Naisellinen tuoksu muuttuu kuukautiskierron aikana, ja se on täysin normaalia. Vagina on myös altis ulkopuolisille vaikuttajille, kuten bakteereille, ruoalle jota syöt, sekä hormonaalisille muutoksille.
Jokaisella naisella on harmittomia bakteereja vaginassaan, mikä on aivan normaalia. Jotkut bakteerit saattavat kuitenkin lisääntyä liikaa tai liian nopeasti, mikä voi puolestaan aiheuttaa emätintulehduksen.
Emättimen bakteeritulehdus on yleinen tulehdusmuoto naisilla, samoin kuin hiivasienitulehdus. Yksi tunnusmerkki emättimen tulehduksesta on, että nainen tai hänen kumppaninsa huomaa vaginan tuoksun muuttuneen. Vagina saattaa tuoksua metalliselta, ”kalamaiselta” ja/tai siinä saattaa esiintyä myös maitomaisen valkoista tai harmaata eritettä. Tällainen erite on yleensä merkki tulehduksesta.
Edellä mainittuja tulehduksia harvinaisempi on trikomonas-infektio. Tällöin emättimen bakteeritulehduksessa normaali sauvapitoinen laktobasillibakteerikanta korvautuu seka- ja kokkipitoisilla bakteereilla. Tyypillisiä trikomonas-infektion oireita ovat voimakkaasti tuoksuva vihertävä, välillä runsaskin valkovuoto.
Emätintulehdukset ovat yleisempiä naisten keskuudessa, joilla on ollut joko yksi tai useampi seksikumppani, mutta sitä saattaa esiintyä jopa teineillä tai sellaisillakin aikuisilla naisilla, jotka eivät ole ikinä olleet seksuaalisesti aktiivisia.

Toimi näin

On tärkeää muistaa, että vagina puhdistaa itsensä erittäin tehokkaasti, joten älä pese sitä liian innokkaasti. Vaahtokylpy ja sisäpuolelta peseminen saippualla tai shampoolla voi vain lisätä riskiä saada tulehdus.
Normaalia voimakkaampaa tuoksua ei tarvitse hävetä lääkäriin mennessä. Lääkäreille tilanteessa ei ole mitään ihmeellistä, sillä emätintulehdus on yleinen vaiva, josta kärsii 10-20 % naisista. Jos epäilet, että sinulla on emätintulehdus, sinun täytyy joka tapauksessa ehdottomasti ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä tulehdus hoidetaan antibiooteilla, joita et saa ilman lääkärin reseptiä. Antibiootit toimivat 90 %:ssa tapauksista.
Jos vaginan tuoksu muuttuu selkeästi, turhat häpeäntunteet sikseen ja välittömästi lääkäriin, sillä hoitamatta jätettynä tulehdus voi aiheuttaa vakavampia sairauksia.
Kuva: Pixabay