Peliarvio: Call of Duty: WWII

Arvostelussa Sledgehammer Gamesin kehittämä Call of Duty: WWII, jossa palataan onnistuneesti toisen maailmansodan aikoihin. Teema voi olla monen mielestä loppuun kulunut, mutta tämä peli osoittaa, että paluu menneeseen toimii vielä tänäkin päivänä.

Tarina alkaa historiallisella tapahtumalla eli Normandian maihinnousulla. Todellisuus yllättää tylysti rantautuvien sotilaiden veneet, kun puolustajien konekiväärit papattavat ympärillä ja Ronald ”Red” Danielsin saappaisiin hyppäävä pelaaja yrittää selvitä hengissä. Sodan julmuus, näyttävä ympäristö ja aidot äänet iskevät kuin miljoona volttia ja ryhmänjohtajan armoton asenne on omiaan lisäämään aitoutta.

Pelattavuuden osalta Call of Duty: WWII on hienosti toteutettu. Tallennuspisteitä on aseteltu tarpeeksi tiuhasti ja tarvittaessa käytettäviä ensiapulaukkuja löytyy riittävän usein. Lisäksi oman tiimin sotilaat jakavat muun muassa ammuksia, kranaatteja sekä lääkintätarpeita. Päävastuu selviytymisessä on luonnollisesti pelaajalla itsellään. Räiskinnän lomassa peli tarjoaa mahdollisuuksia sankarillisiin tekoihin, jotka vaativat nopeaa reagointikykyä ja tilannetajua. Näitä ovat esimerkiksi haavoittuneen sotilaan saaminen suojaan tai liittolaista uhkaavan vihollisen ampuminen ajoissa. 

Tarina ei ole ajallisesti kovin pitkä, mutta sitäkin paremmin toteutettu. Raamit ovat kuin monen Oscarin sotaelokuvasta kaikkine käänteineen ja puitteineen. Useiden eri taistelukohtausten lomassa saadaan nauttia myös hiiviskelystä ja vakoilusta, sekä tunkeutumisesta vihollisen tukikohtaan huomaamatta. Raskaalla kalustolla suoritettavat tehtävät saavat nekin sijansa ja pelaajalle annetaan mahdollisuus toimia myös hävittäjän puikoissa. Hurjat takaa-ajotehtävät täydentävät upean kokonaisuuden ja hienosti tehdyt välivideot auttavat laskemaan sykettä toiminnan lomassa.

Online-puoli on sekin erittäin piristävä uudistus aiemmin julkaistuihin Call of Duty -peleihin nähden. Seinäkiipeily on jäänyt historiaan ja rehellinen mies miestä vastaan -taistelu käydään maan kamaralla. Toki hyvin pärjäävillä pelaajilla on mahdollisuus käyttää erilaisia varusteita vaikkapa vihollisten havainnointiin tai murhaavan tehokkaaseen ilmapommitukseen.

Perinteisen aluevaltauksen ja taktisen ”etsi ja räjäytä” -tehtävien ohella uutena pelimuotona nähdään mielenkiintoinen WAR, jossa toinen osapuoli etenee esimerkiksi panssarin tukemana vihollisen tukikohtaa kohti ja vastapuoli koettaa puolustaa omaa aluettaan. Eri kartat ovat varsin pienikokoisia ja sotatilan runtelemia, joten intensiivisyys ja nopeat tilanteet ovat arkipäivää. Toiminnan lisäksi erilaisia saavutuksia verkkopuolella on todella paljon ja päällystön jakamat tehtävät luovat lisää haastetta ja mielenkiintoa yhteenottoihin muiden pelaajien kanssa.

Call of Duty: WWII:n hurja suosio toi verkkopelaamiseen myös varjopuolia, etenkin parin ensimmäisen viikon ajalle. Tällöin kamppailuihin pääseminen oli haasteellista ja yhdessä pelaaminen ei meinannut onnistua. Päivitysten myötä tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti ja ongelmat ovat vähentyneet.

Pelkästään tarinan vuoksi pelin hankkiville Call of Duty: WWII ei tarjoa kovin paljoa pelattavaa, mutta verkkopeli tarjoaa haasteita myös tarinan jälkeen. Toki tarinan voi pelata useampaan kertaan lävitse kaikkiaan neljällä eri vaikeustasolla – se ei vain silti tunnu samalta ensimmäisen kerran jälkeen. Vaihtelua tuovat sankarilliset suoritukset eri tehtävissä ja intel-viestien kerääminen auttavat kuitenkin asiaa hieman.

Mikäli realistinen kuvaus toisen maailmansodan tapahtumista erittäin mielikuvituksellisen tarinan ympärillä kiehtoo ja englannin kieli taipuu kohtalaisesti, tästä pelistä saa paljon hupia irti. Soveltuu realistisuutensa vuoksi vain aikuisille.

Lajityyppi: Sotapeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 3.11.2017
Alustat: PS4, Xbox One, PC
Testialusta: PS4
Kehittäjä: Sledgehammer Games
Julkaisija: Activision
Pelaajamäärä: 1 (verkossa 1-12, Headquarters-alue 1-48)


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.