Taloudellisen tulevaisuuden suunnittelu vaatii kärsivällisyyttä ja harkintaa – etenkin, jos aikaisemmin raha asioissa on tullut luotettua siihen, että universumi kantaa ja kaikki järjestyy itsekseen. Stressiä kuitenkin vähentää huomattavasti, kun omaa taloudellista tilannettaan katsoo rehdisti silmiin.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä budjetointiin, oman talouden hallintaan ja rahahuolista eroon pääsyyn.

Budjetti on hyvä lähtökohta

Budjetti on monelle varmasti tuttu juttu: budjetti on kriittinen ja rehellinen katsaus omaan taloudelliseen tilanteeseen ja sen pohjalta luotu rahankäyttösuunnitelma. Budjetin laatiminen aloitetaan siis ottamalla kynä tai näppäimistö kauniiseen käteen, avaamalla tiliote ja kirjaamalla ylös omat kuukausittaiset tulot ja menot. Kun kaikki on kirjattu ylös, lasketaan, mitä viivan alle jää. Jos luku on plussan puolella – hyvä! Jos mennään miinukselle, on syytä tehdä muutoksia joko tuloihin tai menoihin.

Monelle yksi harmaita hiuksia taloudenhallinnassa aiheuttava tekijä on pienlainat ja kulutusluotot, joiden korot ja kulut nousevat usein huimiin lukemiin. Siksi monen pikkulainan takaisinmaksaminen voi tulla yllättävän kalliiksi ja näkyä omassa budjetoinnissa vielä monen kuukauden päästä. Onkin hyvä idea miettiä, sopisiko yhdistelylaina omiin tarpeisiin: yhdistelylainan avulla voi kuitata pienet lainat helposti ja maksaa vain yhtä, isompaa lainaa. Yhdistelylainoja vertaillessa Axolaina auttaa kilpailuttamaan lainat. Kilpailuttamalla saa parhaan ja taloudellisesti kannattavimman sopimuksen yhdistelylainalle.

Talous ja stressi

Talouden hallinta on monelle yksi elämän vaikeimmista haasteista. Se vaikuttaa huomattavasti ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen ja pitkittyessään jopa työ- ja opiskelukykyyn. On tärkeää tunnistaa taloudellisen stressin merkit ja toimia heti, kun oma tilanne alkaa huolestuttamaan vähänkin.

Vaikka stressaantunut mieli pyrkii painamaan huolenaiheen alas, on syytä katsoa tilannetta heti silmästä silmään. Hyvä tapa aloittaa on budjetin tekeminen yksin tai yhdessä luotettavan läheisen kanssa. Jos talousvaikeudet ja niiden hoitaminen eivät enää ole omissa käsissä, on aika ottaa yhteyttä rahoitusneuvojaan, velkojaan tai veroviranomaiseen – omasta tilanteesta riippuen. Myös monet yhdistykset ja julkiset palvelut tarjoavat ilmaista talousneuvontaa, jonka avulla pääsee eteenpäin.

Säästöillä haaveet toteen

Säästöt ovat paras tapa toteuttaa sellaisia haaveita ja unelmia, jotka vaativat enemmän tai vähemmän taloudellista avustusta. Usein on taloudellisesti kannattavampaa ostaa unelmien tietokone säästörahoilla, kuin että hankintaa varten ottaisi korkeakorkoisen kulutusluoton.

Säästämiseen on olemassa monta eri tapaa. Voi vaikkapa siirtää syrjään 10% tuloista, yhden euron päivässä tai vaikkapa katkaista suoratoistopalvelut puolelta vuodelta ja laittaa säästyneet rahat talteen.

Sijoittaminen on mielenkiintoista

Kun oma talous on hallinnassa, voi kokeilla vaikka sijoittamista. Sitä voi olla esimerkiksi sijoittaminen osakkeisiin, rahastoihin tai muihin arvopapereihin. Sijoittamisessa kannattaa huomioida erilaiset riskit ja tuotot sekä sijoitusten pitkän aikavälin suunnitelmat, jotka vaikuttavat myös omiin sijoituksiin.

Taloudellisen tulevaisuuden suunnittelussa on siis tärkeää tehdä selkeitä päätöksiä ja ottaa huomioon budjetin laatiminen. Rahat kannattaa sijoittaa vastuullisesti, keskittyä siihen, mikä todella merkitsee itselle ja ehdottomasti hakea apua, jos rahahuolet kasvavat ylipääsemättömiksi.