Ekshibitionismia on monenlaista. Sinunkin pöksyissäsi saattaa asua pieni paljastelija.

Itsensäpaljastelu herättää usein mielikuvan popliinitakkiin pukeutuneesta, metsässä hiippailevasta, pelottavasta ja ehkä hiukan säälittävästäkin miehestä.

Itsensäpaljastaminen eli ekshibitionismi on kuitenkin paljon monimuotoisempi ilmiö.

Jopa sinussa saattaa asua pieni ekshibitionisti, jos nautit paljastavien kuvien lataamisesta Facebookiin. Metropoli.netin toimittaja tutustui kolmeen ekshibitionistiin selvittääkseen, mistä asiassa oikein on kyse.

Jännitystä, nolostusta ja nautintoa

Pete (nimi muutettu) on ollut ekshibitionisti ala-asteikäisestä asti. Peten mielestä paljastautumisessa on parasta enemmänkin odotus, naisen reaktion kuvitteleminen ja sopivan paljastelupaikan etsiminen.

– Hetki, jolloin tyttö huomaa on aina paras, silloin sydän hakkaa ja erektio kovenee ja vatsanpohjasta kouraisee. Tunne on jotenkin verrattavissa orgasmiin. Niin sanotut tavikset eivät koskaan tule tuntemaan sitä tunnetta, ja sitä on vaikea pukea sanoiksi. Meitä paljastelijoita tosin on montaa erilaista tyyppiä, ja tämä on vain minun näkemykseni asiasta, Pete pohtii.

Pete paljasti itsensä ensimmäisen kerran 8 – 9-vuotiaana naapurin naiselle. Pyykkejä ripustanut nainen hymyili ikkunan takana olleelle Petelle, ja Pete keksi kokeilla mitä tapahtuisi, jos hän nousisi ikkunalaudalle ilman housuja.

– Kun hän hetken kuluttua kääntyi ja näki minut siinä seisomassa ikkunalaudalla ilman housuja, loksahti hänen suunsa auki ja hän vain tuijotti minua, Pete muistelee.

Naapurin hämmästyksestä huolimatta Pete teki saman tempun pari kertaa uudelleen.

Noin 13-vuotiaana paljastelu muuttui selvästi seksuaaliseksi. Pete paljasti erektionsa kahdelle tytölle ja koki samanaikaisesti jännitystä, nolostusta ja nautintoa.

Tunneyhdistelmä oli niin huumaava, että paluuta ei ollut.

[bs-quote quote=”En halua pelotella” style=”default” align=”center” author_name=”Pete”][/bs-quote]

Itsensäpaljastelijoiden pelätään usein olevan raiskaajia. Pete tietää tämän ja hän yrittää pukeutua mahdollisimman tavallisesti ja käyttäytyy rauhallisesti. Hän ei halua pelästyttää tai ahdistella ketään.

Solvaukset ja hämmästely ovat tuttuja reaktioita.

– Aika monenlaista on tullut kuultua tässä vuosien varsilla.

Suuri osa kuitenkin kävelee ohi ja yrittää välttää katsekontaktia. Osa hidastaa ja katsoo, mitä mies tekee. Hämmästelevästä neutraaliin ja ärtyneeseen vaihtelevat reaktiot eivät kuitenkaan tunnu olevan Petelle pettymys. Ekshibitionistia kiihottaa usein enemmän ajatus katseen kohteena olemisesta, ei toive siitä, että tilanne johtaisi seksiin.

Vaikka Petelle on huudeltu törkeyksiä, kukaan ei ole koskaan käynyt hänen kimppuunsa. Pete myöntää, ettei hän ole kovin paljon ajatellut väkivallan mahdollisuutta. Hän luottaa pärjäämiseensä, jos näin kävisi. Pete kuitenkin uskoo saavansa olla rauhassa, koska hän ei käyttäydy itse uhkaavasti.

– Painan 85 kiloa, olen hyvässä kunnossa ja olen harrastanut itsepuolustuslajeja koko ikäni. Pelkotilojen aiheuttaminen muille ei missään tapauksessa ole tarkoitukseni. En tule lähelle, en sano mitään ja yritän muutenkin olla mahdollisimman ”diskreetti”, jotta tytön ei tarvitsisi pelätä.

Läheiset hyväksyvät

Pete on sinut ekshibitionisminsa kanssa, koska hänen ei tarvitse peitellä sitä läheisiltään. Vanhemmilleen hän jäi kiinni, kun pojan paljastelun nähneet kertoivat heille asiasta.

Pete on kertonut taipumuksestaan myös yhdelle ystävälleen ja kihlatulleen. Molemmat suhtautuvat asiaan hyvin. Kihlatulla oli asiassa ensin nieleksimistä, mutta suhde kesti Peten paljastuksen.

Nykyään kihlattu tietää, kun Pete on lähdössä paljastelemaan. Kun mies palaa kotiin, hän saattaa jopa kysyä, miten retki sujui.

– Lähtiessäni hän usein toivottaa minulle onnea.

Paljasta pintaa pitkin hampain

Ekshibitionismi ei kuitenkaan ole pelkkää itsensä esittelyä lenkkipolun varrella. Se voi olla hyvinkin suoraa seksuaalisuutta, kuten seksin harrastamista julkisilla paikoilla tai muiden katsellessa, tai seksin kuvaamista.

Ekshibitionistisesta pukeutumisesta tulevat mieleen korsetit, nahka, pvc, piikkikorot ja kaulapannat. On kuitenkin olemassa paljon arkisempaa ekshibitionismia, jota tämä aikakausi suorastaan suosii.

[bs-quote quote=”Miehille tunnun olevan pelkkä tissipari ja naisille lutka” style=”default” align=”center” author_name=”Sari”][/bs-quote]

Kaikissa ihmisissä on narsismia. Osa meistä saa mielihyvää huomion keskipisteenä ja katseiden arvioitavana olemisesta. Tämän ekshibitionismin määritelmän täyttää nykyään yllättävän moni. Visuaalinen, seksiä ja nuoruutta ylistävä yhteiskunta tuntuu suorastaan rohkaisevan paljasteluun. Joskus jopa painostavan.

20-vuotias opiskelija Sari kertoo pukeutuvansa baariin paljastavasti, vaikka hän ei erityisemmin pidä miesten tuijottelusta.

– Miehille tunnun olevan silloin pelkkä tissipari ja naisille lutka.

Miksi ihmeessä Sari sitten pukeutuu minihameeseen ja olkaimettomaan toppiin, jos hänen olonsa on epämukava? Vastaaminen tuntuu olevan Sarille vaikeaa. Hän sytyttää tupakan ja vaihtelee puheenaiheita.

En saa kunnollista selvyyttä siihen, miksi Sari paljastaa vartalonsa, vaikka hän ei pidä siitä. Oma päätelmäni on, että nuori, vielä epävarma nainen haluaa antaa itsestään itsevarman vaikutelman.

Seuraa löytyy

Heruttelu ja itsensä esineellistäminen on merkki elinvoimasta ja seksuaalisuudesta. Se taas helpottaa ainakin yhden yön seuralaisten löytämistä. Uskaltaisiko epävarma nuorukainen lähestyä varautunutta tyttöä, joka paljastaisi samalla miehen oman epävarmuuden?

– Voihan tuossa olla perää, Sari mutisee ja jatkaa aiheesta vasta tovin mietittyään.

– Kun pukeudun bilevaatteisiin, otan tavallaan roolin päälle. Olen osa äänekästä ja itsevarmaa tyttöporukkaamme, joka antaa ymmärtää ja antaakin aika usein, koska on siistimpää olla rennosti seksiin suhtautuva sinkku kuin itseään häpeilevä nynny.

Sari kertoo nauttineensa teininä myös siitä, että hänen pukeutumistyylinsä oli kauhistus vanhemmille ja isosiskolle.

– Olin aina siskon varjossa. Huono koulussa ja urheilussa. Kun aloin pukeutua seksikkäästi, valta olikin yhtäkkiä minulla. Sain naapurustossamme maineen villinä pikkusiskona ja kummasti ihmiset alkoivat kiinnostua minustakin.

Flirttaileva fitness-mamma

Kolmekymppinen Sirpa (nimi muutettu) sen sijaan nauttii aidosti vähäpukeisuudesta ja esillä olemisesta. Sirpan kroppa on lihaksikas ja hoikka. Hän hankki pari vuotta sitten silikonirinnat ja tähtää fitness-kisoihin.

[bs-quote quote=”Vatsanpohjassa menee perhosia” style=”default” align=”center” author_name=”Sirpa”][/bs-quote]

– Sain itsevarmuutta, kun aloitin synnytyksen jälkeen kuntoilun. Huomasin, että vatsanpohjassa menee perhosia, kun tiedän olevani ruskettunut ja hyvännäköinen, pienissä bikineissä ja ihmiset katsovat.

Sirpan Facebook-kuvat jättävät harvoin mitään arvailujen varaan. Jos hän ei ole pukeutunut tiukkoihin urheilutoppeihin ja mikroshortseihin, hänellä on yllään jotain mahdollisimman niukkaa, värikästä ja kimaltavaa.

– Toisaalta jos asuisin Etelä-Amerikassa, sulautuisin paremmin massaan. Brasiliassa tuntuu aina kuin tulisin kotiin. Saa olla seksikäs ja ilmassa on säpinää. Toisaalta Suomessa on kiva vähän provosoida ihmisiä.

Itsetunto parani

Sirpa kertoo kuntoilun, ulkonäön muokkaamisen ja paljastavien vaatteiden parantaneen hänen itsetuntoaan. Vielä parikymppisenä hän oli huonoryhtinen sohvaperuna, joka ei juuri meikannut. Kaksi lasta synnytettyään hän innostui fitness-malli Jennifer Nicole Leestä.

Sirpan idolilla Leellä on samanlainen tausta kuin Sirpalla. Molemmat aloittivat treenaamisen aikuisiällä ja muuttuivat ankanpojista joutseniksi. Lee bongataan usein bikineissä, joiden tarkoitus on enemmän paljastaa kuin peittää, ja hän nauttii selvästi saamastaan huomiosta.

– En pukeutuisi näin, kävisi salilla ja solariumissa, ellen itse todella haluaisi sitä ja saisi tällaisia kiksejä. Yksikään mies ei saisi minua pakotettua narubikineihin vasten tahtoani, Sirpa vakuuttaa.

Sirpa kertoo nauttivansa nykyajasta, joka mahdollistaa omien kuvien levittämisen ja toisten kuvien katselemisen netissä. Hän vakuuttaa ymmärtävänsä myös ilmiön kääntöpuolen.

– Jos olisin ihan nuori tyttö, kasvattelisin rauhassa itsetuntoani ja opettelisin ensin tykkäämään kropastani. Vasta kun on hyväksynyt itsensä, voi nauttia muiden katseista ja ilkeät kommentit eivät satuta samalla tavoin.

Kuva: Pixabay