Viihteen monitaituri Roope Salminen vieraili Hanna Tikanderin Selvin päin -podcastissa ja kertoi muun muassa siitä miten alkoholismi vaikutti hänen parisuhteisiinsa. Salminen lopetti alkoholinkäytön kokonaan elokuussa 2019.

Epäterve suhtautuminen alkoholiin alkoi jo ensimmäisestä humalasta. Salmisen ongelma juomisessa oli se, että hän joi itsensä aina siihen pisteeseen, että sammui.

– Sellaista kokemusta mulla ei ole koko mun elämän ajalta, että olisin ajatellut olevani liian kännissä ja että nyt pitää lähteä kotiin, Salminen kertoo podcastissa.

– Jos olen kännissä, niin haluan olla vaan enemmän kännissä. Ilta loppuu vasta kun mä sammun. En ole ikinä ollut tissuttelija.

Ensimmäisestä krapulastaan nuori Salminen ei oppinut mitään. Vaikka hän kuvailee sen olleen elämänsä pahin hän ajatteli, että asiat vain toimivat juuri niin.

– Otaksuin, että näin vaan tapahtuu. Jengi juo ja sit niillä menee muisti.

Raitistuttuaan Salminen on ymmärtänyt miten moneen asiaan alkoholin runsas käyttö todellisuudessa vaikutti.

– On tosi paljon asioita, joita on ajatellut. Se, että voin huonosti, olen stressaantunut ja ahdistunut tai masentunut. Niihin saa selvyyden vasta kun poistaa sen viinan ja katsoo mitä jää jäljelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Alkoholi vaikutti Salmisen parisuhteisiin negatiivisesti, mutta myös tarjosi mahdollisuuden ylläpitää suhdetta, joka ei ehkä muuten olisi toiminut.

– Koko mun aikuisiän ajan mun puolisot kautta linjan ovat olleet siitä huolissaan ja enenevässä määrin, mitä lähemmäs lopetuspäätöstä mentiin, koska silloin alkoholismi alkoi oikeasti näkyä.

– Mutta se on ollut parisuhteissa myös edistävä tekijä, hän toteaa.

Salmisen mukaan hänellä on ollut parisuhteita, joissa hän ei olisi ollut välttämättä ollenkaan tai niin pitkään, jos molemmat eivät olisi juoneet.

– Ne on ihan iloisiakin muistoja ja kuului ehkä siihen aikaan, mutta juuri nyt en kaipaisi sellaista mun elämään. On tavallaan helpompi rakastaa toista ihmistä, jos sitä ei tarvitse koko ajan nähdä sellaisena kuin se on.

– On ollut helpompi unohtaa se sellaiseen skumpanhuuruiseen ihanaan lämpimään tunteeseen, joka on jatkuvasti läsnä. Varsinkin jos toinenkin osapuoli on tykännyt juoda.

Salminen lisää, että jos parisuhteessa molemmilla on orastava alkoholiongelma, siitä tulee tavallaan yhteinen haava, jota ei tarvitse käsitellä.

– Kumpikaan ei halua käsitellä sitä omaa juomistaan, jolloin parisuhteesta tulee entistä turvallisempi paikka olla.

Raitistuneena alkoholistina Salminen haluaa, että kumppani tai ystävät olisivat sinut oman alkoholinkulutuksensa suhteen.

– En vaadi, että mun seurassa täytyy olla kokonaan juomatta, mutta kunhan on sinut sen asian kanssa.

Lue myös:

Roope Salminen rehellisenä alkoholismistaan – lopetti juomisen kaksi vuotta sitten: ”Saan viestejä, joissa toivotaan ratkeamistani”

Roope Salminen teki radikaalin elämänmuutoksen seksuaalirikostuomionsa jälkeen – avautuu prosessistaan Aki Linnanahteen podcastissa