Metropoli.net kertoi viime keväänä ravintola-alan ammattilaisen vinkit, mitä asiakkaan ei kannata tehdä ravintolassa.
Nyt on asiakkaiden vuoro maksaa potut pottuina, sillä eivät kaikki tarjoilijatkaan ole välttämättä sieltä täydellisimmästä päästä. Tässä siis top 20 vinkit, mitä tarjoilijan ei kannata tehdä ravintolassa! Vinkit perustuvat tositapahtumiin ja maailman ärsyttävimmät tarjoilijat varmasti tunnistavat niistä itsensä.
1. Esittelee itsensä nimellä
“Hei, nimeni on Matti ja olen tarjoilijanne tänä iltana!” Tällainen pirteä illan avaus saa takuulla asiakkaat pyörittelemään silmiään. Emme ole tässä ravintolassa kovin kauaa. Maksimissaan pari tuntia, mutta parhaassa tapauksessa vain puoli tuntia, joten emme aio seurustella kanssasi, eikä itse asiassa nimesi tietämisellä ole mitään merkitystä ruoan maistuvuuteen. Useimpien asiakkaiden mielestä tarjolija vain yrittää personoida itseään parempien juomarahojen toivossa.
2. Koskettelee sinua
En tarvitse hartiahierontaa, kun esittelet päivän erikoisia, enkä leikkisää tönäisyä käsivarteen sen merkiksi, että meillä synkkaa. On jo sinällään huolestuttavaa, että käpälöit lautasta jolta syön, joten hieman rajaa siihen kosketteluun!
3. Mitä tahansa kysyt ruokalistasta, kaikki on ”todella hyvää”
Toki on kiva luoda innostunutta ilmapiiriä ravintolaan, mutta tehtäväsi ei ole toimia kokin henkilökohtaisena hypettäjänä. Rauhoitu! Olemme jo täällä ravintolassa, joten oletamme että täällä on hyvää ruokaa. Myyntityö on jo siis tehty, nyt voit vastata kysymyksiimme ruokalistasta, ilman hypetystä kiitos!
4. Ruokalistan, drinkkitilausten tai veden tarjoaminen kestää ikuisuuden
Yksi asia, minkä voisi kokonaan poistaa ravintolakokemuksesta on istuutumisen ja aterian aloittamisen välissä kuluva aika. Veden ja ruokalistojen pitäisi olla pöydässä valmiina. Vaikka asiakas voisi tarvita hieman aikaa drinkkilistaan tutustumiseen, siihen ei tarvita 20 minuuttia. Kuka tahansa antaa paljon enemän anteeksi, kun hänellä on kädessään coctail, joten hieman vauhtia alkutarjoiluun, kiitos. Leipääkin olisi tietysti kiva saada heti alkuun. Esimerkiksi monissa meksikolaisravintoloissa on pöydissä aina valmiina salsaa ja nachoksia.
5. Kysyy sinulta, oletko syönyt täällä ennen ja ”tiedätkö miten tämä ravintola toimii”
Yleensä tämä tarkoittaa: ”Tiedätkö että kehitimme oman versiomme tapaksista, jotta voit tuhlata niin paljon rahaa kuin mahdollista?” Jos ravintola tarvitsee käyttöohjeen, jotain täytyy olla pielessä.
6. Pyytää sinua ”odottamaan tarjoilijaasi”, kun yrität kysyä jotain
Tämä ilmiö on varsinkin juomarahajärjestelmän kääntöpuoli, jolloin kukaan ei oikeasti välitä sinusta, ellei hän saa sinulta tippiä. Laaturavintoloissa kaikki tarjoilijat pitävät huolta, että saat parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen. Muissa ravintoloissa sinua kohdellaan kuin pientä haittatekijää, ellei tarjoilija ole ”sinun tarjoilijasi”, joka siis odottaa sinulta tippiä. Tällainen asenne ei kannusta palaamaan samaan ravintolaan.
7. Kyykistyy, laskeutuu toiselle polvelle, tai istuu pöytääsi
Ellei tällainen toiminta kuulu olennaisesti ravintolan konseptiin, tarjoilijan ei kuulu laskeutua silmiesi tasolle ottaaksesi sinulta tilauksen. Se on itse asiassa hyvin epämukavaa. Tämä kyykistely on vielä oudompaa, kun se tehdään pikkulapsille.
8. Ylimyyminen
Vai että juustomakaroni hummerilla on paljon parempaa, kuin normaali juustomakaroni? Ja että cabernet sauvignon on todella edullista, kun se maksaa vain 8 kertaa enemmän kuin Alkossa? On erittäin läpinäkyvää ja noloa kaikille pöydässä, kun tarjoilija yrittää kaupitella vain ruokalistan kalleimpia ruokia ja viinejä. Jos ihmisillä on keskenään hauskaa ja he ovat tyytyväisä, he todennäköisesti juovat ja tilaavat muutenkin enemmän, kuin jos heille tyrkytetään väkisin kalliita annoksia.
9. Saa sinut tuntemaan olosi rikolliseksi, koska tilasit vain drinkkejä, tai vain pääruoan, seitsemän ruokalajin ja neljän viinipullon sijaan
Kyllä, ravintolabisnes on rankkaa ja jos tarjoilijat eivät tee työtään tehokkaasti, pomo ei ole tyytyväinen. Tämä ei kuitenkaan ole asiakkaan ongelma. Varmasti jotkut asiakkaat viivyttelevät ravintolassa tai tilaavat vain vettä samalla kun lukevat paksua kirjaa kaikessa rauhassa. He todellakin ovat mänttejä, mutta jos minulla ei sattumalta ole tänään valtava nälkä emmekä tilaa niin paljon kuin kokoisemme pöytäseurueen ”kuuluisi” tilata, meitä ei pidä kohdella kuin jotain ongelmaa. Liian harvat ravintolat pitävät hyvää huolta vakioasiakkaistaan. Asiat sujuvat varmasti pitkässä juoksussa paremmin, kun asiakasta kohdellaan täysin samalla tavalla silloin kun hän kuluttaa 10 euroa, tai 500 euroa.
10. Kysyy maksua saadessaan, haluatko vaihtorahaa
Tämä pätee varsinkin juomarahaa korostavissa järjestelmissä. Jos asiakas ei haluaisi vaihtorahaa, hän kertoisi sen kysymättä. Sillä ei pitäisi olla merkitystä, saako tarjoilija tippinsä heti vai 5 minuutin kuluttua.

11. Hakee lautasesi ennen kuin olet valmis
Tätä tapahtuu järkyttävän usein, ja asiakkaalle tulee aina tunne, että hänet halutaan ulos ravintolasta niin pian kuin mahdollista. Tämä on vielä ärsyttävämpää, jos pöytäseurueesi muilla jäsenillä on vielä lautaset edessään. On surullista ja yksinäistä olla pöydässä ainoa, jolla ei ole edessään lautasta. Tähän liittyy myös se, kun tarjoilija vie pois suuren määrän syömätöntä ruokaa kysymättä, haluaisiko asiakas viedä ne kotiin. Eivät kaikki asiakkaat halua kasvattaa ravintolan roskiksen ruokajätevuorta!
12. Kertoo liikaa päivästään, työstään sekä elämästään ravintolan ulkopuolella
Monet ovat varmasti sitä mieltä, että on outoa kun joku tuo sinulle ruoat, kerää tiskisi, siivoaa tähteet pöydältä sekä mahdollisesti todistaa riitojasi. Ravintolat voivat olla kiusallisia paikkoja. Tiedämme kuitenkin miten homma toimii, joten emme halua tietää kuka olet ja mitä suunnittelet elämässäsi. Kun tarjoilija pitää asiat ammattimaisina, se on helpompaa myös asiakkaille. Mitä vähemmän tiedämme toistemme elämästä, sitä parempi.
13. Kertoo päivän erikoiset ilman hintaa
Vaikka jokin on ”erikoista”, eikö siitä silti kuulu kertoa samat asiat kuin mistä tahansa muusta annoksesta, kuten hinta? Monet asiakkaat tajuavat, että päivän erikoiset suunnitellaan siten, että ravintola pääsee eroon ylimääräisistä raaka-aineistaan. Silloinkin asiakas kuitenkin haluaa tietää niiden hinnat. Älä pakota meitä kysymään hintaa kaikkien kuullen, jolloin näytämme muiden silmissä köyhiltä tai kitupiikeiltä – sisällytä vain hintakin ylistysseremoniaasi.
14. Yrittää sälyttää syyt muille
Mikään ei ole tarjoilijassa ikävämpää, kuin syyn sälyttäminen keittiöön – jolloin kokit vaikuttavat mitään osaamattomilta tomppeleilta. Kuulostaa liian kätevältä tekosyyltä. Onko oikeasti kokkien syy, että ruokasi valmistamiseen meni yli tunti, vai johtuuko se siitä, että unohdit kirjoittaa tilauksen listaan? Tämä on olngelma varsinkin tippijärjestelmään perustuvissa ravintoloissa, joissa toisia syytellään vain jotta itse näyttäisi paremmalta asiakkaan silmissä.
15. Pippurin ja parmesaanin kaataminen
On tietenkin kiva, että asiakasta palvellaan, mutta monen tarjoilijan reaktioaika ei aivan riitä oikean pippuri- tai parmesaanimäärän lisäämiseen. Lisuketta tulee helposti liikaa, koska kaataminen ei lopu täsmälleen silloin, kun sanot ”riittää”. Sama tietenkin pätee myös kahvin kaatamiseen. Jos tarjoilija ei osaa kaataa hitaasti ja reagoida nopeasti, on parempi antaa asiakkaan hoitaa itse kaatamisensa.
16. Hymiöt ja sydämet laskussa
Kouluaikojen huutomerkit ja hymiöt antavat huomiota ja kertovat että välität niiden saajista, mutta aterian jälkeen annettavaan laskuun ne eivät yksinkertaisesti kuulu. Ammattimaisuus kunniaan!
17. Flirttailee kumppanillesi
Tarjoilija, vaikka olisit miten seksikäs ja hyvän näköinen, olemme täällä keskenämme emmekä sinun vuoksesi, joten hieman kunnioitusta kiitos.
18. Ruokaliinasi taittelu aina kun nouset ylös
Tätä tapahtuu yleensä ”hienoissa” ravintoloissa, mutta se on silti ärsyttävää. Miksi kosket likaiseen ruokaliinaani, siinä voi olla vaikka räkäklönttejä! On tietenkin tärkeää, että pöytä on siisti kun tulen ravintolaan, mutta ei sen tarvitse puhdistua itsestään aina kun käyn vessassa.
19. Kysyy haluatko ”toisenkin” kokiksen, eikä haluaisitko ”lisää” kokista
Tämä tietenkin tarkoittaa kiertoilmaisun kautta, että santsausta ei ole tässä ravintolassa, mutta miksi ilmoittaa sitä ollenkaan? Jos asiakas haluaa kaksi pulloa kokista, hän varmasti tilaa kaksi pulloa. Jos ravintola ei kaada lisää tilattua juomaa, sitä ei ole soveliasta myöskään tyrkyttää.
20. Katoaa
Kaikki edellä mainitut kohdat ovat ärsyttäviä, mutta jopa itseään ja kaikkea muutakin tyrkyttävä tarjoilijakin on parempi, kuin sellainen joka jättää sinut kokonaan paitsioon. Asiakas ei voi eikä saa suorittaa tarjoilijan tehtäviä itse, joten hän ei voi kuin odottaa tai lähteä etsimään tarjoilijaa. Jos tarjoilija ei kiinnitä asiakkaaseen mitään huomiota tai katoaa kokonaan, turhautuneisuus kasvaa nopeasti, kuin höyry kattilassa. Vielä pahempaa on se, kun tämä tarjoilija ilmestyy lopulta aterian päätteeksi kiikuttaen laskua, aivan kuin kaikki olisi vallan mainiosti.
(Kuvan ravintola ja tarjoilija eivät liity juttuun)
Lähde: Firstwefeast.com