Kahvilla, sen ollessa yksi maailman suosituimmista juomista, on vahva maine, mutta ei ainoastaan virkistävänä juomana, vaan myös symbolisena rituaalina, joka auttaa ihmisiä löytämään rauhan ja keskittymään hetkeen valmistusprosessin kautta.

Monet pitävät kahvinkeittoa tärkeänä aamu- tai iltapäivärituaalina ja haluavat valmistaa kahvinsa itse kotona tai toimistolla sen sijaan, että tilaisivat valmiin kupposen kahvilasta. Tämä johtuu kenties systemaattisesta vaiheittaisesta valmistusprosessista, vahvoista historiallista juurista tai ehkä prosessin monipuolisuudesta ja mukautettavuudesta ainutlaatuisiin valmistustapoihin.

Maailmanlaajuisen pandemian pohjalta kahvinvalmistus kotioloissa nousi historiallisiin huippuihinsa. Kun yhä useammat ihmiset nauttivat kahvirituaaleistaan kotona, he huomaavat tarvitsevansa kahvinvalmistustarvikkeita ja erityistä baristatietoutta. Tässä artikkelissa käsitellään kahvinkeittämisen rituaaleja suodatinkahvia keitettäessä.

Johdatus suodatinkahvimenetelmään

Suodattimilla varustetut kahvinkeittimet ovat nykyään kotibaristojen suosiossa. Suodatinkahvinkeittimillä oli vuonna 2020 suurin markkinaosuus globaaleilla kahvinkeitinmarkkinoilla ja tämän ennustetaan kasvavan entisestään.

Aikoinaan, kun suodatinkeittimet keksittiin, ne mahdollistivat yhdessä paperisuodatinten kanssa sen, että ihmiset pystyivät viimein nauttimaan kahvista ilman kupissa kelluvia kahvijauhoja, ja oli mahdollista saavuttaa haluttu makuprofiili uuttamiseksi kutsutun prosessin avulla.

Jos yritämme tarkastella, miksi tämäntyyppinen kahvinvalmistus on niin suosittua, löydämme kolme suurta argumenttia.

Monissa kulttuurikohteissa, kuten Skandinaviassa tai jopa Yhdysvalloissa, on kahvin suodatus ollut suosittu valmistustapa jo vuosikymmeniä. Monet muistavatkin tutut elokuvakohtaukset amerikkalaisista lounasravintoloista, joissa päätähdet pysähtyvät hakemaan aamiaista ja tätä mustaa suodatettua juomaa, jota saa yleensä santsata vielä toisen kupposen. Ei ole mikään salaisuus, että media on isossa roolissa kulttuuriemme muokkaamisessa ja se varmasti otti ohjakset käsiinsä kahvimaailmankin suhteen.

Historiallisesta näkökulmasta suodatinmenetelmä ei ollut ensimmäinen, sillä turkkilaista kahvia alettiin valmistaa jo ennen tätä, mutta kyseisellä kahvilla oli selkeästi erottuva maku, joka oli vahvempi kuin mihin useimmat meistä ovat tottuneet, koska sitä ei suodatettu lainkaan. Oli siis luontevaa, että suodattimien keksimisen myötä ihmiset alkoivat nauttia kyvystä hallita vahvuuksia ja makuja haluamallaan tavalla ja ottivatkin suodatinmenetelmän vastaan avoimin käsin.

Kun espressokeittimet keksittiin, ne uhkasivat ottaa vallan, sillä ne tarjosivat mukavuutta ja nopeutta, mikä oli erittäin houkuttelevaa Euroopan teollisen vallankumouksen alueella. Alun perin espressomenetelmää pidettiin muista erottuvana sen nopeutensa vuoksi. Se pysyikin joissakin kulttuureissa suosituimpana tapana valmistaa kahvia, tästä esimerkkinä Italia.

Monet kuitenkin toteavat, että kahvikupposesta nauttimisen perimmäinen tarkoitus liittyy niin vahvasti sosiaalisiin, aikoinaan jopa poliittisiin ja tietysti rituaalisiin näkökohtiin, minkä vuoksi siitä nautitaan mieluummin hitaammalla tavalla kuin noudattaen nopeaa ”kahden kulauksen” menetelmää.

Moccamaster, suodatinkahvinkeitinten kuningas?

Jos tiedät jo, että pidät suodatinmenetelmästä ja haluat nauttia tällä tavoin valmistetusta kahvista kotona, tarvitset kyseiseen toimenpiteeseen oikeat työkalut – suodatinkahvinkeittimen. Markkinat tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja, mutta nopea verkkohaku tai hyvämaineisten myymälöiden tarjontaan tutustuminen tuo esille erityisesti yhden tuotemerkin.

Ei ole toista niin suosittua suodatinkahvinkeitintä kuin Moccamaster. Lukuisat nettiarvostelut ja testauspalstat sekä itse SCAA näyttävät suosittelevan kyseistä tuotetta pehmeäksi suodatetun kahvikupillisen valmistukseen. Onkin totta, ettei pyhä kahvinkeittorituaali ole mitään ilman kunnollista työkalua. Moccamaster erottuu vankasta ja kestävästä rakenteestaan sekä nopeudestaan ja kyvystään luoda monipuolinen, mutta silti tasaisen pehmeä maku jokaiseen kupilliseen.

Nämä keittimet tulivat markkinoille vuonna 1968 tavoitteenaan luoda loistava kahvinkeitin. Heidän tähän päivään asti säilyneet korkeat myyntilukunsa osoittavatkin sen, että he ovat onnistuneet kyseisessä tavoitteessa. Suosion salaisuus on monimutkainen ja monikerroksinen, sillä yrityksellä on lukuisten vuosien kokemus keitinten valmistuksesta ja se tekee suurimman osan työstä edelleen käsin, hankkii omat valmistusmateriaalinsa ja kiinnittää paljon huomiota laadunvalvontaan.

Kuluttajat ympäri maailman näyttävätkin kehuvan kahvin laatua ja laitteiden kestävyyttä, mikä tekee Moccamasterista erittäin houkuttelevan valinnan päivittäisiin kahviperinteisiin.

Valmistamiseen perustuva rituaalisuus

Tiputtava- tai suodatinkahvinkeitin koostuu tyypillisesti suodattimesta (yleensä paperisesta), vesisäiliöstä, lämpöelementistä ja kahvikannusta, johon valmis juoma hiljalleen tippuu. Valmistajan tyypistä riippuen keittimissä voi olla muita lisäominaisuuksia ja osia, mutta perusaihio pysyy aina samana. Vesi lämpenee ja valuu hitaasti suodattimessa olevan kahvijauhon läpi, veden tullessa kosketuksiin kahvin kanssa, siihen imeytyy kofeiinia ja kahvipapujen vapauttamaa makua luoden juoman, jonka tunnemme nimellä kahvi.

Kaikki kuulostaa tässä vaiheessa vielä hyvin yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa kyseessä on monimutkainen prosessi, joka voi päätyä erilaisiin ​​tuloksiin riippuen pavuista, niiden jauhatusasteesta, veden lämpötilasta, uuttotavasta, käytetyn suodattimen tyypistä ja kahvin määrästä sekä myös kaikista muista ainesosista.

Valmistusrituaali alkaa raaka-aineiden valinnalla, joista tärkein on tietysti kahvipavut. Valinnat tulee määrittää henkilökohtaisten mieltymysten, makuprofiilien ja halutun lopputuloksen perusteella.

Seuraava vaihe on jauhatus, joka pitäisi jättää suodatinmenetelmää varten melko karkeaksi, koska tämä mahdollistaa veden valumisen kahvijauhojen läpi optimaalisella nopeudella. Jos kahvijauho on liian hienoa (kuten espressokahveissa), uuttoaika on paljon pidempi, mikä voi johtaa epätasapainoiseen, kitkerään tai voimakkaaseen makuun, sillä vesi ei pääse valumaan kunnolla jauhojen läpi.

Kun pavut on jauhettu, tulee asettaa paperisuodatin kahvinkeittimeen. Muista pestä suodatin ennen käyttöä välttyäksesi ikäviltä jälkimauilta. Tämän jälkeen kahvijauhot kaadetaan suodattimeen ja loput jätetään keittimen huolehdittavaksi – vettä alkaa hiljalleen valua kahvijauhoihin vapauttaen hitaasti ja tasaisesti himoitsemaasi aromia huoneilmaan.

Jotkut luottavat kahviin sen sisältämän kofeiinin tarjoaman virkistävän vaikutuksen vuoksi, kun taas toiset pitävät sitä osana kulttuuriaan, sosiaalista taustaansa tai yksinkertaisesti rakastavat kahvin luomaa jokapäiväistä rituaalia.

Henkilöt, jotka haluavat kokea kahvinvalmistuksen rituaalin suodatinmenetelmällä, saavat tutustua molempien maailmojen parhaisiin puoliin – prosessista voidaan nauttia aina papujen valinnasta kahvinkeittimen asennukseen ja ennen kaikkea tuoreen juoman nauttimiseen ilman merkittäviä ponnisteluja, sillä valittu keitin hoitaa veden lämmittämisen ja kahvin keittämisen.