Banaani on luonnon yksi aliarvostetuimmista hedelmistä, mutta samalla yksi suosituimmista ruoista, sillä banaanit ovat halpoja, koon puolesta erinomaisia ja mukana tulee oma ”suojakuori”, joten kuljetus on helppoa.

Banaaneja voi käyttää välipalana, jogurtin lisäkkeenä tai osana muita ruokia. Siinä on vitamiineja, ravinteita, kuitua ja kaliumia, mutta tiesitkö, että sillä on muitakin aivan loistavia terveysetuja? Alla olevasta listasta löydät banaanin kuusi terveyshyötyä, joista moni ei välttämättä tiedä.

1. Banaani ehkäisee närästystä

Banaani on emäksinen hedelmä, joten se on omiaan tuomaan nopean helpotuksen närästykseen neutraloimalla vatsahappoja. Banaanien säännöllisen syömisen myötä voit sanoa hyvästit närästykselle.

2. Banaani on mainio energianlähde

Banaanin sisältämä kaliumi suojelee lihaksia krampeilta ja sen hiilihydraatit auttavat jaksamaan rasittavan liikunnan aikana. Banaanit sulavat hitaasti, joten ne pitävät olon energisenä pidempään kuin muut makeat ruoat.

3. Banaani vähentää anemiaa

Anemiasta kärsivät ihmiset saavat banaanista apua sen hyvän rautapitoisuuden ansiosta, sillä se simuloi hemoglobiinin tuotantoa. Tämän myötä verenkierto paranee ja parantunut hapenottokyky puolestaan edistää jaksamista.

4. Banaani auttaa haavaumissa

Banaani saattaa olla ainoa raaka hedelmä, joka suojelee vatsaa ärsytykseltä. Banaanit sisältävät myös proteaasi-inhibiittoreita, jotka eliminoivat vatsahaavaumia aiheuttavia haitallisia bakteereita.

5. Banaani auttaa ummetukseen

Banaanin sisältämä kuitu tehostaa suolen toimintaa ja auttaa tämän myötä ulosteen poistumista elimistöstä.

6. Banaani lievittää stressiä ja ahdistuneisuutta

Banaanit sisältävät tryptofaani-yhdistettä, joka auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia, aivojen välittäjäainetta. Lisäksi banaanin sisältämä kalium tehostaa aivotoimintaa johtamalla aivosoluihin lisähappea. Banaanista saatavat B-vitamiinit taas rauhoittavat hermostoa ja saavat aikaan paremman mielialan.

Lähde: FactaHolics

Kuva: Pixabay