Suomessa tehdään eniten kotimurtoja heinä–elokuussa, sillä murtovarkaat tietävät, että kodit seisovat loma-aikana tyhjillään. Naapureiden apu ja kodin jättäminen asutun näköiseksi ovat lukituksen ohella parhaat keinot vähentää murtoriskiä. Alla 8 vinkkiä kodin suojaamiseksi murtovarkailta.
Loman viettoon lähtiessä kodin suojaukseen todellakin kannattaa kiinnittää huomiota. Poliisin tilastojen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana tehdyistä kotimurroista lähes neljännes, 23 prosenttia, on tehty heinä–elokuun aikana*. Lukuun eivät sisälly kellari- ja mökkimurrot.
Myös vakuutusyhtiö Ifissä on huomattu, että lomat ovat kotimurtojen sesonkiaikaa.
– Murtokeikka tehdään mieluiten kohteeseen, jossa ei ole asukkaita paikalla. Ammattimaisesti toimivat murtovarkaat tarkkailevat usein kohdetta etukäteen, koska he haluavat varmistaa, että asunnossa ei ole ketään kotona, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa Ifistä kertoo.
Ennen lomalle lähtöä kotia kannattaa tarkastella murtovarkaan silmin ja pohtia, mitkä ovat kodin suojauksen heikot kohdat.
– Panosta kodin lukitsemiseen ja sovi esimerkiksi naapurin kanssa postien hakemisesta, jotta asunto näyttää asutulta. Kotivakuutus korvaa murrosta aiheutuneen taloudellisen menetyksen, mutta mikään vakuutus ei korvaa murrosta aiheutuvaa turvattomuuden tunnetta, Vaitomaa sanoo.
Ruotsissa paikallispoliisin ja asukkaiden yhteistyö on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi estää kotimurtoja. Suomeen naapuriyhteistyön malli ei ole vielä vakiintunut Ruotsin tavoin.
Alkuvuoden aikana koteihin tehdyt murrot ovat lisääntyneet aiempiin vuosiin verrattuna. Tammi–maaliskuussa 2014 kotimurtoja tehtiin 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013 samaan aikaan*.
Käytännön vinkit: Näin suojaat kotisi murroilta loma-aikana
1. Pidä piha asutun näköisenä lomalla. Vie arvokkaat tavarat varastoon, mutta älä tyhjennä pihaa arkisista tavaroista kuten leluista aivan kokonaan. Pyydä naapureita hakemaan postit ja pitämään huolta pihan istutuksista, jos olet pitkään poissa kotoa.
2. Keskeytä sanomalehtien jakelu poissaolon ajaksi ja laita postilaatikkoon ilmaisjakelukielto. Täysi postilaatikko on selvä vinkki siitä, että koti on tyhjillään.
3. Sovi naapureiden kanssa kotisi tarkkailusta. Pyydä naapureita tarvittaessa jututtamaan pihasi läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita. Naapurin lähestyminen säikäyttää asiattoman kulkijan todennäköisesti tiehensä.
4. Asenna oveen ulkoa lukittava turvalukko. Tällöin murtautuja joutuu käyttämään äänekkäitä työvälineitä päästäkseen asuntoosi ja lähtee todennäköisemmin etsimään helpompaa kohdetta.
5. Laita ovet takalukkoon. Jos murtautuja on tullut sisään muualta kuin oven kautta, hän ei pääse poistumaan takalukitusta ovesta. Tällöin hänen on poistuttava saaliinsa kanssa samaa reittiä kun tulikin.
6. Jos ovet eivät ole huullettuja, asenna oviin rakorauta. Se estää murtovälineen työntämisen oven karmin ja lukkopesän väliin. Huulletun oven reuna ei ole tasainen, vaan se on avautumispuolelta hieman leveämpi.
7. Tarkasta takaovien lukitus. Kodin lukituksessa heikoin kohta on usein takaovi tai terassin ovi. Hyväkään lukko etuovessa ei auta, jos lapsikin saa murrettua terassin lukon.
8. Sulje kaikki ikkunat kotoa lähtiessäsi.
* Suomen virallinen tilasto: Poliisin tietoon tullut rikollisuus. Tilastokeskus [viitattu: 19.6.2014]. Saantitapa: http://www.stat.fi/til/polrik/index.html.