Tunnettu tv-juontaja Marja Hintikka ottaa omalla Instagram-tilillään kantaa naisten kohtaamaan seksuaaliseen häirintään. Hintikan kannanotto on jatkoa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen postaukseen samasta aiheesta.

Rytkönen kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää jo 10-11-vuotiaana kesälomaleirillä.

– Leirin aikuinen ohjaaja halusi tulla meidän tyttöjen viereen köllimään kerrossänkyihin. Koin tuon valkosipulilta haisseen vastenmielisen leiriohjaajan hyvin ahdistavana ja pelottavana, enkä voinut ymmärtää, miksi osa leirin tytöistä halusi kikatellen pötkötellä hänen kanssaan, Rytkönen kirjoittaa tuoreessa postauksessaan.

Rytkönen ihmettelee aikuisia, jotka edelleen yllättyvät julkisuudessa esiin nousseista häirintätapauksista.

– Mä oon vaan niin helvetin täynnä tätä muka-yllättyneisyyttä sitä todellisuutta kohtaan, jossa jo mun sukupolveni on marinoitunut ja jossa meidän jälkipolvemme elävät. Se, että jokin ei riko suoranaisesti lakia, ei tarkoita, että se olisi ok. Jos se helvetti ahdistaa, se ei ole ok, hän lataa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Hintikka kertoo somessa allekirjoittavan vahvasti Rytkösen sanat. Hän on laatinut pitkän tekstin, jossa avautuu asiasta hyvin suorasanaisesti.

Postauksensa yhdeydessä Hintikka on tehnyt poikkeuksen ja sulkenut ensimmäistä kertaa päivityksensä kommenttikentän.

– Kuinka moni teistä arvon seuraajistani ei ole koskaan kokenut minkäänlaista seksuaalista häirintää? Ei koskaan yhtään esihenkilön epäasiallista ehdottelua tai koskettelua, sukulaismiehen nipistelyä, puolustuskyvyttömänä alaikäisenä seksiin painostamista, ahdistavaa seksuaalispainotteista kielenkäyttöä? Hintikka kysyy kirjoituksensa alussa.

– Veikkaan, että todella harva – jos yksikään – käsi nousee pystyyn. Itse en nimittäin tiedä, tunnenko ainuttakaan sellaista naista, joka ei olisi seksuaalista häirintää elämässään kohdannut.

Hintikan mukaan kaikki, joiden kanssa hän on seksuaalisesta häirinnästä keskustellut, ovat kokeneet väärinkäytöstä.

– Suurimmalle osalle meistä seksuaalinen häirintä on ollut ja on arkipäivää, hän alleviivaa.

– Olen samoilla linjoilla kuin Millariikka Rytkönen aihetta käsittelevässä postauksessaan – ihan turha tässä on esittää yllättynyttä. Ihan kuin kyseessä olisi joku järkyttävä uusi asia maailmassa. Vastuun pakoilu ja pään kääntäminen toisaalle silloin, kun seksuaaliseen häirintään pitäisi puuttua sen sijaan jaksaa järkyttää aina uudestaan.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kaikkien esihenkilöiden tai muiden johtavassa asemassa olevien, jotka eivät ole tarjonneet tukeaan seksuaalisen häirinnän uhreille, pitäisi Hintikan mukaan saattaa vastuuseen.

– Niin kauan kuin hyväksymme seksuaalisen häirinnän kaltaisen kauheuden ympärillämme, se jatkuu. Vastuu muuttaa maailma (tässäkin asiassa!) on meillä aikuisilla. Muuten kalliin laskun maksavat lapsemme omalla ihmisarvollaan, Hintikka painottaa.

– Jos näet ympärilläsi seksuaalista häirintää, puutu siihen. Silmien ummistamisen aika on ohi!

Kommenttiosio on Hintikalla pois päältä, jotta kukaan seksuaalista häirintää kokenut ei joutuisi pahoittamaan mieltään vähättelevistä kommenteista.

– PS. Ensimmäistä kertaa koskaan julkaisen postauksen ilman kommenttikenttää. Teen sen siksi, ettei kenenkään seksuaalista häirintää kokeneen tarvitsisi lukea yhtäkään vakavaa asiaa vähättelevää tai halventavaa kommenttia.

Lue myös:

Marja Hintikka avoimena pitkästä parisuhteestaan Ile Uusivuoren kanssa: ”Ollaan oltu myös tosi kovilla”

Marja Hintikan esikoinen täytti vuosia – julkaisi koskettavan videon: ”Pääsiäinen sai uuden merkityksen”