Pelikoneiden hinnat ja ominaisuudet voivat vaihdella paljonkin riippuen valmistajasta ja koneen ominaisuuksista. Hyvien vaihtoehtojen joukosta voi olla vaikea löytää juuri itselle sopivaa laitetta. Mihin asioihin pelikoneen ostajan kannattaa kiinnittää huomiota, kun mielii saavansa rahoilleen vastinetta?

Tietokonepelaaminen on jatkuvassa kasvussa niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Harrastepelaamisen lisäksi myös esports-pelaaminen houkuttaa ja koukuttaa yhä useampia.

Pelien vaatimukset ovat erilaisia. Siinä missä pelaajien silmien eteen realistisia maisemia vyöryttävä taistelupeli vaatii uusimman näytönohjaimen pyöriäkseen sujuvasti, hitaampitempoinen strategiapeli saattaa soljua mainiosti vähän vanhemmallakin koneella.

– Toki myös pelaajan tottumukset ja vaatimustaso vaikuttavat siihen, millainen kone kannattaa hankkia. Toista ei haittaa pieni nykiminen ja toisella taas ruudunpäivityksen pitää olla täysin sulavaa. Ruudunpäivitystä kuvataan FPS-luvulla eli kuinka nopeasti kuvat piirtyvät näytölle sekunnissa. Pelivalmistajat usein ilmoittavat sekä laitteiston minimivaatimukset että ne, joilla peli pyörii vaativimmankin pelaajan mielen mukaisesti, kertoo Euronics-kodintekniikkaketjun Category Manager Lauri Nieminen.

Mieti ensin pelitarpeesi

Tietokonevalmistajat tarjoavat pelikoneiksi suunniteltuja tietokoneita, joiden hintaso vaihtelee niiden ominaisuuksien mukaan.

– Eri laitevalmistajilla on tarjolla vaihtoehtoja aina peruspelikoneesta vaativaan pelikäyttöön suunniteltuihin koneisiin. Aloitteleva pelaaja saa noin tuhannella eurolla hyvän pelikoneen, mutta kokeneempien pelaajien vaatimustason mukaiset koneet ovat taas muutaman tuhannen euron luokkaa ja enemmänkin, Nieminen tietää.

Niemisen mukaan ensimmäistä pelikonetta ostavan on hyvä ensin miettiä, millaisia pelejä haluaa pelata ja haluaako esimerkiksi tulevaisuudessa striimata tai editoida videoita. Näin saadaan kartoitettua pelikoneelta vaadittavat ominaisuudet. Sen jälkeen on valittava, haluaako pelikäyttöön sopivan kannettavan vai pöytäkoneen.

– Molemmilla on hyvät puolensa. Kannettava tietokone on täysin valmis paketti, joka kulkee helposti mukana. Pöytäkoneella puolestaan on parempi hinta-laatusuhde sekä monipuoliset päivitysmahdollisuudet. Kannettavan tietokoneen rakenne ei tavallisesti anna mahdollisuutta komponenttien päivittämiseen, kun taas pöytäkoneessa voi vaihtaa kotelonkin isompaan ja tyylikkäämpään, jos tila ei riitä uusille komponenteille, Nieminen vertailee.

Tehon tarve kasvaa pelien myötä

Perinteisissä tietokoneissa pullonkauloiksi voivat osoittautua prosessori, näytönohjain tai muisti. Nopea prosessori ja reilu muistin määräkään eivät auta, jos tietokoneen näytönohjain ei ole tarpeeksi tehokas.

– Uudet pelit vaativat koneelta enemmän kokonaistehoa kuin edeltäjänsä. Pari vuotta sitten hankittu pelikone ei välttämättä enää pyöritäkään uutta peliä kovin sujuvasti. Pöytäkonetta voi myös päivittää, jolloin sen teho pysyy ajan tasalla.

Muistilla on merkitystä

Tietokoneen keskusmuisti määrittää sen, millaisia tietomääriä koneella voi kerrallaan käsitellä. Muisteja on erilaisia, mutta käytännössä tärkeintä on muistin määrä, jota pelaamiseen tarvitaan vähintään 8 Gt.

– Muisti ei ole muihin tietokoneen osiin verrattuna kovin kallista, joten sen kanssa ei kannata pihistellä. 8 Gt riittää peruspeleihin, mutta jo 16 Gt muistilla pärjää seuraavienkien vuosien ajan.

Tarpeeksi tallennustilaa?

Pelit tallennetaan koneen kiintolevylle, joita on kahta erilaista tyyppiä: HDD- ja SSD-levyjä. HDD on perinteinen, hitaammin toimiva kiintolevy, jolle voi tallentaa suuria määriä tietoa. SSD-levylle mahtuu suhteessa vähemmän tavaraa, mutta se on huomattavasti perinteistä nopeampi. SSD-levylle asennetut ohjelmat ja pelit toimivat nopeammin, joten myös käyttöjärjestelmä kannattaa asentaa sille.

Lauri Niemisen mukaan tietokoneessa voi olla useampia kiintolevyjä, joten tiedostot – esimerkiksi valokuvat ja videot – voi tallentaa perinteiselle HDD-levylle kaiken muun ollessa SSD-levyllä.

Näytönohjain ja prosessori – kovaa tehoa vai hyvä hinta-tehosuhde?

Näytönohjain vastaa tietokoneen grafiikoista. Pelaamiseen kannattaa valita tietokone, jossa on erillinen näytönohjain, sillä tavalliseen tietokoneeseen sisäänrakennettu näytönohjain ei riitä kunnolla edes kaikkein yksinkertaisimpiin peleihin.

Yleisimmin tehokkaasta pelikoneesta löytyy NVIDIA GeForce tai AMD Radeon -näytönohjain. Prosessorina on tavallisesti Intel tai AMD. AMD on usein näistä kahdesta edullisempi vaihtoehto, eikä sen hinta-tehosuhteessakaan ole moittimista.

Koko on valttia, näytöissäkin

Kannettavan tietokoneen näytön kokoon ei voi enää myöhemmin vaikuttaa. Pöytäkoneen ja miksei myös kannattavan tietokoneen kaveriksi voi hankkia juuri niin ison ja näyttävän näytön kuin haluaa. Isommalla näytöllä onnistuu pelaamisen lisäksi paremmin myös työnteko. Pelikäytössä tärkeää on koon lisäksi myös sen virkistystaajuus ja matala viive, jolloin näyttö pysyy mukana pelissä kuvan nykimättä tai repeilemättä.

– Huipputasoiset pelinäytöt ovat usein hintavia, joten näyttöä hankkiessa kannattaa harkita tarkkaan, mitä loppujen lopuksi tarvitsee. Edullisemmasta hintaluokastakin löytyy hyviä näyttöjä, Nieminen muistuttaa.

Lisätehoa lisävarusteilla

Kun pelikone on valittu, on aika hankkia lisävarusteita, joista tärkeimmät ovat ehdottomasti kunnon pelihiiri ja verkkopeleissä usein tarvittava kuulokemikrofoni.

– Molemmista löytyy useita vaihtoehtoja perusmalleista vaativampaan käyttöön sopiviin malleihin. Hiiren tulee olla kestävä, sillä sen painikkeet joutuvat pelatessa koettelemuksille.

Hyvässä pelihiiressä saattaa olla peruspainikkeiden lisäksi ohjelmoitavia painikkeita, jotka voi säätää haluamilleen toiminnoille. Kuulokemikrofonissa ratkaisee äänen laatu ja käyttömukavuus. Muita lisävarusteita, joita kannattaa harkita ovat erillinen pelinäppäimistö, tukeva hiirimatto ja säädettävä pelituoli.

Euronicsista ESL One:n kumppani

Kansainvälinen kodintekniikkaketju Euronics tuntee e-urheilun pelikentät, ja julkisti keväällä sponsorointiyhteistyön maailman johtavan esports-yrityksen, ESL Onen kanssa, joka järjestää suuria kansainvälisiä esport-tapahtumia. Euronicsin ja ESL One:n yhteistyö painottuu suosion saaneen ESL One Hamburg -tapahtuman ympärille, joka järjestetään 25.-27.10.2019 Hampurissa.

– Suomalaiset pelaajat ovat jo pitkään pärjänneet mainiosti lajin isoimmissakin turnauksissa. Tietokonepelaamisesta onkin tullut varmasti yksi suosituimmista harrastuksista etenkin nuorten keskuudessa. Pelaaminen on yhteisöllistä ja sopii kyllä kaikenikäisille, Nieminen vinkkaa.