Hyviä uutisia oluen ystäville!
Lääketieteelliset tutkijat ovat selvittäneet oluen vaikutusta kivunlievitykseen ja todenneet, että kaksi puolen litran tuopillista olutta hoitaa kipua paremmin kuin apteekista ilman reseptiä saatava särkylääke.
Lääkärien mukaan kaksi alkoholiannosta lievitti tutkimushenkilöiden kipua jopa neljänneksen tehokkaammin, kuin verrokkina käytetty parasetamoli. Lisäksi tutkittavien kipu lieveni yhä tehokkaammin, mitä enemmän he joivat alkoholia.
Tutkijat eivät ole saaneet tarkasti selville, johtuuko alkoholin tehokkuus siitä, että se vaikuttaa hermoratoihin sumentamalla aivojen vastaanottamia signaaleja, vai vähentääkö se ahdistusta ja siten myös epämukavuuden tunnetta.
Lontoon Greenwichin yliopistossa tehtyä tutkimusta johti tohtori Trevor Thompson, jonka mukaan alkoholin teho voimakkaana kivunlivittäjänä on nyt lopultakin vahvistettu myös tieteellisen tutkimuksen kautta.
– Sitä (alkoholia) voi verrata opiaatteihin perustuviin lääkkeisiin, kuten kodeiiniin ja sen vaikutus on voimakkaampaa kuin parasetamolilla, Thompson sanoo.
Thompson uskoo, että alkoholista voi saada kehitettyä nykyisiä reseptivapaita särkylääkkeitä tehokkaamman vaihtoehdon, kunhan sen sivuoireista ja haittavaikutuksista päästäisiin ensin eroon.
Yli 400 koehenkilön ja 18 tutkimuksen tiedoista vedettiin myös johtopäätös, että alkoholin tehokas vaikutus voi myös selittää sen, miksi monet kroonisesti sairaat, kuten reumapotilaat, ovat yleisesti muita taipuvaisempia käyttämään alkoholia.
Tällä hetkellä virallinen suositus Englannissa alkoholin kulutukseen on korkeintaan 14 yksikköä alkoholia viikossa, mikä tarkoittaa kuutta puolen litran tuoppia tai kuutta 175 millilitran viinilasillista.
Alkoholin käyttäminen kivunlievitykseen on sivu- ja haittavaikutustensa takia pitkällä aikavälillä haitallisempaa kuin särkylääkkeiden käyttäminen, joten tällaista ”itselääkitystä” ei kannata harrastaa.
Tutkimuksissa löydettyjä alkoholin muita positiivisia vaikutuksia ovat mm. se, että päivittäinen tuopillinen olutta tai viinilasillinen voi vähentää sydänkohtauksen todennäköisyyttä kolmanneksen ja ”nuorena kuolemisen” riskiä neljänneksen. Alkoholin suotuisat vaikutukset muuttuvat kuitenkin liiallisen käytön myötä nopeasti negatiivisiksi, joten maltti on valttia myös alkoholin käyttämisessä.
Lähde: The Sun
Kuva: Pixabay