Ulkona on taas kylmä ja kurkussa tuntuu kasvavan kaktus. Väsyttää, hikoiluttaa ja lihaksia särkee. Kehno olo kertoo kehon taistelusta flunssaa vastaan. Näillä vinkeillä voit päästä taistelussa niskan päälle tai jopa välttää lentsun kokonaan.
Kausiflunssat ovat sinnikkäästi kiertäviä viruksia, jotka pahimmillaan kaatavat sairastuneen viikoksi sängyn pohjalle. Nuhakuume eli flunssa saa pään ja lihakset särkemään, nostaa kuumeen ja täyttää hengitystiet sitkeällä limalla aiheuttaen tukkoisen olon ja ärsyttävän yskän.
– Varsinainen flunssa on useimmiten juuri viruksen aiheuttama, mutta se altistaa myös bakteerien aiheuttamille jälkitaudeille, kuten korva- tai poskiontelontulehdukselle, sanoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Kylmettymisen osuudesta flunssan alkamiseen väitellään yhä, mutta jotkut tutkimustulokset tukevat ajatusta sen viruksia aktivoivasta vaikutuksesta.
– Ei täysin ymmärretä, miten se tapahtuu, mutta kylmän oletetaan tilapäisesti heikentävän immuunipuolustusta niin, että virus pääsee jylläämään.
Näin pidät pöpöt etäällä
”Ruoka olkoon lääkkeesi” totesi jo Hippokrates aikoinaan. Ruuan lisäksi vastustuskykyä vahvistaa tehokas stressinhallinta ja riittävä lepo. Hyvinvointi syntyy suolistossa. Hyvien bakteerien tasapaino onkin terveen vastustuskyvyn salaisuus.
– Probioottien luonnolliset lähteet, kuten hapatettu ruoka, ovat viime vuosikymmeninä poistuneet normaalista ruokavaliostamme. Probioottikapseleiden lisäksi voi kokeilla esimerkiksi hapankaalia tai lämpökäsittelemättömiä hapanmehuja, jotka ovat probioottien luonnollinen lähde, sanoo ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta.
– Myös maitotaloustuotteita vähentämällä voit parantaa vastustuskykyäsi. Maitotaloustuotteet keräävät monella limaa ylähengitysteihin ja se voi edistää flunssan syntymistä.
Myös ihon bakteerikannalla on merkitystä. Emäksiset, puolimyrkylliset kemiallisesti valmistetut pesuaineet huuhtovat pois ihon omat hyvät bakteerit, jotka osaltaan ylläpitävät kehon vastustuskykyä.
– Valitettavasti ihon bakteerikannalle otollisimpia probioottisaippuoita joutuu vielä tilaamaan ulkomailta.
Vastustuskyvylle tärkeän d-vitamiinin taso kannattaa tarkastaa verikokeella. Pimeässä pohjolassa d-vitamiinin puutoksesta kärsiminen on hyvin yleistä ja sen imeytyminenkin on yksilöllistä.
– Pakuriteen juominen on myös suosittu keino vastustuskyvyn päivittäiseen ylläpitoon, Halmetoja muistuttaa.

Pakuritee
Pakuritee

Näillä vinkeillä lannistat lentsun
Terveet elämäntavatkaan eivät aina takaa flunssalta välttymistä. Vahingon jo tapahduttua voi kuitenkin yrittää vaikuttaa taudin kestoon ja toipumisaikaan. Halmetoja suosittelee levon lisäksi c-vitamiinipommeja ja tehokasta nesteytystä.
– Pelkkä mehulasi ei riitä. Kannattaa ottaa tunnin välein oikea mega-annos c-vitamiinia esimerkiksi marjajauheen muodossa runsaan nesteen kera, Halmetoja neuvoo.
Esimerkiksi tyrni ja karpalo ovat c-vitamiinipitoisia marjoja, mutta voiton vie ruusunmarja: siinä on kahdeksankertainen määrä c-vitamiinia esimerkiksi tyrniin verrattuna.
Muita luonnollisia taudintappajia ovat esimerkiksi valkosipuli, punahattu ja inkivääri. Myös mausteista on apua.
– Suosittelen kuorimaan ja pilkkomaan viisi raakaa valkosipulinkynttä ja sekoittamaan niihin öljyä, tuoretta inkivääriä ja kurkumaa. Tätä sekoitusta kun nauttii marjajauhejuoman kanssa saattaa ajoissa huomattu pöpö olla jo parin tunnin päästä tyrmätty.
Myös pakurikäävästä tai lakkakäävästä eli reishistä keitetty tee antaa elimistölle voimia taisteluun taudinaiheuttajia vastaan.
– Vältä kontaktia flunssaisten ihmisten kanssa, pidä muutama metri väliä sairastuneeseen. Jos virus on päässyt iskemään, on tärkeää välttää taudin levittämistä eteenpäin. Yski ja aivastele nenäliinaan tai hihaan ja muista pestä käsiä usein, painottaa tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
– Kuumeen noustessa korkeaksi tai taudin pitkittyessä on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin ja mahdollisen lääkehoidon tarpeen arviointiin.