohkeudesta toimia suurempien maiden koekaniinina.
Ulkomaisten uutisten mukaan lopullinen päätös Suomen perustulon alkamisesta tehdään marraskuussa 2016. Kyseistä ajankohtaa ei ole Suomessa vahvistettu, mutta Kelan ensiselvitys perustulosta julkaistaan viimeistään 30.3.2016.
Kelan tänä syksynä teettämän tutkimuksen mukaan 69 % suomalaisista kannattaa perustuloa ja sopivimmaksi määräksi kyselyssä arvioitiin 1000 €/kk.
– Täydessä perustulossa ei olisi juuri muita perusturvaetuuksia, joten sen olisi oltava aika korkea, noin 800 euroa kuukaudessa. Osittaisessa perustulossa lähdemme liikkeelle 550 eurosta, koska työmarkkinatuki on nettona sen verran. Perustulokokeilussa olisi moraalisesti väärin tarjota kenellekään pienempää summaa, kertoi Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas Lännen Medialle.
Pääministeri Sipilä on väläytellyt Salon seutua sopivaksi kokeilupaikaksi, mutta Helsingin Keskusta ilmoitti viime kuussa haluavansa perustulokokeilun Helsinkiin. Missä tahansa kokeilu päätetäänkin järjestää, sen myötä tullaan saamaan arvokasta tietoa perustulon toimivuudesta ja Suomen olosuhteisiin sopivasta summasta.