Pitkä kuuma kesä on takanapäin ja on opintojen aloittamisen aika. Nekin onnelliset, jotka onnistuivat saamaan unelmiensa opiskelupaikan, joutuvat viimeistään nyt heräämään karuun todellisuuteen.
Harva enää nykymaailmassa pystyy rahoittamaan opintonsa ilman, että hankkii sen ohella töitä. Toki kultalusikka suussa syntyneitäkin on, mutta fakta on se, että suurin osa joutuu kitkuttamaan miten kuten makaronilaatikolla ja tonnikalalla. Onneksi vaihe on elämässä väliaikainen ja opinnotkin päättyvät aikanaan. Opiskeluaika on usealle jälkikäteen ajatellen muistojen kultaamaa taloudellisista vaikeuksista huolimatta. Lisäksi hyvä ammatti on tulevan talouden turva.
Alla olevilla neuvoilla selviät taloudellisesti tästä pitkältä tuntuvasta, mutta nopeasti ohi menevästä ajanjaksosta elämässäsi.

Opintotuki turvaa opiskeluajan toimeentulon

Kelan opintotukeen kuuluvat:
Opintoraha (alaikäisestä lapsesta voi saada lisäksi huoltajakorotuksen 75 euroa)
Asumislisä
Opintolainan valtiontakaus
Opintotukea voi hakea oppivelvollisuuden jälkeisiin opintoihin, kuten korkeakoulututkinnon suorittamiseen, ammatilliseen peruskoulutukseen, ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen, lukion oppimäärän suorittamiseen sekä eräisiin muihin erikseen määriteltyihin opintoihin. Opintorahan suuruus määräytyy iän, asumismuodon, siviilisäädyn ja joissain tapauksissa vanhempien tulojen mukaan, ja se on veronalaista tuloa. Opiskelijan omat tulot otetaan huomioon koko kalenterivuoden osalta. Täysimääräinen opintoraha ilman huoltajakorotusta on toisella sekä korkea-asteella 250,28 € euroa kuukaudessa. Vanhempiesi tulot saattavat vaikuttaa opintotukesi määrään.
Opiskelija voi hakea asumislisää vain, jos hän opiskelee ulkomailla tai Ahvenamaalla ja asuu siellä vuokralla, opiskelee Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla ja asuu oppilaitoksen asuntolassa.
Asumislisä myönnetään vain opiskelukuukausilta, joten sitä ei makseta kesällä, ellei silloin opiskele, mikä on mahdollista esimerkiksi yliopistossa. Asumislisä on verotonta tuloa, ja sen suuruus on 80 % hyväksyttävistä asumismenoista, kuitenkin enimmillään 88,87 euroa kuukaudessa (Ahvenanmaalla 210 €/kk).
Valtion takaamaa opintolainaa haetaan opintotuen hakemuslomakkeella samalla kertaa kuin muutakin opintotukea, ja takaus myönnetään opintorahaa tai aikuiskoulutustukea saavalle. Valtiontakauksen kuukausimäärät ovat keskiasteella sekä korkea-asteella 650 euroa kuussa. Ulkomailla opiskelevan takaus on hiukan suurempi. Lainaa haetaan pankista, mutta opiskelijan ei tarvitse antaa pankille opintotukipäätöstä, koska pankki saa sen suoraan Kelalta. Maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa opintolainan takauspäätökseen, paitsi tapauksissa, joissa ne katsotaan vähäisiksi.

Anselmin tarina

Otetaan esimerkiksi vaikka kuvitteellinen hahmo nimeltä Anselmi Ylä-Hyypäjä, 21 vuotias maisema-arkkitehtuurin opiskelija, joka on kotoisin Ahtialasta. Hän muuttaa Helsinkiin ja löytää viihtyisän poikamiesboksin Kalliosta, vuokra on 527,86 euroa kuussa. Anselmi ei saa asumilisää. Hups, opintoraha ei riitä edes vuokraan. Pitkällisen harkinnan jälkeen ja realiteetit ymmärtäen Anselmi päättää hakea valtion takaamaa opintolainaa. Hänelle tämä myönnetään ja nyt Anssilla on kukkarossa vuokran jälkeen kokonaista 372,42 euroa per opiskelukuukausi. Puhelinlasku on parikymppiä kuussa, sähkölasku saman verran, ja oppikirjoja sekä kyniä ja luonnoslehtiöitä täytyy hankkia. Juokseviin menoihin hupenee satanen kuussa, joten pussiin jää jäljelle pari hunttia. Nyt Anselmilla on kaksi vaihtoehtoa. Hän voi ottaa tiukan päiväbudjetin, joka tekee siis 6,6 euroa/päivä. Jos hän sattuu polttamaan tupakkaa, niin voi voi. Raha ei riitä yhteen tupakka-askiin. Anselmi siis päättää lopettaa sauhuttelun. Kyllähän tuolla rahalla jotain syö. Toinen vaihtoehto on, että poikamme päättää lähteä tutustumaan pääkaupunkiseudun iltakulttuuriin, jolloin seuraavana aamuna kukkarossa on enää 18,2 euroa ja juvalaisen Krissen puhelinnumero. Onneksi mummo antaa synttärilahjaksi 50 euroa, jolla saa 50 pakettia Forssan maksalaatikkoa Alepan tarjouksesta. Ikäväkseen Anselmi saa tästä yksipuolisesta ravinnosta liikaa A-vitamiinia ja joutuu keskeyttämään opintonsa sairausloman ajaksi. MUTTA. Anselmi ottaa opiksi alla olevista neuvoista ja muutaman vuoden kuluttua lahjakas nuorukainen naureskelee näille jutuille hulppeassa toimistossaan, ja kokee nostalgista värinää muistellessaan kultaisia opiskeluaikoja.

Näin säästät

Nykyisessä kertakäyttökulttuurissa pääsee helposti unohtumaan, että säästäminen vaatii lähinnä kekseliäisyyttä. Tästähän on todisteena vaikkapa legendaarinen Niksi-Pirkka. No, sukkahousut sikseen ja leikki leikkinä. Seuraavat säästövinkit ovat kokeiltuja ja hyväksi havaittuja.
Osta bulkkina
Kannattaa ostaa suuria määriä kerrallaan. Esimerkiksi mehut ja vessapaperi ovat usein tarjouksessa.
Käytä tähteet hyväksesi
Ei ruokaa roskikseen! Vanhoista pullista saa ihanaa vanukasta, ja ylijääneen pastan voi käyttää salaattiin.
Pidä ruokabileitä
Useampi ihminen syö halvemmalla kuin yksi, kun kulut jaetaan tasan.
Säästä kaupassa

Kun menet kauppaan, tee budjetti ja pidä se. Paketin hinnan sijaan kannattaa seurata kappale- ja kilohintoja. Älä osta brändiä. Samat tuotteet ovat myynnissä edullisemminkin. Jos olet nainen, älä osta nailoneita, koska ohuet sukkahousut hajoavat aina. Vie tyhjät pullot kauppaan. Kauhistuttavan monet heittävät ne roskikseen.
Tee itse
Pullat, hillot, leivät, jopa viilin voi valmistaa itse. Halvemmaksi tulee. Älä himoitse juustoa. Paista sen sijaan leivän päälle kananmunia.
Liikkuminen
Hanki pyörä vaikka poliisien huutokaupasta. Näin säästät bussimatkoissa ja kuntoilet ilmaiseksi.
Kiinteät kulut minimissä
Älä mene puhelinmyyjän halpaan. Uutiset voi lukea netistä ja lehdet voi käydä lukemassa kirjastossa. Iltapäivälehtien paperipainokset ovat ehdottomasti pannassa. 2,90 päivässä tekee 87 euroa kuussa!
Hyödynnä opiskelija-alennukset
Ota selvää paikoista, joissa myönnetään opiskelija-alennuksia, ja hyödynnä ne.
Juhli edullisesti
Jos lähdet ravintolaan, jätä pankkikortti kotiin ja hyödynnä happy hour. Tutustu portsareihin, niin voit päästä ravintolaan ilmaiseksi.
Hanki sivutuloja
Totuus on, että harva opiskelija selviää tekemättä jotain työtä, josta saa sivutuloja. Ilta- tai viikonlopputyötä on kuitenkin tarjolla, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Siivous-, puhelinmyynti- ja asiakaspalvelualoilla on lähes jatkuvasti jotain tarjolla. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, etteivät tulot pääse ylittämään tulorajaa, sillä muuten voit joutua maksamaan takaisin jo tilille ropsahtaneita etuuksia.
Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 667 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 1 990 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti. Jos saat opintotukea 8 kuukauden ajan vuodessa, tulorajasi on 13 296 euroa vuodessa.
Tästä, ja monesta muusta opiskeluun liittyvästä asiasta saat lisää tietoa Kelasta.
Onnea kaikille opintonsa aloittaville!
Kuva: Unsplash