Suomalaiset ovat yhä Euroopan mökkihulluinta kansaa. Mökkiloman tai -viikonlopun onnistumisen voi varmistaa muutamalla ajanvieton sujumista helpottavalla hankinnalla. Joko sinun mökkisaunassasi soivat kesäklassikot, entä oletko pelannut viikinkien shakkia?

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna yli puoli miljoonaa kesämökkiä1. Keskivertomökkiläinen on hiljalleen hivuttautunut kohti eläkeikää, mutta viime vuonna toteutetun tutkimuksen mukaan yli puolet 18–25-vuotiaista haluaisi omistaa kesämökin2. Lisäksi yli 80 prosenttia nuorista suhtautuu mökkeilyyn positiivisesti ja uskoo sen olevan suosittua jatkossakin3. Diginatiiveista on siis kasvamassa uusi mökkiläissukupolvi, joka tulee ylläpitämään Suomen mainetta Euroopan mökkihulluimpana kansana.

Mökkeily on vuosien mittaan muuttanut muotoaan ja nykyään autoon pakataan grillattavan ruoan lisäksi myös monenlaisia digitaalisia härpäkkeitä, joiden avulla pyritään pysymään ajan tasalla maailman menosta sekä viihtymään sadesään yllättäessä. Myös perinteisille ajanviettotavoille löytyy yhä paikkansa.

Mitä mökille kannattaa varata mukaan, jotta lomailu sujuu mahdollisimman saumattomasti?

1. Varavirtalähde

Moni suomalainen kesämökki sijaitsee sähköverkon ulottumattomissa ja on näin ollen riippuvainen aurinkosähköstä – tai on jopa yhä täysin ilman sähköä. Tällöin on tärkeää ladata mobiililaitteiden akut täyteen ennen mökille lähtöä. Yhtä tärkeää on muistaa pakata mukaan myös varavirtalähde.

Varavirtalähteiden myynti on nykyään painottunut yli 20 000 mAh:n laitteisiin, joista riittää modernille kännykälle virtaa useamman latauksen verran. Varavirtalähteiden kapasiteetti ja ominaisuudet kasvavat käytännössä käsi kädessä hintalapun kanssa.

2. Bluetooth-kaiutin

Mökillä aikaa vietetään usein ulkona, äänentoistolaitteiden ulottumattomissa – mikäli sellaisia mökillä edes on. Siksi on hyvä ottaa mukaan Bluetooth-kaiutin, jolla musiikki kulkee tarvittaessa laiturille tai saunaan. Roiskevedenpitävä kaiutin soi jopa sateella ja täysin vesitiivis kaiutin ei tykkää pahaa edes järveen putoamisesta.

– JBL on suosituin merkki Bluetooth-kaiuttimien kategoriassa. Yksittäisistä tuotemalleista eri väreissä saatava JBL GO on meillä eniten myyty kaiutin Pohjoismaissa. Hieman arvokkaammista malleista eniten myyty on JBL Flip 3, sanoo Proshopin tuotepäällikkö Casper Strande Sigaard.

3. Tabletti ja striimauspalvelu

Jos hyttyset tai sadesää häiritsevät ulkoilmasta nauttimista, lienee aika siirtyä joko saunaan tai sisätiloihin. Uusintojen ja urheilun täyttäessä TV:n ohjelmakarttaa voi sisäajanvietettä etsivän ratkaisu löytyä maksullisista striimauspalveluista, kuten HBO, Netflix, C More tai Viaplay, joiden katselu sujuu vaivattomasti tabletilla tai muulla mobiililaitteella. Tablet on myös puhelinta parempi korvike sanomalehdelle, jonka tilauksen moni mökkeilijä kesän aikana katkaisee. Tabletilta voi myös lukea kirjoja!

Jos mökilläsi on TV, siirtyy kuva mobiililaitteesta sen ruudulle vaivattomasti Chromecastin avulla. Striimauspalvelujen tarjoama sisältö saa myös lapset rauhoittumaan sisätiloihin.

4. Lauta- tai seurapeli

Lauta- ja seurapelit ovat mökkeilyn ydinpuuhaa – yhdessä vietettyä laatuaikaa. Korttipakka lienee jokaisen kesämökin vakiovaruste, joka kaivetaan aina silloin tällöin ystäväporukassa esille. Ystävien kesken voi aikaa viettää myös pelaamalla lauta- ja muita seurapelejä, joiden valikoima ja suosio on viime vuosina kasvanut kovaa vauhtia. Esimerkiksi kaikille tutusta Monopolista on nykyään saatavilla muun muassa Game of Thrones -versio sekä huijaamisen salliva Cheaters Edition.

– Monopoli eri versioineen sekä todelliset klassikot kuten Risk tai Stratego myyvät Pohjoismaissa vuodesta toiseen hyvin, mutta perinteikäs Kimble on yhä ykkössuosikki Suomessa, Strande Sigaard sanoo.

5. Ulkoilmapeli

Sään salliessa kannattaa jättää sisätiloissa mökötys vähemmälle ja siirtyä ulos pelailemaan. Klassinen mökkitikka lienee lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu ajanviete, mutta sen asemaa mökin ulkopelien ykkösenä horjuttaa toinen perinteinen ulkopeli, mölkky.

Jos mölkky tuntuu loppuun kalutulta, voi muissa Pohjoismaissa yleinen keilapeli kubb olla tutustumisen arvoinen. Kubb on tarinan mukaan viikinkien kehittämä peli ja sen lempinimi onkin viikinkien shakki. Kubbissa yritetään puukapulaa heittämällä kaataa vastustajan puisia palikoita.

Bonusvinkki: drone

Mökkimaiseman voi nykyään ikuistaa lintuperspektiivistä verrattain edullisesti, sillä kameralla varustetun dronen saa huokeimmillaan noin satasella. Edullisia droneja kutsutaankin selfie-droneiksi, sillä vaikka niistä ei vakavampaan käyttöön olisikaan, saa niillä selfieitä otettua hyvinkin erikoisista kuvakulmista.

Dronet varaosineen on paisunut muutamassa vuodessa erittäin laajaksi ja halutuksi tuotekategoriaksi, jossa erilaisia vaihtoehtoja löytyy edullisista leluista tuhansien eurojen ammattilaitteisiin asti. Dronen hankintaa harkitsevan kannattaa ensin tarkistaa, ettei mökki sijaitse lentorajoitusalueella, joka kieltää dronen lennättämisen kokonaan.

– DJI on meillä hallitseva merkki harrastelaitteiden kategoriassa. Esimerkiksi DJI Ryze Tello ottaa ihan kelvollisia kuvia ja sitä on helppo lennättää – ja se on todella edullinen, Strande Sigaard sanoo.

Lähteet: Proshop, 1. Tilastokeskus, 2. Nordea, 3. Maa- ja metsätalousministeriö

Ylin kuva: Pixabay