Iowan osavaltionyliopiston tutkijat ovat löytäneet selkeän yhteyden tietynlaisen ravinnon vaikutuksista kognitiivisten toimintojen heikkenemisen ehkäisemiseen ihmisen ikääntyessä.

Tutkimuksen vetäjinä olivat apulaisprofessori Auriel Willette ja neurotieteiden tohtorikoulutettava Brandon Klinedinst ja se julkaistiin Journal of Alzheimer’s Disease -tiedejulkaisussa. Tutkimus perustuu 1787 aikuisen otantaan, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 46-77 -vuotiaita.

Osallistujille tehtiin yleistä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä mittaava testi vuosina 2006–2010 sekä seuranta-arviointeja vuoteen 2016 saakka. Osallistujat myös raportoivat tutkijoille ravinnostaan ja alkoholinkäytöstään.

– Havainnot viittaavat siihen, että juuston ja punaviinin lisääminen ruokavalioon päivittäin sekä lampaanlihan nauttiminen viikoittain voi parantaa pitkän aikavälin kognitiivisia tuloksia, tutkimuksessa todetaan.

– Olin iloisesti yllättynyt tulosten viittaavan siihen, että juuston vastuullinen syöminen ja punaviinin juominen päivittäin eivät ole vain hyviä auttamaan meitä selviytymään koronapandemiasta, vaan auttavat myös käsittelemään yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaa maailmaa, Willette sanoo tiedotteessa.

– Geneettisistä tekijöistä riippuen jotkut ihmiset näyttävät olevan paremmin suojattuja Alzheimerin taudin vaikutuksilta, kun taas toiset näyttävät olevan suuremmassa vaarassa. Uskon kuitenkin, että oikeat ruokavalinnat voivat estää taudin ja kognitiivisen heikkenemisen kokonaan. Tämä auttaa ymmärtämään paremmin Alzheimerin tautia, Klinedinst toteaa tiedotteessa.

Lue myös:

Sofia Belórf viettää joulun Levillä rakkaidensa kanssa: ”Toivon, että voin mennä jouluaattona nukkumaan onnellisena”

Martina Aitolehti odottaa innolla tulevaa – vihjailee vuodenvaihteesta rikollisrakkaansa kanssa