Monet lupaavat uutena vuotena laihduttaa, tai edes karistaa jouluna kertyneet lisäkilot, mutta miksi niin harvat onnistuvat siinä?
Jotkut pystyvät laihduttamaan joulukilonsa jo tammikuussa, mutta monet eivät siihen kykene. Kuntoilun ja terveyden asiantuntijat tietävät miksi niin monet eivät onnistu laihduttamisessa ja listasivat 5 suurinta syytä epäonnistumiseen.
1. Epärealistiset tavoitteet
Päämäärän asettaminen on erittäin tärkeää laihduttamisessa ja kuntoilussa, mutta yksi suurimmista ihmisten varsinkin tammikuussa tekemistä virheistä on epärealistisen tavoite.
Jos olet esimerkiksi 45-vuotias, rasvaprosenttisi on 30 ja olet syönyt epäterveellisesti viimeiset 25 vuotta, on kaukaa haettua, että voisit pudottaa 20 % kehosi rasvasta 10 viikossa. Tällainen tavoite johtaa vain epäonnistumiseen.
Järkevämpää on pyrkiä pudottamaan rasvaprosenttia 10-12 % samassa ajassa. Myös motivaatiosi säilyy, kun pudotat tarvittavan ja helposti saavutettavan noin 1 % kehon rasvasta per viikko.
2. Ei kunnollista suunnitelmaa
Suunnittelu on erittäin tärkeää, jos haluat laihtua. Ihmiset tekevät yleensä laihdutuspäätöksen ilman kunnollista ja määrätietoista suunnitelmaa.
Yleisin virhe on päättää asia kertaheitolla ja asettaa itselleen epärealistinen tavoite. Seuraavaksi treenataan täysillä joka päivä ja ollaan tiukalla dieetillä. Aluksi edistyminen voi näyttää hyvältä, mutta liian suuret vaatimukset osoittautuvat pian myös liian suuriksi toteuttaa, jolloin seuraa uupumus, turhautuminen ja luovuttaminen.
Tämä kaikki on vältettävissä, sillä urakkaa ei tarvitse aloittaa täysillä, vaan minimikin riittää, jolloin se on helpommin toteutettavissa. Voit esimerkiksi jokapäiväisen rääkin sijaan kuntoilla 3-4 kertaa viikossa, syödä terveellisesti ja juoda paljon vettä.

3. Luovuttaminen ensimäisestä vastoinkäymisestä
Kukaan ei ole täydellinen ja virheitä sattuu. Jokainen laihduttaja voi menettää otteensa silloin tällöin, mutta tärkeintä on miten käsittelet asian ja mitä teet sen jälkeen.
Jos haluat onnistua tavoitteessasi, älä välitä jos esimerkiksi yksi ruokasessio menee täysin överiksi. Unohdat asian ja palaat ruotuun heti seuraavana päivänä. Yhdestä mässäilykerrasta paino ei vielä juurikaan nouse, mutta jos niitä kertyy vaikkapa seitsemän, rasvaa alkaa taas kertyä ja laihduttaminen ottaa pahasti takapakkia.
Monet uuden vuoden laihdutuslupauksen tehneet syövät täydellisesti kolme viikkoa ja sitten sortuvat syömään jotain todella epäterveellistä. Tämän jälkeen he ajattelevat, että kaikki kova työ valui virheen takia hukkaan ja yksinkertaisesti luovuttavat. Kuten edellä mainittiin, mitään ei valu kerrasta hukkaan, vaan suunnitelma jatkuu normaalisti seuraavana päivänä.
4. Överidieetti
Tammikuu tunnetaan kuntoilumaailmasssa överidieeteistään. Aina etsitään uusinta, tehokkainta ja nopeinta dieettiä. Nestedieetit ovat nykyisin yhä suositumpia, varsinkin tammikuussa, minkä vuoksi erilaiset dieettijuomat tekevät nykyisin miljardibisnestä. Näillä juomilla lupaillaan nopeita tuloksia, mutta lupaukset eivät asiantuntijoiden mukaan pidä paikkaansa.
Kaikki nestedieetit tähtäävät alhaiseen kalorimäärään (jopa vain 400-800 kaloria päivässä). Kalorien saannin liian vähäiset määrät voivat asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa ongelmia ruonsulatuskanaviin ja hormonituotantoon. Usein tuloksena on myös nopeasti pudotettujen kilojen palautuminen myöhemmin moninkertaisina.
5. Ei ajatella tammikuusta eteenpäin
Kaikki edellä mainitut virheet liittyvät nopeaan tulosten tavoitteluun. Liikunta ja ruokavalion muokkaus täytyy tehdä turvallisesti ja siten, että tuloksena on terveempi olo, eikä väsymys ja motivaation romahtaminen.
Jos haluat onnistua tavoitteessasi ja säilyttää tulokset, sinun täytyy ajatella myös tammikuusta eteenpäin. Olet tuomittu epäonnistumaan, jos aloitat tammikuun alussa täydellä höyryllä saadaksesi itsesi hienoon kuntoon 4 viikossa. Aseta sen sijaan itsellesi järkevät tavoitteet ja jaa ne sitten pienemmiksi minitavoitteiksi, jotta pysyt ruodussa ja motivoituneena. Tämä voi tarkoittaa 10 viikkoa tai 24 viikkoa. Ei ole oikeaa tai väärää kestoa tavoitteelle, kunhan määrittelet objektiivisesti tämän hetken tilanteesi sekä realistisen tavoitteen.
Jos sinulla on vaikeuksia motivaation kanssa, muistele mikä sai sinut haluamaan muutosta alun alkaen.
Lähde: Unilad