Yleisesti kuvitellaan tietotekniikan päivittyvän hurjaa vauhtia ja kaiken ajatellaan menevän uusiksi. Kuvitelma on monelta osin väärä, sillä esimerkiksi kaikille tuttu USB-liitin täytti juuri 20 vuotta!
Tarkemmalta nimeltään USB-A tuli liittimenä myyntiin keväällä 1996 ja sitä käytetään yhä useimmissa tietoteknisissä laitteissa. Itse asiassa sen käyttö on jopa lisääntynyt viime vuosina erilaisten älylaitteiden yleistymisen ansiosta. Esimerkiksi miltei kaikista uusista televisioista löytyy nykyään klassinen USB-A-liitin.
Kehitys USB-A-liittimen ensimmäisestä versiosta uusimpaan USB-C-versioon on tapahtunut verkkaisesti. USB 2.0 ja USB 3.0 ilmestyivät muutamien vuosien välein kasvattaen USB-liitännän nopeutta ja suosiota tasaisesti. Näissä USB-versioissa itse liitin säilyi kuitenkin ennallaan eli USB-A-liittimenä. Hiljattain ilmestyneet USB 3.1- ja USB-C-versiot muuttavat nimeämiskäytäntöä kuluttajalle hankalampaan suuntaan. USB 3.1 määrittää vain USB-liitäntätekniikan ja sen nopeuden, mutta ei fyysistä liitintä. USB-C puolestaan määrittelee fyysisen liittimen, mutta ei sen taustalla toimivaa tekniikkaa.
Vanhaa USB-A-liitintä on usein moitittu sen näennäisen symmetrisestä muotoilusta. Tämä on johtanut siihen, että liitintä yrittää helposti laittaa ensin yhdellä tavalla ja kun se ei onnistukaan, liittimen kääntää ympäri vain huomatakseen sen olevan väärinpäin. Seuraa vielä kerran liittimen kääntäminen ympäri ja paluu alkuperäiseen asentoon. USB-C-liitin puolestaan on aidosti symmetrinen, joten sen voi liittää kummin päin tahansa.

USB 3.1 -liitäntätekniikka yhdessä USB-C-liittimen kanssa tarjoaa myös erittäin nopean tiedonsiirron. Parhaimmillaan sen siirtonopeus on hurjat 10 gigabittiä sekunnissa. Tämä tarkoittaa tiedostojen siirtämisessä enimmillään jopa 940 megatavun sekuntinopeutta, jolloin parin tunnin teräväpiirtoinen elokuva siirtyy kiintolevylle muutamassa sekunnissa.
USB-C-liittimen tekniikka on kehittynyt myös virransyötön suhteen. Aiemman 1,5 ampeerin ja 10 watin sijasta USB-C-liittimet kykenevät jopa kolmen ampeerin ja 100 watin lukemiin. Omalla virtalähteellä varustetut USB-C-laitteet kykenevät siirtämään käyttöjännitteen myös eteenpäin toiseen USB-C-laitteeseen, jolloin virtalähteiden kokonaismäärä vähenee.
Vaikka USB-C-liittimiä ei vielä näy kaikissa tietokoneissa ja viihdelaitteissa, nämä nopeammat ja entistä kätevämmät liittimet yleistyvät kiihtyvää tahtia.
Tyylikkäistä pöytä- ja matkakiintolevyistä tunnettu valmistaja LaCie on julkaissut LaCie Porsche Design -kiintolevymalliston, joka hyödyntää USB 3.1 -liitäntätekniikan nopeutta ja USB-C-liittimen helppoutta. Niin ikään ulkoinen LaCie Chromé -kiintolevy häikäisee muotoilunsa ohella vikkelän ja luotettavan tallennustilan eduilla.

LaCie-Porsche-Design-Family2
LaCie Porsche Design

Uutta liitäntätekniikkaa hyödynnetään myös Seagaten tallennusratkaisuissa. Huikealla kahdeksan teratavun tallennuskapasiteetilla varustettu Seagate Innov8 -pöytäkiintolevy hyödyntää myös USB 3.1 -liitäntätekniikan nopeutta ja USB-C-liittimen helppoutta. Massiivisten tietomäärien säilyttämiseen ja varmuuskopiointiin tarkoitettu Innov8 hyötyy liitännän nopeudesta erityisesti silloin, kun siirretään isoja kuva- tai videotiedostoja. Lisäksi uusi Ignition Boost -teknologia yhdessä USB 3.1 -liitäntätekniikan kanssa mahdollistaa pöytäkiintolevyn toiminnan ilman erillistä virtalähdettä.
USB-C-liitintä hyödynnetään kiintolevyjen lisäksi myös muissa laitteissa. Oivallinen esimerkki on maailman ensimmäinen USB-C-matkalaturi, Innergie PowerGear USB-C 45. Se on neljällä eri jännitteellä (20V/2.25A, 15V/3A, 12V/3A ja 5V/3A) toimiva matkalaturi, joka sopii useille kannettaville tietokoneille. Tuettuja merkkejä ovat muun muassa Apple Macbook, Acer, ASUS, Dell, HP ja Lenovo. Puolitoistametrinen latausjohto voidaan näppärästi kiertää itse laturin ympärille, kun laturia ei tarvita.

PowerGear USB-C 45-2
PowerGear USB-C 45-2

USB-C-liitin on korvaamassa monia tietokoneista aiemmin löytyneitä liitäntöjä. Siksi markkinoille on tullut myös erilaisia liitinsovittimia. Qnectin valikoimasta löytyy USB-C-liittimeen sopivia sovittimia moneen tarpeeseen. Displayport-, VGA-, HDMI-, DVI-, RJ45- ja vanhemmat USB-liitännät saadaan toimimaan kätevien sovittimien ansiosta myös USB-C-liittimen kanssa.

Qnect_USBC_USB30_VGA_power
Qnect USBC, USB30, VGA, power