Poliisin lupapalvelupisteissä on ollut poikkeuksellisen vilkas alkukesä, joka on ruuhkauttanut pisteitä koko maassa.
Ruuhkien muodostumiseen on omalta osaltaan vaikuttanut se, että uusien säännösten mukaan lapsilla on oltava matkustaessa oma passi 26.6.2012 lähtien, sekä ensimmäisten viisivuotisten passien vanheneminen tänä vuonna. Myös supistetut aukioloajat ja henkilöstön vuosilomat vaikuttavat lupapalveluiden toimintaan.
Passeja, joihin vanhemman lisäksi on merkitty lapset, voidaan kuitenkin käyttää niiden voimassaoloaikojen rajoissa normaalisti passin ensisijaisen haltijan, eli vanhemman osalta. Passiin merkityillä lapsilla ei 26.6.2012 lähtien kuitenkaan ole enää matkustusoikeutta tällä passilla.
Ruuhkaisimpina aikoina lupakansliassa voi pahimmillaan joutua odottamaan 1-2 tuntia, varsinkin suurimpien kaupunkien lupakanslioiden palvelupisteissä. Ajan etukäteen netistä varaamalla voi säästää odotusajan paikanpäällä, vaikka ajat menevätkin muutaman viikon tai päivän päähän.
Ajokorttien käsittelyajat useita viikkoja
Jos tiedossa on, että esimerkiksi ajo-oikeus on loppumassa, uuden luvan hakeminen kannattaa tehdä ajoissa. Lupien käsittelyajat ovat useita viikkoja, joten asia kannattaa laittaa vireille hyvissä ajoin. Sama tilanne koskee myös ampuma-aselupia.
Asiakkaita pyydetään varautumaan ruuhkien takia hyvissä ajoin lupa-asioihin. Jos ei ole tarvetta hankkia lupaa välittömästi, kannattaa sen hakemista siirtää hieman myöhempään ajankohtaan. Passin saa ruuhkista huolimatta viikossa.
Ajan voi varata poliisin verkkosivujen kautta seuraavasti: poliisi.fi> Luvat> Ajanvaraus. Ajanvarausjärjestelmässä valitaan ensin lupa-asia, jonka jälkeen sivun alareunaan avautuu luettelo toimipisteistä, joihin tässä lupa-asiassa voi varata aikoja. Kalenteri näyttää vapaat ajat noin 2-3 viikkoa eteenpäin. Jos et löydä heti sopivaa aikaa, käy seuraavan viikon alussa katsomassa uusia vapaita aikoja.