Flirttailun jalo taito

Flirtti on parhaimmillaan päivän piristys, ihastuttava lisä arkeen sekä tapa ihailla ja tulla ihailluksi. Mutta flirttailun taidon tulee hallita suvereenisti, jottei siitä tulisi ikävää häirintää tai ärsyttävää itsensä korostamista.
Flirtti liittyy ensisijaisesti arkipäivän vuorovaikutukseen ja kannustaa meitä ottamaan kontaktia kanssaihmisiimme iloisella mielellä ja pilke silmäkulmassa. Se opettaa kuitenkin myös lähestymään potentiaalisia kumppaniehdokkaita lämmöllä ja huumorilla.
Flirttailu on:
Flirtti on vuorovaikutustaito, joka perustuu iloiseen ja kevyeen suhtautumiseen itseensä ja toisiin. Se on huumoria, ihailua ja ihailluksi tulemista, toisen huomioimista sekä tapa ottaa kontakteja. Flirtti on hyväntuulista ja piristävää toimintaa, joka antaa energiaa. Sitä voi harjoittaa katsein, sanoin ja elein. Hymy on olennainen osa flirttiä.
Flirttailu ei ole:
Flirttailu ei koskaan ole toisen ihmisen seksuaalista häirintää, tunkeutumista toisen alueelle ilman lupaa, eikä tökeröä itsensä tykö tekemistä. Se ei myöskään ole vaivaannuttavaa tuijottamista, huono iskuyritys tai likainen kommentti. Minkä tahansa miellyttävän flirttailun tappaa ehdottomasti Sulla on muuten ihan mieletön perse -tyyliset kommentit.
Pukeutuminen
Viehättävä pukeutuminen on jo itsessään osa flirttiä ja kannustaa siihen. On sanottu, että nainen, joka pukeutuu seksikkäästi, haluaa tulla halutuksi, eikä siinä ole mitään pahaa. Seksuaalienergia on yksi alkukantaisimpia ja perustavanlaatuisimpia vuorovaikutustekijöitä, joita ihmisellä on, joten sen käyttöönotto on aivan sallittua. (Haluttavaksi haluaminen on myös ehdottomasti eri asia kuin se, että haluaa tulla lähennellyksi tai karmeimmissa tapauksissa jopa raiskatuksi. Mitä tahansa nainen keksii pukea päälleen, se ei koskaan oikeuta tekoihin, jotka loukkaavat hänen itsemääräämisoikeuttaan.)
Kannatta kuitenkin pitää mielessä, että ylikorostettu seksikkyys voi helposti haiskahtaa halvalta, joten pieni hienostuneisuus on aina paikallaan. Miehistä todettakoon, että likaiset farmarit ja kulunut flanellipaita kannattaa jättää kaappiin lojumaan, jos aikoo saada huomiota osakseen. Miehet eivät ehkä pukeudu avonaisiin kaula-aukkoihin, mutta huoliteltu ulkonäkö lisää päivittäisen flirtin mahdollisuutta huimasti.
Silmäpeli
Kun sopiva uhri on kiikarissa, on aika aloittaa toiminta. Katse on ensimmäinen askel, ja siihen saa kernaasti liittää hymyn. Tämä ei koskaan loukkaa ketään ja on sinänsä käsitettävissä ainoastaan positiiviseksi eleeksi, kuten kaikki flirttiin liittyvä. Kun toinen osapuoli on huomannut eleet, hän joko vastaa tai jättää vastaamatta, oman halunsa mukaisesti. Tästä ei pidä pelästyä tai nolostua. Flirtti on aina antamista ja jakamista, eikä jonkun tietynlaisen käytöksen odottamista muilta. Katsoa ja hymyillä kannattaisikin paljon enemmän kuin me jurot suomalaiset teemme, eikä tätä pitäisi käsittää sen kummallisemmaksi lähestymisyritykseksi kuin hyvän huomenen toivottamista naapurille.
Mutta: Jos olet hakemassa piristystä päivääsi, kannattaa seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Hymyilikö joku takaisin? Iskikö hän sinulle silmää? Katsoiko uudestaan, ja sitten vielä kerran? Jos, niin, tulit huomatuksi ja sait siitä lisäksi hyvän mielen. Tämän pidemmälle ei tarvitse välttämättä jatkaa.
Elekieli
Ihmiset ovat usein täydellisen tietämättömiä siitä, että suurin osa heidän viestinnästään tapahtuu elein eikä puhuen. Me kaikki olemme mestareita tulkitsemaan sanatonta viestintää, jopa niin, ettemme tee sitä juuri lainkaan tietoisesti. Sekunnin murto-osan kasvoilla viivähtävät ilmeet kertovat meille paljon toisistamme, ja tähän perustuu muun muassa niin sanottu tunneäly.
Flirttaillessa kannattaa siis ajatella iloisia asioita. Oman fyysisyyden korostaminen, jonka me myös usein teemme automaattisesti halutessamme tulla huomatuiksi, on osa flirttiä. Asennon vaihto, hiusten heilautus taaksepäin, huulien nuoleminen, suun supistaminen ja silmien räpyttely ovat voimakkaita kutsukeinoja, jotka kertovat tarpeestamme tulla huomatuiksi. Näitä kannattaa siis flirtissäkin viljellä, mutta jälleen muistaen, että hienovaraisuus on aina tyylikkäämpää kuin avoin itsensä korostaminen.
Flirtin merkitys elämässä
Flirtti ei ole iskuyritys, vaikkakin se saattaa olla jonkinasteinen pelin avaus joissakin tilanteissa. Siksi se on sallittua niin parisuhteellisille kuin suhteettomillekin eläjille, eikä kumppanin harjoittamasta flirtistä kannata huolestua, saati kimpaantua. Me kaikki harjoitamme sitä jossain määrin, joko tietoisesti tai tiedostamattamme ja, kuten jo tuli mainittua, se ei tarkoita, että olisimme valmiit hyppäämään kenen hyvänsä sänkyyn, eikö totta?
Toisten huomioimisen taito on hyväksi niin työelämässä kuin muissakin sosiaalisissa suhteissa, eikä sen osaamisesta luulisi olevan haittaa kenellekään. Liian usein flirtti-sanalla käsitetään avoimen seksuaalinen lähestyminen toista ihmistä, mutta hyvä flirttailija tuntee rajansa, eikä astu toisen reviirille, puhumattakaan kenenkään varpaille.
FLIRTTIVINKIT
Näin huomioit ja tulet huomatuksi:
Pukeudu asianmukaisesti.
Siisti ulkomuoto huomataan, ja olet itsevarmempi ja valmiimpi vuorovaikutukseen.
Hymyile.
Hymy piristää omaa oloasi ja vaikuttaa positiivisesti ympäristöösi.
Katso silmiin.
Silmät ovat sielun peili.
Tervehdi.
Meiltä suomalaisilta eivät tunnu luonnostaan sujuvan tervehdyssanat, kuten huomenta, hei ja mitä kuuluu. Tässä asiassa olisi paljon opittavaa keski- ja eteläeurooppalaisilta.
Kosketa.
Toisen koskettaminen on rentouttavaa ja huomioivaa. Kevyt sipaisu olkapäälle tai polvelle kesken jutustelun osoittaa kiinnostusta keskustelu- tai flirttikumppaniasi kohtaan. Älä kuitenkaan liioittele, kaikki eivät halua päästää toisia reviirilleen.
Unohda ylimielisyys.
Maailmanomistaja-asenne ei sovi flirttiin vaan ärsyttää.
Pelaa vaistolla.
Tunneälyllä tunnistat tilanteet, joihin flirtti sopii tai ei sovi.
Kunnioita.
Kyseessä ei ole iskuyritys, se on asia erikseen.
Pidä itsestäsi.
Kun olet armollinen itseäsi kohtaan, se vaikuttaa myös ympäristöösi.
Teksti: Maria Savolainen
Lähdeaineisto:
Elämäntapaliitto
Radiohelsinki
YSA