Maailmalla paparazzaus on ollut ilmiö iät ja ajat, Suomeen se rantautui kunnolla vasta 90-luvun puolivälissä, jolloin paparazzi Mika Lahtonen ryhtyi paljastamaan suomalaisjulkkisten todellisia kasvoja. Ulkomailla paparazzit tienaavat kuvistaan huimia summia, jopa kymmeniä tuhansia dollareita otokselta. Ei siis ihme, että myös tavalliset kansalaiset ovat ryhtyneet näppäilemään kuvia kännykkäkamerallaan.
Näin myös Suomessa. Lehdet saavat otoksia jatkuvasti.
Julkisuudenhenkilöllä ei ole samanlaista yksityisyydensuojaa kuin tavallisella pulliaisella, mutta tästä huolimatta ”kotipaparazzi” joutuu ottamaan huomioon tiettyjä sääntöjä, ettei tulisi rikkoneeksi lakia.
Tässä pikaopas paparazzin arkeen.
1. Saat kuvata julkisella paikalla. Siihen ei tarvitse lupaa. Myös poliisit tietävät tämän, joten turha yrittää ärsyttää. Vartijat puuttuvat vielä tänäkin päivänä hanakasti kuvaamiseen esimerkiksi asemilla tai kauppakeskuksissa, semminkin jos kuvaat vähänkään isommalla kameralla. Heillä ei ole siihen mitään oikeutta.
2. Poliisi voi keskeyttää kuvaamisesi vain jos se olennaisesti häiritsee viranhoitoa. Esimerkiksi jos poliisin tehtävä vaarantuu.
3. Saat kuvata myös virastoissa ja sairaaloissa (odotustiloissa), mutta et niin kutsutun virastorauhan piirissä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yleisöltä suojattuja tiloja.
4. Et saa kuvata kenenkään kotipihalle, koska se on kotirauhan suojaamaa aluetta – JOS siellä oleilee henkilö. Muussa tapauksessa voit ottaa kuvan (esimerkiksi talosta ja pihasta), koska niillä ei ole yksityisyyden suojaa.
5. Ravintolassa voit kuvata, mutta jos se häiritsee muita, sinut voidaan poistaa tiloista. Ravintolalla on näet oikeus valita asiakkaansa. Se, mitä jo kuvasit, on kuitenkin sinun. Kukaan, ei edes portieeri, voi vaatia sinua poistamaan kuvia muistikortilta.
6. Yksityistiloissa kuvaamiseen tulee olla lupa.
7. Kuvaaminen ja kuvan julkaiseminen ovat eri asioita. Vaikka sinulla olisi oikeus kuvata oksentavaa pultsaria kadulla (kuten onkin), kuvan julkaiseminen esimerkiksi netissä voi saattaa sinut rikosoikeudelliseen vastuuseen. Et saa halventaa yksityisiä henkilöitä. Tämä koskee myös vaikkapa kuvan julkaisemista koulukaverista kiusallisessa tilanteessa.