Illuusiot huijaavat aivojamme näkemään jotain, mitä ei ole olemassa. Tämä johtuu aivojen kyvystä hahmottaa ja muodostaa kokonaisuuksia saamistaan visuaalisista virikkeistä.
Vuonna 2006 tehty video on noussut jälleen esille häkellyttävän illuusionsa ansiosta ja myös sen vuoksi, että sillä voidaan nopeasti selvittää, kärsiikö potilas skitsofreniasta. Myös humalaisten väitetään reputtavan tämän testin.
Videolla pyörii ontto Charlie Chaplinin elokuvahahmon näköinen pää, joka on naamarimaisesti edestä kolmiulotteinen eli kupera ja takaa ontto eli kovera. Normaalit aivot hahmottavat pään edestä kuperana, mutta kun pää kääntyy ja sen takapuolen kovera puoli alkaa paljastua, aivomme tekevät tahdostamme riippumattoman suoranaisen taikatempun ja yhtäkkiä näemme pään jälleen kuperana, eli Chaplin näyttää jälleen katsovan meitä kohti. Lisäksi tuossa vaiheessa pää näyttää pyörivän vastakkaiseen suuntaan. Kun pään etupuoli alkaa jälleen näkyä, huomaamme hetken aikaa osan pään koverasta sisäpuolesta.
Vaikka siis tiedämme, että näkemämme pää on kääntyessään poispäin kovera ja oikeasti sen pitäisi katsoa meistä poispäin, näemme sen silti kuperana, eli meitä kohti katsovana.
Aivoneurologian tutkijat Danai Dima ja Jonathan Roiser loivat videon nähdäkseen, miten 13 skitsofreenikon aivot reagoivat illuusioon verrattuna 16 täysin terveen ihmisen reaktioihin. Illuusio huijasi jokaista tervettä koehenkilöä, mutta yksikään skirtsofreenikko ei mennyt vipuun, eli he näkivät kääntyneen pään koverana. Skitsofreenikon aivot eivät kyenneet automaattiseen hahmottamiseen.
Diman ja Roiserin mukaan skitsofreenikkojen havainnot pätevät myös humalaisiin sekä jonkin huumausaineen vaikutuksen alaisena oleviin ihmisiin. Humaltuneen aivoissa vallitsee siis samanlainen katkos kuin skitsofreenikoilla siitä, mitä hänen aivonsa näkevät ja olettavat näkevänsä.
Metropoli.netin toimitus teki testin selvin päin eikä kyennyt välttymään taianomaiselta illuusiolta, mutta humaltuneena emme sitä ole (vielä) kokeilleet.
Haluatko sinä testata ”tieteen nimissä” esimerkiksi pikkujouluissa, huijaako tämä illuusio iloisessa olotilassa leijuvia aivojasi, vai näetkö Chaplinin onton pään sellaisena kuin se on?

Jaa uutinen myös Facebookissa!
Lähde: Wired