Juotko näitä juomia? Diabetesriski kaksinkertaistuu!

Tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa on selvitetty sokeripitoisten juomien vaikutusta ihmisen terveyteen. Tutkimukseen osallistui yli 2 800 henkilöä, joista noin puolella oli diabetes. Heiltä kerättiin tietoa ruokailu- ja juomatottumuksista.
Tutkimuksen perusteella kaksi 200 millilitran suuruista sokeripitoista juomaa päivässä kasvattaa riskiä saada kakkostyypin diabetes. Diabetesriski nousee tällöin peräti kaksinkertaiseksi. Viiden sokerijuoman nauttiminen päivässä nostaa diabetesriskiä kymmenenkertaiseksi.
Tutkimuksessa ei havaittu eroa sokerijuomien ja keinotekoisesti makeutettujen juomien välillä, vaan molempia juomalla diabetesriski on yhtäläinen.

Aikuis- eli kakkostyypin diabetes johtuu insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä. Jos aikuistyypin diabeteksen etenemistä ei saada pysäytettyä, se alkaa muistuttaa nuoruustyypin diabetesta, jolloin haima lakkaa erittämästä insuliinia.
Kakkostyypin diabetes voi aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia terveydellisiä ongelmia. Se on muun muassa yleisin syy näön heikkenemiseen ja työikäisten ihmisten sokeuteen. Useissa tapauksissa se on myös vaikuttanut munuaisten vajaatoimintaan ja johtaa alaraajojen amputaatioon. Diabeetikoilla esiintyy myös sydän- ja verisuonitauteja viisi kertaa todennäköisemmin.
Lähde: Mirror
Kuvituskuva: Unsplash