Amerikkalainen tietokone- ja mobiilijätti Apple lähettää asiakkailleen silloin tällöin tärkeitä tiedotteita sähköpostitse. Tiedotteissa voidaan kertoa esimerkiksi Apple-tiliisi liittyvistä varoituksista tai muista tärkeistä asioista, joita Applen asiakkaiden tulee tietää.
Valitettavasti viime aikoina on kasvavissa määrin lähetetty Applen asiakkaille hyvin aidon näköisiä sähköposteja, jotka ovat taitavasti luotuja huijauksia. Kyseiset sähköpostit näyttävät aidoilta Applen tiedotteilta lähettäjän virallista sähköpostiosoitetta myöden, ja niissä esimerkiksi kehotetaan sinua klikkaamaan tekstin linkkiä vahvistaaksesi Apple ID:si sähköpostiosoite.
Metropoli.net muistuttaa, että älä koskaan klikkaa yhtäkään sähköpostilinkkiä, ellet ole täysin varma ettei kyseessä ole huijaus. Lisäksi yritykset eivät koskaan pyydä sinulta henkilökohtaista salasanaasi. Ole aina hyvin varovainen ja tarkkaavainen, jos olet klikannut linkkiä ja se johtaa sivulle, jonne sinun tulisi kirjoittaa salasanasi. Varmista sivuston aitous useammalta alasivulta. Linkin voi myös tarkistaa suoraan sähköpostissa viemällä kursorin sen päälle, jolloin linkin osoite tulee näkyviin. Jos osoite johtaa mihin tahansa muualle, kuin yrityksen omalle sivulle, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Huijausviestien linkit johtavat yleensä haitallisille sivustoille, joilta voit saada tietokoneeseesi erittäin vaarallisen viruksen, jonka ansiosta voit esimerkiksi menettää tietokoneesi hallinnan tai kaiken siihen talletetun sisällön.

Alla olevan kuvan sähköpostissa kaikki näyttää päällisin puolin aidolta. Applen osoite on oikea ja jopa lähettäjän sähköpostiosoite näyttää aidolta: [email protected]. Viestin aiheena lukee: ”Vahvista Apple ID:si sähköpostiosoite”.
Monet sähköpostihuijaukset on helppo tunnistaa niiden huonosta suomenkielestä, mutta tässä viestissä teksti on selkeästi parempaa kuin muissa huijauksissa. Alla olevan kuvan viestin tekstissä on muutamia pieniä virheitä. Esimerkiksi sana ”klikkaus” on kirjoitettu englanninksi. Tilin päivitystekstiä ei myöskään ole taivutettu oikein: ”Tarkista ja päivitä tilisi turvallisuustiedot kirjautumalla sisään Apple ID.”
Joskus pienet virheet voivat oikeastikin olla mahdollisia kansainvälisten tietokonejärjestelmien takia, mutta kun alla olevaan viestiin kokeiltiin vastata tai lähettää se eteenpäin, huomattiin, että vastaanottajan sähköpostiosoite muuttui. Osoite näytti edelleen aidolta, mutta ei enää yhtä uskottavalta. Tässä vaiheessa vastaanottajan sähköposti oli alla näkyvässä viestissä [email protected]. Apple-huijauksissa käytetään lukuisia erilaisia variaatioita lähettäjän osoitteista, joihin lähes aina sisältyy sana ”Apple”. Sama pätee muiden yritysten nimissä lähetettyihin huijausviesteihin.
apple-sahkoposti-huijaus-1-11-2016
Alla olevassa toisessa huijausviestissä vastaussähköpostin osoite on saatu aidoksi jopa vastausvaiheeseen asti, mutta ”Profiilisi on virheellinen” -aiheella lähetetyn sähköpostin tökerö kielioppi paljastaa sen huijaukseksi.
apple-sahkoposti-huijaus-3-11-2016
Miltä siis näyttää oikea Applen lähettämä viesti? Alla olevassa kuvassa on aito Applen lähettämä sähköposti, joka näyttää pelottavan samanlaiselta, kuin lukuisat huijausviestit.
apple-sahkoposti-aito22-9-2016
Ole siis hyvin tarkkana aina kun saat minkä tahansa sähköpostin, joka sisältää linkin tai linkkejä, joita sinua pyydetään klikkaamaan.