Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet säännöllisesti urheilevista suomalaisnaisista välttelee treenaamista kuukautisten aikana.

Kaksinkertainen uinnin EM-kultamitalisti Jenna Laukkasen mukaan kuukautisten vaikutuksesta urheiluharjoitteluun pitäisi keskustella avoimemmin ja selvästi nykyistä aiemmin.
Puolet suomalaisista naisista on kouluaikanaan jättänyt liikuntatunteja väliin kuukautisten vuoksi, kertoo Libressen teettämä tuore tutkimus. Kuukautiset vaikuttavat naisten urheiluharjoitteluun myös aikuisiällä. Jopa 56 prosenttia urheilua harrastavista suomalaisnaisista pitää treenaamisesta tauon juuri kuukautisten aikaan.
– Luvut puhuvat puolestaan. Monet naiset kokevat treenaamisen kuukautisten aikaan ongelmallisena, vaikka suurin ongelma on se, että aiheesta keskustellaan liian vähän. Haluamme tuoda esiin faktoja naisten urheiluharjoittelusta ja kuukautisista, jotta aiheesta voitaisiin keskustella avoimemmin, sanoo Libressen Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Jenny Smith.

Nuoret naisurheilijat jäävät yksin kuukautisiin liittyvien haasteiden kanssa

Kuukautisten vaikutuksesta urheilusuoritukseen vaietaan yhä myös ammattilaistasolla. Jenna Laukkanen ei ole koko uransa aikana kuullut kertaakaan, että valmentajat tai seurojen toimijat puhuisivat avoimesti kuukautisista.
– Kynnys nostaa aihe puheeksi valmentajan kanssa on korkea erityisesti nuorille urheilijoille. Urheiluseurojen kannattaisi muistaa, että kuukautiset alkavat vaikuttaa tyttöjen harjoitteluun viimeistään yläasteiässä, Laukkanen sanoo.
Laukkanen ymmärtää, että kuukautiskivut voivat olla este harjoituksista suoriutumiselle.
– Tilanne on kuitenkin ikävä, jos nuori urheilija ei pysty keskustelemaan aiheesta valmentajansa kanssa. Valmennussuhde vaatii luottamusta: jos et voi olla rehellinen tässä asiassa, miten voit käsitellä muitakaan vaikeita asioita?

Laukkasen mukaan kuukautisten huomioiminen vaatii valmentajalta ammattitaitoa, mutta myös lajiliitot voisivat tehdä enemmän sen eteen, että nuorilla urheilijoilla olisi tietoa siitä, miten kuukautiset ja harjoittelun voi yhdistää.
– Vastuun keskustelun aloittamisesta tulisi olla valmentajilla, ei nuorilla urheilijoilla. Tällä hetkellä tieto taitaa liikkua lähinnä pukukoppipuheina tyttöjen kesken, Laukkanen sanoo.
Jenna Laukkanen on Kuhmosta kotoisin oleva kaksinkertainen rintauinnin EM-kultamitalisti. Hänen seuraava tavoitteensa on MM-mitali. Laukkasen nimissä ovat rintauinnin 50, 100 ja 200 metrin Suomen ennätykset.
Tutkimuksessa selvisi, että 56 prosenttia suomalaisnaisista, jotka treenaavat säännöllisesti, pitää yhden tai useamman päivän tauon harjoittelusta kuukautisten aikaan. Kuukautisten vuoksi taukoa harjoittelusta pidetään erityisesti kuukautiskipujen (45 %), väsymyksen (38 %) tai vuotojen pelon (26 %) vuoksi. Kouluaikoinaan liikuntatunnin on jättänyt väliin 50 prosenttia vastaajista. Toisinaan tai usein liikuntatunnin on jättänyt väliin 23 prosenttia vastaajista.
Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Libressen toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin maalis-huhtikuussa 2016, ja siihen haastateltiin 515 suomalaisnaista, joilla on säännölliset kuukautiset. Vastaajat olivat 18–45-vuotiaita.