Turvotus on kiusallinen vaiva, joka tekee olon tukalaksi ja epäviehättäväksi. Vaiva iskee usein raskaan aterian jälkeen ja saattaa kestää useitakin tunteja. Yleinen turvotuksen aiheuttaja on ärtyneen suolen oireyhtymä. Myös yliherkkyys tietyille ruoka-aineille, tietyt bakteerit ja stressi aiheuttavat turpoamista.

Monet fitness-bloggarit ovat kertoneet kärsivänsä vaivasta. Osa on julkaissut Instagramissa ennen ja jälkeen -kuvapareja näyttääkseen, kuinka paljon yksi ateria voi aiheuttaa turvotusta.

Tohtori Philippa Kaye kuvailee turvotuksen tuntuvan vatsanalueen kireytenä, sillä vatsa on täynnä kaasua.

– Suolistossamme on kaasua, josta suurin osa tulee siitä, että nielemme liikaa ilmaa puhuessamme, jauhaessamme purkkaa, syödessämme liian nopeasti tai ollessamme stressaantuneita. Myös suolistomme bakteerit tuottavat kaasua syömästämme ruoasta, Kaye selittää.

Kaye jatkaa, että jotkut ruoat, kuten palkokasvit, vihannekset ja kuitupitoiset hedelmät, tuottavat enemmän kaasua kuin toiset.

Tässä on asiantuntijoiden seitsemän neuvoa, joiden avulla voit taistella turvotusta vastaan.

1. Lisää hyviä bakteereja

Ravitsemusasiantuntija Kim Pearson kertoo, että turvotus voi johtua siitä, ettei suolistossa ole riittävästi hyviä bakteereja.

– Monet seikat voivat vähentää bakteerien määrää, kuten antibiootit ja yleiset lääkkeet, Pearson toteaa.

2. Tunne laukaisijat

Yritä vähentää oireita aiheuttavien ruokien syömistä. Syö vähemmän esimerkiksi leipää ja pastaa nähdäksesi, onko sillä vaikutusta oireisiin.

– Jos kärsit turvotuksesta, on fiksua selvittää, mikä juuri sinulla laukaisee oireet. Laukaisijat vaihtelevat ihmiseltä toiselle, Pearson opastaa.

Pearson kertoo, että leipä, pasta, maitotuotteet ja prosessoidut ruoat ovat tyypillisiä laukaisijoita.

3. Pureskele kunnolla

Pureskele jokaista suullista ainakin 30 kertaa.

– Turpoaminen voi johtua liian nopeasta syömisestä ja siitä, ettet pureskele ruokaa kunnolla. Silloin nielet liikaa ilmaa ruoan mukana, Pearson sanoo.

4. Vältä ylensyöntiä

Hillitse annoskokoja, jos haluat välttää turvotusta. Pearson neuvoo hidastamaan syömistahtia, jotta aivot ehtivät rekisteröidä, että vatsa on täynnä.

5. Käy lääkärissä

Jos turpoaminen on jatkuva ongelma, kannattaa käydä tutkimuksissa.

– Vaikka turvotus on yleistä ja normaalia, se voi olla merkki jostain vakavammasta. Se on esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymän, keliakian ja munasarjasyövän oire, Kaye varoittaa.

6. Muista liikkua

Jo lyhyt kävely voi vähentää turvotusta. Fitness-asiantuntija Jenny Francis toteaa, että päivittäinen 15-30 minuutin kävely saa suoliston kaasut liikkeelle ja nopeuttaa ruoansulatusta.

7. Rentoudu

Rentoutuminen voi vähentää vatsaoireita.

– Makaa selälläsi kymmenen minuuttia silmät suljettuina ja harjoittele syvähengitystä. Tee sitten joogaliikkeitä, Francis neuvoo.

Kuvassa fitness-bloggari Maeve Madden osoittaa, kuinka paljon vatsa voi turvota vain yhden aterian seurauksena.

Lähde: The Sun

Kuvat: Pixabay ja Instagram / Maeve Madden