Huomenta Suomen juontajana suuren yleisön tietoisuuteen noussut Ira Hammermann kertoo vuoden 2004 tapaninpäivän traagisista tapahtumista Me Naiset -lehden tuoreessa haastattelussa.

Yli 200 000 henkeä vaatineessa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan iskeneessä tsunamissa kuoli yhteensä 179 suomalaista. Viisi Suomen kansalaista jäi kadoksiin.

Myös Hammermann menetti katastrofissa läheisiään. Tsunami vei Iran puolison Johanin siskon sekä tämän miehen ja parin 18-vuotiaan esikoispojan. Poika oli Iran ja Johanin kummilapsi.

– Vain 14-vuotias perheen tytär pelastautui ihmeellisellä tavalla, kun valtava aalto heitti hänet keskeneräisen hotellityömaan parvekkeen kaiteen yli. Sieltä hänet autettiin turvaan, Ira kertoo Me Naisille.

Perhe oli viikon ajan kateissa, kunnes lopulta heidät löydettiin ja haudattiin samaan aikaan keväällä. Henkiin jäänyt tytär puolestaan sai pian tapahtumien jälkeen yhteyden Suomeen.

– Kuopuksemme Rebecca oli silloin vasta kymmenkuinen, mutta viisivuotias Robin ymmärsi tuskan ja hädän, jonka vallassa olimme. Hänelle jäi pitkäksi aikaa pelko siitä, että läheisille voi tapahtua jotakin hirveää, Ira kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Ira ja hänen puolisonsa kävivät tapahtumien myötä Punaisen Ristin järjestämissä viikonlopputapaamisissa, joissa tarjottiin vertaistukea kriisin kohdanneille suomalaisille.

– Tsunami oli muistutus siitä, miten elämä voi hetkessä kääntyä täysin ympäri, Ira toteaa.

– Sama tapahtuu nyt Ukrainan sodassa, jossa kaikki muuttui vajaa vuosi sitten. Vain vahvalla henkisellä taistelutahdolla hirveimmistäkin koettelemuksista voi selviytyä, hän tiivistää.

Lähde: Me Naiset

Lue myös:

Hanna Kinnusen perhettä kohtasi suuri suru – avautuu vihdoin vaikenemastaan aiheesta: ”Teen tämän raskain mielin”

Maria Veitola uupui yllättäen – raskaat tuntemukset nousivat pintaan pariterapiassa: ”En jaksa olla äiti, puoliso, tytär”