Baareihin ja yökerhoihin kehitellään uudenlaista synteettistä alkoholivalmistetta, joka saa ihmisen tuntemaan olonsa päihtyneeksi. Seuraavan aamun krapulaa ei kuitenkaan pitäisi tulla eikä valmisteella pitäisi olla haittavaikutuksia maksalle. Miten se on mahdollista?

Professori David Nutt on tehnyt tutkimustyötä kehitystiimissä synteettisen alkoholin eteen jo vuosikausia ja nyt sen valmistuminen on askelta lähempänä.

Alcarelle-niminen valmiste sisältää Alcasynth-molekyyliä ja sen ennakoidaan valmistuvan viiden vuoden kuluttua. Kehitystiimi oli arvioinut tuotteen olevan valmis nopeammin, mutta sen ainutlaatuisuuden vuoksi aikaa voi vierähtää pari vuotta enemmän.

– Täytyy tietenkin testata, että molekyyli on turvallinen. Ja meidän täytyy osoittaa sen vaikuttavan eri tavalla kuin alkoholi ja ettei se aiheuta toksisuutta, kuten alkoholi tekee, kertoi Nutt The Guardian -lehdelle.

Taustalla on paljon tietämystä, sillä professori Nutt on jo 1980-luvulla perehtynyt alkoholin aikaansaamiin vaikutuksiin aivojen alueella. Tohtorin tutkintoa aikoinaan suorittanut Nutt jopa kehitti vastalääkkeen krapulalle opiskeluiden ohessa vuonna 1983. Nuttin idea kuopattiin tuolloin, sillä lääke todettiin vaaralliseksi, jos sitä nauttisi selvin päin.

Nutt on koettanut saada projektilleen 20 miljoonan punnan rahoitusta liikekumppaninsa David Orrenin kanssa. Projektinsa tärkeyden tueksi Nutt on ottanut esille kymmenen vuotta sitten julkaisemansa tutkimuksen, jonka mukaan alkoholin aiheuttamat maksasairaudet ovat lisääntyneet ja ne ovat yksi yleisimmistä kuoleman aiheuttajista tupakoinnin ja korkean verenpaineen ohella. Vuoden aikajanalla Iso-Britanniassa puhutaan noin 7 700 vuotuisesta kuolemasta ja Yhdysvalloissa lukemat ovat noin 88 000 vuodessa.

Nutt on myös julkaissut vertailun huumausaineiden sekä alkoholin haittavaikutuksista, ja niiden pohjalta hän väittää, että alkoholi on selvästi huumeita haitallisempaa.

Nutt uskoo, ettei alkoholia ole enää olemassa nykyisessä muodossaan vuoteen 2050 mennessä.

Lähteet: The Guardian, Daily Mail

Kuva: Unsplash