Narsistinen persoonallisuushäiriö on ollut viime vuosina paljon esillä ja nimitystä tunnutaan käytettävän lähes jokaisesta vähänkin ärsyttävästä henkilöstä. Mistä siis tiedämme, kuka oikeasti kärsii tästä persoonallisuushäiriöstä?
Kuten muutkin persoonallisuushäiriöt, narsismin voi diagnosoida mikäli tietyt kriteerit täyttyvät. Alla lista narsistin yleisimmistä ominaisuuksista.
1. Kerskaileva ja paikkansapitämätön elämäntarina.
2. Narsisti haluaa aina puhua itsestään eikä ole kiinnostunut juuri lainkaan kuuntelemaan muita ihmisiä. Hänen ilmeestään voi havaita miten hän pitkästyy tai ylenkatsoo henkilöä, joka puhuu hänelle, sillä hän kokee kallisarvoisen aikansa menevän hukkaan.
3. Narsisti suhtautuu itseensä erittäin vakavasti. Itseensä hän ei mielellään kohdista minkäänlaisia vitsejä, mutta muihin kylläkin ja mieluiten kiusallisia sellaisia.
4. Väärä minäkuva on narsistilla vahvassa roolissa. Hänellä on harhaluulo itsestään ja tekemisistään ja kokee missä tahansa tekemisessään olevansa täysin korvaamaton ja uniikki. Hän kuvittelee merkityksensä olevan suorastaan universaalia ja tekemistensä seuraukset globaaleja.
5. Narsisti koekee minkä tahansa neuvon loukkaukseksi ja halveksunnaksi, sillä eihän kaikkivaltias tarvitse kenenkään neuvoja.
6. Narsistin on vaikea olla sosiaalinen, sillä ylenkatse, ahdas huumorintaju, empatian puute, erityisoikeuksien vaatiminen, vainoharhaisuus ja epäoikeudenmukainen kohtelu ovat hänen hallitsevia piirteitään.
7. Yhteiskunnan vastaisuus ja vihan lietsominen kuuluvat narsismiin. Usein ympärillä olevat ihmiset kokevat olonsa epämukavaksi ilman selkeää ja yksiselitteistä syytä.
8. Törkeys, tungettelu, manipulointi ja pakottaminen ovat myös narsistin voimakkaita ominaisuuksia.
9. Narsistin keskittymiskyky on heikko. Hän on kärsimätön ja pitkästyy helposti, ellei keskustelu liity häneen.
10. Läpitunkeva katsekontakti ja ylemmyyttä huokuva elekieli on tyypillistä narsistille.