Suosituista Youtube-videoistaan kuuluisuuteen noussut suomalainen sometähti ja kuntosaliyrittäjä Jooel ”PT” Vatanen on joutunut kohun keskiöön. Vatanen on suututtanut osan seuraajistaan laukomalla suoria mielipiteitä lihavuudesta.

Somemyräkkä sai alkunsa, kun Vatanen vastasi seuraajiensa kysymyksiin Snapchat-sovelluksessa. Eräs fani nosti Vataselle lähettämässään viestissään esille elintarvikkeita, joiden arvelee olevan syypäänä suomalaisten lihomiseen.

– Nykyään liikalihavuus johtuu nimenomaan kasvirasvoista ja liiasta hiilihydraatin saannista joita monet ruuat on pullollaan, seuraaja kirjoitti viestissään.

Vatanen oli seuraajansa kanssa samaa mieltä siitä, että epäterveelliset ruoat tosiaan aiheuttavat lihavuutta. Mies ei kuitenkaan itse halua syyllistää ongelmasta ruokia, vaan ihmisiä.

– Liikalihavuus ei ole proteiinin vika, hiilihydraatin vika, eikä rasvan vika. Liikalihavuus on se ihmisen oma vika, kun se syö liikaa noita, Vatanen tokaisi Snapchat-tarinassaan.

– Aina voidaan yrittää löytää joku ulkopuolinen syy, että miksi meillä on lihavia ihmisiä tai miksi meillä on alkoholisteja, hän lisäsi.

Vatanen jatkoi avautumistaan vertaamalla liikalihavuutta alkoholismiin.

– Onko se viinan vika, että meillä on alkoholisteja? Ei ole viinan vika, se on ihan jokaisen yksilön oma vika, jos ei pysty hallitsemaan sitä viinan juontia. On täysin turhaa etsiä jotain ulkopuolista syytä, että ”En mä tiennyt, että tää sisältää energiaa, olen syönyt 3kg leipää tänään”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kuntosaliyrittäjän julkiset kommentit ovat herättäneet laajasti kritiikkiä somessa. Miehen sanomisia on puitu muun muassa keskustelupalvelu Jodelissa.

– Ptvatanen: ”Lihavuus ja alkoholismi on täysin ihmisen oma vika, siihen ei ole ulkopuolista syytä” (tiivistetysti, sc). Kuulostaa jopa tieteenvastaiselta tää väite harvoin noi on täysin ”oma valinta”, josta parantuu vain päättämällä vaikka oma motivaatio ja päätös onkin hyvin keskeisessä asemassa. Mut ei lihavuusongelmasta päästä vain osottelemalla lihavia. Tutkitustikin noihi vaikuttaa moni asia, lapsuuden kokemukset jne. Harva vain päättää olla lihava tai alkoholisti, Jodelissa kirjoitetaan.

Monet Jodel-kommentoijat ovat sitä mieltä, että lihavuuteen saattaa ruoan lisäksi vaikuttaa esimerkiksi lapsuuden traumat.

– Yhteiskunta voi tutkitustikin tehdä paljon alkoholismin ja lihavuuden kitkemiseksi, keskustelupalstalla pohditaan.

Osa käyttäjistä on sitä mieltä, että Vatasen puheet ovat tieteenvastaisia.

– Ei vain kuulosta tieteen vastaiselta vaan myös on sitä, eräs kirjoittaja täräytti.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lue myös:

Kuntosaliyrittäjä Jooel ”PT” Vatasen yllättävä video hämmentää somessa – raju ryyppääminen päättyy virtsaamiseen parkkihallissa

Mika Salo julkaisi yhteiskuvia mysteerikaunottaren kanssa – ”Paljon rakkautta”