Videopeleistä ja niiden vaikutuksista nuoriin sekä lapsiin on puhuttu varmasti siitä lähtien, kun ensimmäinen peli julkaistiin. Samanlaista keskustelua on käyty 1980-luvulta lähtien metallimusiikiin mahdollisista murhanhimoisista vaikutuksista faneihinsa, mutta lakituvissa musiikkiin kohdistuneet syytökset ovat järjestään kariutuneet.
Yhä graafisemmiksi ja väkivaltaisemmiksi kehittyneiden pelien on kuitenkin vakuuttavin perustein väitetty antaneen sykäyksiä oikean elämän väkivallanteoille. Väite valitettavasti pitää joissakin tapauksissa paikkansa. Oikeudenkäynneissä langetetut tuomiot todistavat, että veritekoja ja kuolemia on todellakin tapahtunut videopelien takia. Yksi surullisimmista lopputuloksista, mihin peliriippuvuus voi johtaa, tapahtui vuonna 2014, kun eteläkorealainen mies pelasi päiväkausia videopelejä internetkahviloissa, kun hänen pieni poikansa kuoli kotona nälkään.

Videopelit ovat lukuisten tutkimusten mukaan hyödyllisiä muun muassa luovuudelle, kehitykselle sekä reaktio- ja koordinaatiokyvyille, mutta liiallisuuksiin menevä pelaaminen voi olla muiden vakavien riippuvuuksien tavoin hyvin haitallista. Pelien on osoitettu aiheuttaneen yllä mainitun traagisen tapahtuman lisäksi monia kuolemantapauksia, kuten alla olevan karun listan esimerkit osoittavat.
1. 16-vuotias Daniel Petric ampui vanhempansa, jotka olivat olleet eri mieltä hänen kanssaan Halo 3 -pelin ostamisesta. Peli lukittiin kassakaappiin, mutta Daniel löysi kaapin avaimen ja huomasi pelin lojuvan ladatun käsiaseen vieressä. Hetken mielijohteesta Daniel otti aseen, meni vanhempiensa luokse ja sanoi heille: ”Sulkekaa silmänne, minulla on yllätys.” Ampumisen jälkeen Daniel laittoi aseen isänsä käteen, saadakseen tilanteen näyttävän murha-itsemurhalta. Kun poliisit saapuivat paikalle, Daniel pakeni paikalta perheen autolla, mukanaan Halo 3 -peli auton etuistuimella. Danielille vaadittiin kuolemantuomiota, mutta nuoren ikänsä vuoksi hän sai elinkautisen tuomion.

Daniel Petric

2. Chuang-nimellä tunnettu taiwanilainen mies pelasi paikallisessa Internet-kahvilassa Diablo 3 -peliä 40 tuntia putkeen. Hän nukahti tietokoneen viereen pöydälle, josta kahvilan henkilökunta herätti hänet. Chuang nousi tuoliltaan, käveli muutaman askeleen ja kaatui lattialle. Ambulanssi haki hänet ja sairaalassa hänet todettiin kuolleeksi. Kuoleman aiheutti veritulppa, joka oli lähtenyt liikkeelle hänen jalastaan.
3. 17-vuotias Filipine-niminen poika pelasi Defence of the Ancients -peliä nettikahvilassa, kun paikalle tuli hänet pienestä asti kasvattanut isoäiti, keskeyttäen Filipinen turnauspelin ja vieden hänet kotiin.

Filipine

Kun isoäiti rupesi kotona moittimaan Filipineä pelin pelaamisesta, tämä kertoi ”silmissään mustenneen” ja hakanneen isoäitinsä kuoliaaksi vain sen vuoksi, että tahtoi pelata videopeliä.

Filipinen koti teon jälkeen

4. Lee Seung Seop -niminen mies oli niin addiktoitunut Starcraft-peliin, että hän menetti riippuvuutensa vuoksi työnsä sekä pitkäaikaisen tyttöystävänsä. Hän tuhlasi kaikki rahansa nettikahvilaan, jossa hän pelasi peliä.

Lee Seung Seop (myös ylimmässä kuvassa)

Lee pelasi yleensä 14-18 tuntia kerrallaan, mutta aloitettuaan 50-tuntisen yhtäjaksoisen pelirupeaman, hän kuoli lopulta janoon ja uupumukseen.
5. Englantilainen 17-vuotias Warren LeBlanc sai elinkautisen tuomion matkittuaan videopelissä esiintynyttä ”ihmisjahtia”. Hän houkutteli puistoon 14-vuotiaan pojan, joka piti Warrenia ystävänään, tietämättä tämän aikeista. LeBlanc puukotti poikaa yli 50 kertaa, kunnes poika kuoli.

Warren LeBlancin oikeudenkäynti

6. Yhdysvaltalainen 8-vuotias poika pelasi alle 18-vuotiailta kiellettyä videopeliä ja ampui tämän jälkeen 87-vuotiasta isoäitiään takaraivoon. Poliisien saavuttua he totesivat, että poika oli hetkeä aiemmin pelannut Grand Theft Auto 4 -peliä. Louisianan osavaltion lakien mukaan alle 10-vuotiasta ei voinut asettaa vastuuseen teostaan.
7. 18-vuotias Devin Moore pidätettiin ja vietiin poliisiasemalle. Kuulustelun aikana hän sieppasi poliisin aseen ja ampui häntä ja kahta muuta poliisia päähän paetessaan poliisiasemalta. Tämän jälkeen Moore varasti poliisiauton aseman edestä ja pakeni. Kiinniotettaessa Moore totesi: ”Elämä on videopeli. Sinun täytyy joskus kuolla”. Moore tuomittiin kuolemaan tappavalla ruiskeella.

Devin Moore (oikealla)

8. Filippiiniläinen 11-vuotias poika murtautui 16-vuotiaan pojan Defence of the Ancients -pelin tilille. Tästä raivostuneena vanhempi poika raahasi pojan rakennustyömaalle, jossa hän hakkasi ja puukotti poikaa yli 40 kertaa. Väkivallanteko oli niin tuhoisa, ettei menehtyneen pojan oma äitikään pystynyt tunnistamaan häntä.

Murhenäytelmä filippiiniläisellä rakennustyömaalla

9. Tyrone-niminen 28-vuotias mies pelasi kaikessa rauhassa Ghost Recon -peliä, kun huoneeseen ryömi hänen 17 kuukauden ikäinen tyttärensä, joka pudotti lattialle Tyronen Xbox-konsolin, rikkoen sen. Tästä suivaantuneena Tyrone hakkasi tytön kuoliaaksi ja koetti sitten jälkeen lavastaa teon onnettomuudeksi. Tyrone pakeni, mutta ilmoittautui poliisille seuraavana päivänä. Hän kertoi olevansa ”videopeliaddikti, mutta ei ollut tarkoittanut tappaa lasta”. Ruumiinavauksessa lapsen kallo todettiin murtuneeksi useiden iskujen voimasta. Tyrone sai yli 20 vuoden tuomion.
10. Kaksi 12- ja 13-vuotiasta tyttöä päättivät uhrata ystävänsä kuvitteelliselle kauhupelin hahmolle, ”Slendermanille”, jotta ”Slenderman ei satuttaisi tai jahtaisi heitä tai heidän perheitään”.

Nämä tytöt puukottivat ystävänsä

Tutkimuspöytäkirjan mukaan tytöt olivat suunnitelleet puukottavansa ystäväänsä, 12-vuotiasta Payton Leutneria, jo kuukausien ajan ja heidän huoneistaan löytyi yli 60 piirrosta ”Slendermanista”. Puukotuksen aikana Payton oli huutanut ”vihaan teitä, luotin teihin aina, en koskaan anna anteeksi”. Syyllisten paettua paikalta, puukotettu tyttö oli kuin ihmeen kaupalla vielä elossa ja kohtasi pyöräilijän, joka auttoi häntä pääsemään sairaalaan. Tytön ”ystävät” tuomittiin murhayrityksestä ja Peyton toipui täysin. Tässä tapauksessa siis onneksi vältyttiin hengen menettämiseltä.

Kuvat: YouTube