THL tiedottaa, että Suomessa on perjantaihin mennessä todettu 155 koronavirustartuntaa. Edellisen päivän tilanne oli 109, joten uusia tartuntoja on todettu nyt 46. THL:n mukaan luku nousee koko ajan.

Taudin leviäminen Europassa on kiihtynyt ja sairastuneita on tällä hetkellä koko maailmassa yhteensä yli 126 000. Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkoiltana koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Tilanteen odotetaan muuttuvan epidemiaksi Suomessakin lähiaikoina. THL:n tilaisuudessa annetaan neuvoja siihen, kuinka kansalaisten tulisi toimia taudin levitessä.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen painottaa perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että ensimmäisten oireiden jälkeen ei heti pidä hakeutua terveyskeskukseen. Suurin osa koronavirustartunnoista on lieviä. Terveydenhuollon ylikuormittumisen ja uusien tartuntojen välttämiseksi Salminen ohjeistaa lieviä oireita tuntevia ihmisiä potemaan taudin kotona.

Koronavirus on vaarallinen erityisesti ikäihmisille ja perussairaille. Salminen huomauttaa, että kaikki perussairaudet eivät ole riskitekijöitä.

Salminen muistuttaa, että koronan oireisena ei tule mennä töihin tai kouluun.

– Tämä koskee myös lieviä oireita. Jos on kurkkukipua, silloin tulee pysyä kotona.

Hallitus julkaisi torstaina suosituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Myös rajoitukset ihmisten liikkumiseen ovat mahdollisia, samoin oppilaitosten toiminnan tilapäinen keskeyttäminen.

Mika Salminen arvioi torstaina, että hallituksen julkistamat toimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi eivät enää pelasta Suomea koronaepidemialta.

– On tärkeä ymmärtää, että näiden toimien tarkoitus ei ole pysäyttää epidemiaa, koska se ei ole mahdollista. Toimien tarkoitus on estää, että epidemia ei kasvaisi liian nopeasti.

– Tällä voitetaan aikaa, mikä on ihan kriittistä terveydenhuoltojärjestelmän pärjäämisen kannalta.

Suomi ei muiden maiden tapaan tule Salmisen mukaan välttymään koronakuolemilta. Hän kuitenkin arvioi, että Suomessa kuolleisuus ei välttämättä nouse kolmeen prosenttiin sairastuneista.

– Ei missään tapauksessa nouse kolmeen prosenttiin. Julkisuudessa on annettu paljon erilaisia arvioita kuolleisuusluvuista, ja ne ovat vähän hämmentäviä.

Salminen painottaa, ettei korona ole lähtökohtaisesti tappava tauti.

– Suurimmalle osalle väestöä tämä on kohtuullisen vaaraton tauti. Sitten on riskiryhmät, joille tauti ei ole vaaraton. Siksi meidän on pakko huolehtia terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudesta, että kun he (riskiryhmät) sairastuvat, niin he saavat hyvän hoidon ja suurin osa heistäkin paranee.

Riskiryhmässä ovat mm. sydän- ja verisuonitauteja sairastavat, diabetespotilaat sekä astmaatikot ja syöpäpotilaat.

Lähteet: THL, Yle, Ilta-Sanomat ja Iltalehti

Lue myös: Mitä teen, jos saan koronaviruksen? – Lue asiantuntijoiden vinkit!