Puolueiden viimeaikaisten kannatuslukumittausten aallonharjalla surffaileva Keskusta pudotti varsinaisen uutispommin viime viikonlopun risteilyllä. Kävi nimittäin ilmi, että Keskustan vaaliohjelmaan sisältyy keskioluen siirtäminen pois ruokakaupoista.
Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan viiden vaalilupauksen ohjelman ensimmäisen kohdan, eli hyvinvointierojen pienentämisen keinoihin kuuluu keskioluen siirtäminen Alkoon. Kansalaisten on ollut vaikea ymmärtää vaalilupausta, jonka katsotaan yleisesti edustavan paluu 1970-luvulle ja holhouksen lisäämistä.
Sosiaalisessa mediassa kuohuu ja julkinenkin media on raportoinut aiheesta laajasti. Jopa Keskustan sisältä on noussut julkisia erimielisyyksiä aiheesta. Antti Kaikkonen ja Olli Rehn ovat ilmoittaneet etteivät kannata tätä vaalilupauksen kohtaa.
Keskioluen siirtäminen pois ruokakaupoista on saanut myös Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon raivon partaalle. Luodon mukaan 84 % suomalaisista haluaa, että keskiolutta myydään jatkossakin elintarvikeliikkeistä. Luku selviää TNS Gallupin tutkimuksesta (2014), jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä alkoholin myynnistä.
– Ehdotus keskioluen siirtämisestä Alkoon on käsittämätön ja nykyisessä talous- ja työllisyystilanteessa lähes vastuuton. Siirron vaikutus iskisi erityisesti pieniin lähikauppoihin, niiden kilpailukykyyn ja mahdollisuuksiin työllistää. Haluaako Keskusta todella vaarantaa koko maan kattavan kauppaverkoston ja heikentää työllisyyttä maaseudulla? Pienten kauppojen myötä moni lähiö ja haja-asutusalueen taajama menettää myös muita tärkeitä lähipalveluita, jotka ovat alueen asuttavuuden elinehto, Luoto jyrähtää.
Keskustan vaalilupausta hämmästellään siltäkin näkökulmalta, että keskioluen siirtäminen Alkoon hyvin varmasti kasvattaisi myös oluen jo ennestään suurta matkustajatuontia Virosta. Tällä hetkellä suurin osa Virosta tuotavasta oluesta on nelosolutta, jonka hintaero on kasvanut maiden välillä suureksi. Ruokakaupassa myytävää, markkinaehtoisesti hinnoiteltua keskiolutta tuodaan Virosta vain vähän, mutta jos Keskustan ohjelma menee läpi, voidaan odottaa tämän muuttuvan dramaattisesti.
Keskusta perustelee päätöstään sillä, että Ruotsissa on vastaava järjestelmä, jossa ruokakaupoissa myydään miedompaa kakkosolutta. Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan Ruotsissa kuitenkin oluen kulutus on tämän myötä siirtynyt kohti väkevämpää olutta, sillä kaupoissa myytävä kakkosolut ei ole Ruotsissa ottanut keskioluen paikkaa. Ruotsalaiset hakevat oluensa vahvempana Systembolagetista.
– Tilastoista näkyy selvästi, että suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on laskenut viimeisten viiden vuoden aikana. Tilastot osoittavat myös, että Suomessa juodaan nykyään sekä vähemmän että laimeampaa olutta kuin ennen. On vaikea käsittää, miksi tämä kehitys halutaan vaarantaa, varsinkaan kun se tuskin vaikuttaisi oleellisesti alkoholin haittakulutukseen Suomessa. Samalla vaarannetaan maan asuttavuuden turvaava kauppaverkosto, työpaikat ja verotulot, Luoto tiivistää.
Juha Sipilä yritti torjua kohun aiheuttamaa vahinkoa blogissaan.
– Voin sanoa, että kaupassa myytävän oluen vahvuuden pienentäminen ei ole lähimainkaan Keskustan kärkihankkeita seuraavalla vaalikaudella. Emme tingi tavoitteestamme pienentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan, Sipilä selittelee blogissaan.
Tällä hetkellä Suomen suosituimman puolueen vaaliohjelma ihmetyttää monia, sillä miksi sinne on kirjattu kohta, jonka on tiedetty jo ennakkoon kuohuttavan kansaa, ja sitten kun niin käy, ollaan valmiita muuttamaan kantaa? Onko Keskusta oikeasti kansan asialla? Tietääkö se mitä kansa haluaa? Vai onko se valmis kääntelemään takkiaan aina sopivan tilaisuuden tullen? Se on ainakin varmaa, että suuri joukko äänestäjiä suhtautuu nyt Keskustaan täysin toisella tavalla kuin ennen viikonloppua.