Paula Koivuniemi – ikinuori kiintotähti

Paula Koivuniemi keikalla vuonna 2005
Paula Koivuniemi keikalla vuonna 2005

Paula Koivuniemi on kiistattomasti yksi Suomen musiikkitaivaan kirkkaimmista kiintotähdistä, ja on ollut sitä jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan. Koivuniemeä voi myös luonnehtia ikinuoreksi leidiksi, sillä 65-vuoden iästään huolimatta vauhdikas nainen tuntuu ehtivän uskomattoman moneen paikkaan ja jaksavan uudistua vuodesta toiseen.
Isän jalanjäljissä
Seinäjoella 1947 syntynyt Paula Koivuniemi on kolmilapsisen perheen keskimmäinen. Äiti Hilla ja isä Mauri Koivuniemi olivat menettäneet esikoispoikansa, mutta kaksi vuotta ennen Paulaa syntyi tyttö, isosisko Tuula ja kolme vuotta Paulan jälkeen vanhemmat saivat toivomansa pojan, Matin.
Vaikka Paula onkin haastatteluissa kertonut olleensa äidin tyttö, seurasi hän uravalinnassa isäänsä. Äiti Hilla työskenteli kirjanpitäjänä, ja lapsena Paulakin haaveili niinkin tavallisesta ja turvatusta ammatista kuin kansakoulunopettaja. Toisin kuitenkin kävi, ja nuori nainen ajautui tanssimuusikko-isänsä jalanjäljissä keikkalavoille.
Kärjen tallista kuuluisuuteen
Paula Koivuniemen musiikillinen ura sai suorastaan lentävän startin, kun säveltäjä ja tuottaja Toivo Kärki antoi hänen levytettäväkseen tangon nimeltä Perhonen. Levymoguli Kärki auttoi 60- ja 70-luvuilla useita kymmeniä laulajia uransa alkuun. Myös 18-vuotiaalle Paulalle pääsy ”Kärjen talliin” oli suoranainen lottovoitto, jo tuosta ensimmäisestä levytyksestä tuli heti hitti.
Koivuniemi ei jäänyt yhden hitin ihmeeksi, menestysiskelmät seurasivat toisiaan jopa siinä määrin, että musiikkityylien valinnoissa ryhdyttiin ottamaan riskejä. 70-luvulla riskinotto ajoi kuitenkin Paulan uran melkoiseen laskusuhdanteeseen, eivätkä esimerkiksi vaikeatajuiset soul-levytykset löytäneet yleisöään. Kun hittejä ei enää tullutkaan, oli Koivuniemi jo lopettamassa laulamista. Vuosikymmenen lopulla oma tyyli alkoi hahmottua, ja levytuottaja Jori Sivosen avulla suosio lähti taas nousuun.
Aikuinen nainen
80-luvulle tultaessa suosio voisi sanoa olleen suorastaan nousukiidossa. Myös esimerkiksi Katri Helenan, Eino Grönin ja Frederikin kanssa paljon yhteistyötä tehnyt tuottaja Esa Nieminen oli suuressa roolissa Paulan menestyksen takana. Levytys Tummat silmät ruskea tukka aloitti hittiputken jotka jatkui koko vuosikymmen ajan. Muiden muassa sellaiset kappaleet kuin Sata kesää, tuhat yötä ja Aikuinen nainen ovat tänä päivänäkin radioissa tiuhaan soivia levytyksiä.
90-luvulla hittejä ei syntynyt edellisen vuosikymmenen tahtiin, mutta Koivuniemi jatkoi ahkeraa keikkailua ja levytyksiäkin tehtiin tiiviisti. Kun kuuntelen Tomppaa ja Kuka pelkää Paulaa –kappaleet palauttivat Koivuniemen hittitaivaalle vuosikymmen loppupuolella. Nämä biisit olivat osoitus siitä, kuinka jo yli kolmekymmentä vuotta lavoja kiertänyt Paula Koivuniemi osasi uudistaa ja nuorentaa sekä imagoaan, että musiikillista tyyliään. Vuonna 1996 Koivuniemi palkittiin erikois-Emmalla yhdessä Eppu Normaalin kanssa.
Leidit lavalla
2000-luvun alussa Paula Koivuniemi lähti yhdessä Katri Helenan, Marion Rungin ja Lea Lavenin kanssa mukaan Leidit lavalla –projektiin. Sekä Leidit lavalla –keikkakiertue, että sen myötä levytetty Leidit levyllä –albumi osoittautuivat suurmenestyksiksi. Vuonna 2008 Koivuniemi kutsuttiin 30-vuotta täyttävän Seinäjoen Provinssirockin juhlaesiintyjäksi. Rockfestivaalin nuorehkon yleisön lämmin ja innokas vastaanotto oli lähinnä iskelmämusiikista tunnetuksi tulleelle Paula Koivuniemelle yllätys.
– Olin hirveän yllättynyt siitä, että nuoret osas laulaa niin hyvin mu biisejä. Oikein liikutuin viimeisen biisin aikana kun kuulin ja näin kaikkien laulavan mukana, Paula kertoi tuolloin haastattelussa.
Paula Koivuniemen suosio ei rajoitukaan pelkästään hänen oman ikäiseensä yleisöön, vaan faneja löytyy kaiken ikäisistä. Koivuniemi on noussut Suomessa myös homoikonin asemaan, samalla tavoin kuin vaikkapa Madonna maailmalla.
2010-luvulla yli 60-vuotiaan Koivuniemen vauhti tai menestys eivät osoita minkäänlaista laskusuhdannetta. Vuosikymmen alussa julkaistu cover-biiseistä koostunut Rakkaudesta –albumi myi kultaa alle kuukaudessa.
Uuden aluevaltauksen Paula teki vuonna 2012, kun lähti tuomariksi supersuosittuun Voice of Finland –ohjelmaan, jossa hän jatkaa nyt toista kauttaan. Koivuniemen tuorein levy, Matka, julkaistiin viime vuoden toukokuussa. Pop- ja balladipainotteisen albumin myötä Koivuniemi teki myös mittavan konserttisalikiertueen vuoden lopulla.
Tiesitkö tämän Paulasta:
Saavuttanut 12 kultalevyä ja yhden platinalevyn
Seurustellut tunnetun poliitikko Ilkka Kanervan kanssa, naimisissa kahdesti
Viking XPRS –autolautan kummi
Suosikkikirjoja Grimmin ja H.C. Andersenin sadut
Esiintynyt sekä isänsä, että poikansa kanssa