Huolestuttava trendi jatkaa kasvuaan sosiaalisessa mediassa.
Facebookissa, WhatsAppissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa jaetaan yhä useammin videoita, joissa joukko kiusaajia käy yhden lapsen tai nuoren kimppuun. Kiusaamiseen syyllistyvät sekä pojat että tytöt ja sitä tapahtuu niin ulkomailla kuin Suomessakin. Kiusattuja nöyryytetään ja hakataan, ja joku kiusaajista kuvaa tapahtuman videolle julkaistakseen sen netissä.

Kiusaaminen ei ole uusi asia, mutta videoiden ja sosiaalisen median myötä se on kasvanut huomattavasti suurempiin mittasuhteisiin, kuin ennen digitalisaatiota. Videot monikertaistavat uhrin häpeän ja kuvaaminen näyttää myös toimivan yllyttävänä tekijänä joillekin kiusaajille.
On hyvin vaikea ymmärtää, miksi kiusaajat julkaisevat videoitaan netissä. Onneksi heidät on kuitenkin helpompi tunnistaa videoistaan ja saada vastuuseen teoistaan. Toivottavasti tällaisia videoita nähneet ihmiset myös ymmärtävät, miten järjettömästä teosta on kyse ja estävät tällaisten tilanteiden syntymisen.
Englannin poliisi on luonnehtinut alla olevilla videoilla nähtäviä pahoinpitelyjä sekä fyysiseksi että henkiseksi kidutukseksi. Videot ovat hyvin vastenmielisiä ja niissä hakataan sekä potkitaan puolustuskyvyttömiä uhreja, samalla kun heitä solvataan nöyryyttävästi.
On korkea aika saada kiusaaminen loppumaan! Älä siis ole hiljainen hyväksyjä, joka ummistaa silmänsä, vaan puutu asiaan. Väkivaltaan ei tarvitse vastata väkivallalla, sillä tilanteessa voi käyttää järkeä. Tamperelainen abiturientti Juho Räty osoitti pari vuotta sitten, että kiusaajille voi esimerkiksi esittää asiallisen kysymyksen tilanteesta, jolloin he joutuvat miettimään tekonsa turhuutta ja lopettavat.
Alla olevien videoiden materiaali ei sovellu herkille!
https://youtu.be/qxj4KMntZVI
https://youtu.be/0G3OCD_heL0