Kukapa ei olisi vessassa ollessaan näpräillyt kännykkää esimerkiksi tarkistaakseen nopeasti Facebook-viestit tai sähköpostit, tai lukeakseen päivän uutiset. Tämänhän pitäisi olla aivan harmitonta, eikö niin? Ei todellakaan, sillä vessa ja kännykkä kannattaa pitää mahdollisimman kaukana toisistaan!
Ensimmäinen riski kännykästä vessassa on tietenkin mahdollisuus, että satojen eurojen arvoinen laite tipahtaa vahingossa pönttöön ja menee siellä olevasta vedestä käyttökelvottomaksi. On kuitenkin muita, vielä huolestuttavampia syitä, miksi kännykkä ei kuulu vessaan.
Vaikka vessasi voi näyttää puhtaalta, se ei sitä ole. Ahkerasta puhdistamisesta huolimatta vessaan kerääntyy valtavat määrät bakteereja jokaisen käynnin aikana. Mikrobiologian tohtorin Kelly Reynoldsin mukaan vessanpönttöä vedettäessä vesisuihu on niin voimakas, että se levittää ulosteita noin kahden metrin säteelle kaikkiin suuntiin.
Julkisissa käymälöissä tilanne on tietenkin huomattavasti huonompi kuin kotona. Mihin tahansa kätesi osuu vessassa, on sitten kyseessä vessapaperirulla, seinä, ovenkahva tai kraana, bakteerit tarttuvat sormiisi, joista ne siirtyvät puhelimesi näytölle.
Pönttö on likainen, mutta monelle voi tulla yllätyksenä, että kännykkä on usein vielä likaisempi. Arizonan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kynnykässä on jopa 10 kertaa enemmän bakteereja kuin useimmissa vessanpöntöissä. Tutkimuksessa käytettiin lukiolaisten puhelimia, joista löytyi keskiarvoisesti yli 17 000 erilaista bakteeria. Mukana oli myös hyvin vaarallisia bakteereita, kuten stafylo- ja streptokokkia, kolibakteeria ja jopa erittäin vastustuskykyistä MRSA-sairaalabakteeria.
Kun siis yhdistetään kännykkä ja vessa, todennäköisyytesi sairastua kasvaa huomattavasti. Seuraavan kerran, kun olet menossa vessaan kännykkä mukanasi, muista että sinua on varoitettu!
https://youtu.be/W9e9Qk79rOg
Lähteet: Mirror, Time