Uusi tatuointi ja lomaromanssi – sitä voi loma ulkomailla olla. Nuorena ja aikuisempanakin pitää nähdä ja nauttia elämästä, mutta terveyttä kannattaa suojella. Liikenneonnettomuuteen jotuminen lomamatkalla on valitettavasti verraten yleistä. Onhan rokotussuojasi ja matkavakuutuksesi kunnossa?
Rantakadulta hankittu tatuointi tai lävistys voi kuulostaa kivalta lomatuliaiselta, mutta ole varovainen. Lävistyksiä ja tatuointeja kannattaa välttää ulkomailla jos varmuutta hyvästä hygieniasta ei ole. Hepatiitti voi tarttua likaisista tatuointineuloista. Liikenteessä kannattaa olla erityisen varovainen sillä huolettomuus ja uuden vuokramopon kokeilu voi pahimmassa tapauksessa johtaa onnettomuuteen. Sairaalahoito voi joissakin alhaisen hygienian maissa olla riski sillä verituotteita ei kaikissa maissa ole testattu. Ja sen kai jo tiesitkin, että lomaromansseihin on syytä varustautua kondomein?
– Hepatiitti oireilee epämääräisinä vatsavaivoina, pahoinvointina ja lämpöilynä, myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä ihon ja silmien keltaisuutta ja virtsa saattaa muuttua tummaksi. Osalla infektio jää oireettomaksi. A-hepatiittiin ei ole hoitoa, mutta se paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa. Hoitamaton B- ja C-hepatiitti voi kroonistua ja aiheuttaa jopa maksakirroosin tai maksan vajaatoiminnan, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungilta. B- ja C-hepatiittiin on olemassa viruslääkitys.
Suomalaiset jättävät usein hepatiitilta suojaavan matkailijarokotesarjan ottamisen kesken. Toisaalta 41 % suomalaisista ei ole edes aloittanut rokotussarjaa. Lomailija, ethän kuulu rokotelintsareihin?
Tarkasta riittääkö rokotussuojasi myös ulkomailla
Sekä A- että B-hepatiitilta voi suojautua rokottautumalla. Hepatiittirokotukset ovat yleisimpiä kaikille matkailijoille suositeltavia ylimääräisiä rokotuksia ja rokotussuojan tarve kannattaakin käydä tarkistuttamassa terveydenhuollon ammattilaisella heti kun matka on tiedossa. Kertaalleen otetun hepatiittirokotussarjan jälkeen suojan kesto on nykytietämyksen mukaan jopa elinikäinen eikä uusintarokotuksia siis yleensä tarvitse ottaa.
B-hepatiittirokotus kannattaa aloittaa vähintään kuukasi ennen matkalle lähtöä. Täysi rokotesarja sisältää kolme rokotetta, joista kaksi ensimmäistä otetaan kuukauden välein ennen matkaa, kolmas voidaan ottaa puolen vuoden kuluttua eli vaikka vielä matkan jälkeen.
– A-hepatiittrokotuksen ehtii ottaa vaikka vasta juuri ennen reissuun lähtöä, sillä A-hepatiitin itämisaika on pitkä. Suositeltavinta kuitenkin on ottaa se pari viikkoa ennen matkaa. Pitkäaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan saa ottamalla vielä toisen rokotuksen puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, Valtonen sanoo.
Missä on rokotuskortti?
Muistathan myös hoitaa aloitetut rokotesarjat loppuun? Annetut rokotukset on merkitty rokotuskorttiin. Jos se on hukassa tai olet muuten epävarma, oletko koskaan ottanutta ensimmäistäkään hepatiittirokotusta, ei hätää. Voit aloittaa rokotussarjan varmuuden vuoksi kokonaan alusta. Mahdollisista ylimääräisistä rokotuksista ei nimittäin ole haittaa.
– Ja vaikka rokotesarjan ensimmäinen rokotus olisi otettu jo muutama vuosi sitten, peli ei ole menetetty. Elimistö muistaa kyllä aikaisemmin saaneen rokotuksen eli voit vielä hyvin hoitaa rokotesarjan kuntoon hankkimalla nyt unohtuneen tehosteen, Valtonen vinkkaa.
Miten hepatiitti tarttuu?
– Hepatiittiviruksia on viittä eri tyyppiä: A, B, C, D ja E.
– A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Ulkomailla sitä vastaan voi suojautua huolehtimalla käsihygieniasta, juomalla pullotettua vettä ja syömällä vain kuorittavia hedelmiä sekä välttämällä riskiruokia kuten kylmiä lihoja, leikkeleitä, äyriäisiä, majoneesia, pakkaamattomia maitotuotteita ja jääpaloja.
– B- ja C-hepatiitti tarttuvat veriteitse ja suojaamattomasta seksistä. Älä siis ota ulkomailla tatuointeja, lävistyksiä tai pistoshoitoja. Vältä suonensisäisiä huumeita ja käytä kondomia. Ole varovainen liikenteessä. Sairaalaan joutuminen voi olla hepatiittiriski alueilla, joilla hygienia ei ole huipussaan.
– D- ja E-hepatiitti ovat erittäin harvinaisia, niitä esiintyy vain yksittäistapauksina.
Grafiikka: GlaxoSmithKline