Mediapersoona Aleksi Valavuori keskusteli Valavuori Live -ohjelmassaan toimittaja Lloyd Libison kanssa rasismista ja kommentoi myös ajankohtaista kohua, kun Ylen Marja Sannikka -ohjelmassa avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja käytti rasistista n-sanaa tummaihoisista.

Valavuori totesi ohjelmassaan kasvaneensa itse äärimmäisen monikulttuurisessa ympäristössä, jossa ihonvärillä ei ole ollut minkäänlaista roolia. Hän pitää Valtaojaa äärimmäisen älykkäänä henkilönä.

– En usko millään tasolla, että hän on millään tavalla rasisti, Valavuori totesi, mutta korosti, ettei ymmärrä Valtaojan sanavalintaa.

– Mulla särähti perkeleen pahasti ja särähtää aina korvaan. Mä en oikeastaan näe paikkaa missä olisi perusteltua käyttää tätä n-sanaa.

– Rasismi on jopa pehmeä sana siitä mitä kaikkea se termi on aikoinaan pitänyt sisällään. Haluan tottakai pitää kiinni kaikkien sananvapaudesta, mutta vuosien ja vuosikymmenten ajan tummaihoisilta on kuultu, että tämä sana on äärimmäisen loukkaava ja ruma, ja sisältää niin paljon vihaa ja pahoja tekoja, joihin minä tai minun esi-isäni ei pysty samaistumaan.

Valavuori ei tämän vuoksi ymmärrä miksi asia on edelleen niin monelle vaikea.

– Minulle syntyy väkisin kuva siitä, että osa haluaa tahallaan pitää kiinni termistä, jolla voi tarpeen tullen satuttaa. Tätä mä en vi**u ymmärrä ollenkaan.

– Se ei vie mun elämästä mitään hyvää pois, jos en käytä sanaa, joka loukkaa satoja miljoonia ihmisiä.

Lue myös:

Aleksi Valavuori ottaa kantaa Sanna Marinin kohujuhliin – moittii ankarasti tilaisuuteen osallistuneita: ”Miksi otitte kutsun vastaan?”

Aleksi Valavuori julkaisi kuvan ilman paitaa – armotonta rehellisyyttä: ”Olisi fiksua aloittaa treeni kohti talvea, eikä vain ottaa p*rsekuvia”