Call of Duty: Modern Warfare on järjestyksessään 16. Call of Duty -peli. Tämänvuotinen tekele sisältää verkkopelin lisäksi tukun kampanjatehtäviä, joissa pääosissa ovat amerikkalaiset CIA-upseerit ja brittiläiset SAS-joukot. Molemmat ryhmittymät tekevät yhteistyötä fiktiivisen Urzikstanin maan kapinallisten kanssa vaativissa sotaoperaatioissa.

Infinity Ward osuu uutukaisellaan kultasuoneen, sillä kampanjamoodin monipuoliset ja vaihtelevat tehtävät ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia. Mukana on suoraviivaista toimintaa, hiiviskelyä, järeämpien sotakoneiden ja -laitteiden käyttöä, tehokkaasta sissitoiminnasta puhumattakaan. Realismi on huipussaan ja pelaaja todella kokee olevansa toiminnan keskellä.

Operaatioihin ei suinkaan rynnätä yksinäisenä rambona, sillä mukana on monia liittouman jäseniä ja taustajoukkoja. Oma sotilas on toki usein keulakuvana ja hoitaa etulinjan ammuskelun ohella myös tulenjohtoa. Apuna käytetään muun muassa kauko-ohjattavia pommilentokoneita sekä ilmaiskuja ja parhaimmillaan vihollisia pääsee kurmottamaan raskaalla taisteluhelikopterilla.

Lentokonelaivue matkalla tuhoamaan vihollisen asemia.

Suoraviivaisen avoimessa maastossa käytävien taisteluiden ohella pelin parhaisiin anteihin kuuluvat niin sanotut soluttautumistehtävät ja hampaisiin asti varusteltujen spesialistien omat erikoistehtävät. Näissä on kertakaikkisen huikea tunnelma, kun liikutaan äänettömästi paikasta toiseen ja yllättävät tilanteet nostavat parhaimmillaan niskakarvat pystyyn. Tunnelmaa tehostavat esimerkiksi siviilien huudot ja paniikinomaiset ryntäykset vaaran uhatessa ja oman tiimin jäsenten väliset käskytykset. Kirsikkana kakun päällä ihailua herättävät Call of Duty: Modern Warfaren upea äänimaailma ja erittäin viimeistelty graafinen ulkoasu.

Vihollisen niskaan on juuri osunut ilmapommitushyökkäys.

Kampanjassa on mahdollista valita neljän eri vaikeustason väliltä. Arvostelija pelasi kampanjan läpi haastavimmalla tasolla, jossa esimerkiksi ammusten ja muiden varusteiden määrää ei kerrota ja ruudun heijastusnäyttö (HUD) ei ole näkyvissä. Ainoana apuna pystyi kysymään seuraavan kohteen sijantia ja sitäkään ei kerrottu joka kerta riittävän yksityiskohtaisesti. Kokemus oli äärimmäisen realistinen, mutta samalla myös turhauttavan vaikea, sillä jo 1-3 luodin osuminen omaan hahmoon oli useimmiten kohtalokasta. Kaikeksi onneksi pelissä on ns. väliaikapisteitä säännöllisin väliajoin, jolloin kuolema ei sysää koskaan kovin kauas ja tämä kertoo hyvästä pelisuunnittelusta.

Kokonaisuutena kampanjamoodin sotaoperaatiot ovat erittäin hyvin suunniteltuja ja ne eivät jätä peligenren ystäviä kylmäksi. Realismi, tunnelma, äänimaailma ja upea ulkoasu ansaitsevat aivan erityistä kiitosta.

Liittolaiset ovat parhaimmillaan korvaamattoman arvokkaita kumppaneita sotaoperaatioissa.

Verkkopelissä kartta-alueina toimivat kampanjapelistä tutut alueet, joissa pelaajat voivat ottaa mittaa toisistaan useissa eri pelimuodoissa. Näissä voi olla kerrallaan 4-20 pelaajaa, riippuen pelimuodosta, ja pelaajat voivat muodostaa enimmillään kuuden hengen ryhmittymiä ennen taistelukentälle menoa. Halutessaan PC-, Xbox- ja PlayStation -pelaajat voivat tahkota verkkopelejä samoilla servereillä, mikä on nykyisessä pelimaailmassa todella harvinaista herkkua.

Myös verkkopeli ansaitsee kehuja, sillä teknisesti kaikki toimii todella hyvin ja vaihtoehdoista löytyy monipuolisesti niin taktisempaa hiiviskelyä kuin myös nopeatempoista räiskintää erilaisten päämäärien kera. Ainoastaan karttasuunnittelussa on paikoin toivomisen varaa, sillä tietyillä alueilla sijaitsevat ”pullonkaulat” aiheuttavat liian usein vastapuolen jäämistä loukkuun vihollisten ahdistaessa. Tuttuun tapaan pelimoodeista löytyy ns. hardcore-asetus, joka antaa realistisemman kokemuksen sekä ns. normaalimoodi, jossa osumankesto on arcademaisempi ja HUD on näkyvissä.

Ground War -verkkopelimuoto. Konekivääri syytää luoteja vihollisia kohti.

Jo Call of Duty: WWII oli hyvä, mutta Call of Duty: Modern Warfare voidaan luokitella ehdottomien huippupelien joukkoon. Kampanjan läpipelaaminen ei tosin vaadi kuin noin 5-10 tunnin omistautumisen vaikeustason valinnan mukaan, mutta verkkopelit tarjoavat hupia pitkäksi aikaa. Varoituksena on syytä mainita, että sodan julmuus ja raakuus näkyvät kampanjan aikana useaan otteeseen ja vieläpä todella realistisina, joten aivan herkimmille ihmisille peliä ei voi suositella.

Lajityyppi: Räiskintä
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 25.10.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC (Windows)
Kehittäjä: Infinity Ward
Julkaisija: Activision
Pelaajamäärä: 1 (kampanja), 2-6 (online)