Madventures-ohjelmasta suomalaisille tunnetuksi tullut toimittaja ja juontaja Tuomas ”Tunna” Milonoff kertoo Ylellä julkaistussa kolumnissaan sairastuneensa vakavaan uupumukseen.

Milonoff myöntää peitelleensä pitkään salakavalasti alkaneita oireitaan, sillä ei halunnut tulla nähdyksi heikkona ihmisenä. Aluksi hän ei itse edes tiennyt, mistä raskaat tuntemukset johtuivat.

– Epäilin joko vakavaa muistisairautta tai kalvavaa kuolettavaa tautia. Pelkäsin, mutta ennen kaikkea häpesin. En halunnut olla heikko, Milonoff kirjoittaa kolumnissaan.

– Tunnustan nyt, että olen esiintynyt televisiossa sadoille tuhansille ihmisille lähes katatonisessa tilassa peläten, että jään kiinni minä hetkenä tahansa, hän lisää.

Erityisesti Milonoffia huolestuttivat hänen jatkuvasti katkeilevat ajatuksensa.

– En muistanut kesken keskustelun, mitä olin sanomassa. Myöhemmin opin, että kognitiivisten kykyjen merkittävä heikkeneminen on tyypillistä uupumuksesta kärsiville, tv-tähti kuvailee.

– Tavatessani ihmisiä aloin ponnistella, että vaikuttaisin normaalilta – ja pitkään se menikin läpi. Kehityin mestariksi ottamaan itseäni niskasta kiinni ja nauramaan ääneen huonolle muistilleni tai yleiselle pihallaololleni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Milonoff tunsi huonommuutta yhtiökumppaninsa ja ystävänsä Riku Rantalan vierellä, joka on tunnettu kovasta suorituskyvystään. Hän alkoi kahdehtimaan myös muiden ihmisten ilonaiheita ja onnistumisia.

– Siinä missä ennen kykenin tekemään kymmenen asiaa, pystyin sairauden edettyä hädin tuskin yhteen, ja olin sen jälkeen niin loppu, että oli pakko levätä. Keho ja mieli olivat päättäneet laittaa viimeinkin stopin loppumattomalle paahtamiselle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lopulta Milonoffin lähipiiri alkoi huomauttelemaan miestä tämän vakavilta vaikuttavista oireista. Meni kuitenkin pitkään ennen kuin Milonoff suostui vaimonsa ja Rantalan kannustamana hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, jossa hänelle määrättiin sairauslomaa.

– Nukuin ensimmäiset kolme viikkoa kunnes huomasin, ettei uupumus lähdekään ylipitkillä päikkäreillä. Lopulta en saanut enää mitään aikaiseksi, useina päivinä en päässyt edes sängystä ylös. Lääkärin mukaan uupumukseni oli ehtinyt edetä vakavaksi, Milonoff avaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Loppuunpalaminen on saanut Milonoffin pohtimaan aiempaa syvemmin länsimaisessa yhteiskunnassa vallitsevia paineita ja menestymiseen liittyviä ihanteita.

– Pitkäkestoisen stressin myötä hermostoni oli jäänyt krooniseen “taistele tai pakene” -tilaan. Kehoni oli unohtanut kuinka palaudutaan. Olin koukussa stressihormoniin, kortisoliin. Suoritin työtäni ja elämääni jatkuvassa selviytymistilassa, Milonoff summaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lähde: Yle

Lue myös:

Madventures Suomi kuvauksissa dramaattinen käänne – Riku Rantala ja Tunna Milonoff sairastuivat koronaan kesken vaelluksen: ”Tuntui ihmeellisen raskaalta”

Tunna Milonoff paljastaa tv:ssä ensireaktionsa vaimostaan Jennistä – ”Se oli todella hämmentävää”