Fitnessmallikilpailun 2010 voittanut Janni Hussi, 21, elää kurinalaista elämää. Liikunta on aina ollut hänelle intohimon kohde, ja hyvässä fyysisessä kunnossa pysyminen on tänä päivänä hänelle myös elinehto.
Niin työ kuin opiskeleminenkin sisältävät liikuntaa, sillä fitnessin ohella Hussi ohjaa ryhmäliikuntaa ja tekee töitä mallina. Hän on valmistunut Suomen Urheiluopistosta liikuntaneuvojaksi, ja hänellä on paikka Vierumäen ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajan koulutusohjelmaan.
Koska kunnossa pysyminen on Hussille sydämen asia, hänen päivähjelmansa on tiukka. Normaalipäivään kuuluu vähintään kaksi harjoitusta päivässä, esimerkiksi juoksulenkkiä ja punttisalitreeniä. Parhaimpana päivänä täysimittaisia harjoituksia saattaa kertyä jopa neljä, kun omaan harjoitusohjelmaan lisätään ryhmäliikunnan ohjaus. Liikunnan ammattilaista se ei kuitenkaan huoleta.
”Nautin työstäni, ja itsehän sen olen valinnut”, Hussi toteaa hyväntuulisena.
Päiväohjelmaansa noudattamalla Hussi pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta fitnessmallina olo vie asian vielä pidemmälle. Erittäin tarkka ruokavalio sisältyy myös arkeen. Haastatteluhetkellä Hussi kertoo olevansa ”välidieetillä”, mikä tarkoittaa rasvaprosentin laskemista kuluttamalla jopa puolet enemmän kaloreita kuin keho ottaa ravinnosta vastaan.
Malliurheilija
”Kehon muokkaus on pitkäjänteistä työtä, eikä harjoitusohjelmasta tai dieetistä pidä lipsua. Tähtään vuoden 2013 kilpailuun, joten löysäilyyn ei ole varaa”, Hussi kommentoi päiväohjelmaansa.
Fitness ja ensi vuoden kilpailuun valmistautuminen tuntuvat olevan tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä, sillä Hussi hakee lisää tunnustusta fitnessmalliuralleen. Vuoden 2010 kilpailun voittaminen ei toki ole hänen fitnessuransa ainoa saavutus. Vuoden 2011 kilpailussa hän kuului kilpailun tuomaristoon, ja vuonna 2012 hän vastasi jo koko kilpailusta.
Itse kilpailu koostuu kahdesta osiosta: fysiikkakierroksesta ja vapaaohjelmasta. Fysiikkakierros muistuttaa missikilpailua, jossa kilpailija vetoaa tuomareihin vartalollaan. Arviointi ei kuitenkaan perustu pelkästään siihen mikä miellyttää eniten silmää, vaan kilpailijoita arvioidaan myös tietyin kriteerein. Arviointiperusteita ovat esimerkiksi kehon sopusuhtaisuus ja lihaskireys, eli kuinka paljon rasvaa on lihaksen päällä. Vapaaohjelmassa kilpailija koostaa itse sananmukaisesti ”vapaan ohjelman”, jonka tarkoituksena on vakuuttaa tuomaristo kehollisella taidolla. Ohjelmissa nähdään esimerkiksi tanssia, aerobickia, voimaliikkeitä sekä vaikeusliikkeitä.
Myös hymy kuntoon
”Vaikka pääpaino kilpailussa on kropassa, tietysti myös muuta ulkonäköä katsotaan. Kysehän on kuitenkin lähtökohtaisesti mallikilpailusta”, Hussi toteaa juuri ennen istumista hammaslääkärin tuoliin. Mallin töiden lisäksi myös juonto- sekä promootiotyötä tekevälle Hussille kaunis hymy on tavaramerkki, jota hän päätti ehostaa hampaiden valkaisulla. Hampaiden valkaisun teki Sami Savolainen, Studio Dent, Hyvinkää.