Ilokaasun viihdekäyttö on ollut viime aikoina Suomessa huimassa kasvussa. Paremmin kivunlievitykseen tarkoitettuna lääkeaineena tunnetun kaasun suosio on noussut räjähdysmäisesti etenkin nuorten keskuudessa. Muutaman kuukauden aikana ilokaasukapseleita myyvä Kermaa.fi on saanut jo tuhansia asiakkaita ja myynti kasvaa koko ajan.
”Käsityksemme mukaan jo kymmenen tuhatta suomalaista on kokeillut ilokaasua viihdekäytössä. Se on monelle suomalaisnuorelle tuttu päihde esimerkiksi Keski-Euroopan festareilta ja vaikkapa Ibizan lomareissuilta”, kertoo Kermaa.fi-yrityksen toimitusjohtaja Jonas Kyllönen.
Ilokaasua impataan kerman vispaamiseen tarkoitettujen sifonien avulla, mistä seuraa lyhytkestoinen, päihtymisen kaltainen olotila. Yhdestä ilokaasukapselista saatava euforian tunne kestää noin minuutin verran.
”Vaikuttaa siltä, että ilokaasusta on kehittymässä tänä vuonna todellinen haastaja alkoholille. Se on baari-iltaan verrattuna huomattavasti halvempi nautintoaine, eikä ilokaasu jää elimistöön niin kuin alkoholi. Muutama minuutti raikkaassa ilmassa ja käyttäjä on taas täydessä ajokunnossa”, sanoo Kyllönen.
Vaikka ilokaasun myynti itsessään on täysin laillista, on media kohissut aineen haittavaikutuksista. Muun muassa A-klinikkasäätiö on varoittanut, että ilokaasun päihdekäyttö voi johtaa jopa tukehtumiseen.
”Nykypäivänä nuoret ottavat itse selvää asioista, joista he ovat kiinnostuneita eivätkä niele kaikkea propagandaa, jota heille syötetään. Jotta tukehtumisvaara olisi, täytyisi käytössä olla naamari ja todella paljon ilokaasua. Meidän myymissämme kapseleissa on hyvin vähän kaasua kappaletta kohden. Emme kuitenkaan myy tuotteitamme kuin täysi-ikäisille”, vakuuttaa Kyllönen.
Ilokaasun valtava suosio on yllättänyt A-klinikan lisäksi myös yrittäjät itsensä. Valtavan suosion innoittamina Kermaa.fi on avannut nettimyymälänsä lisäksi noutopisteet sekä Helsinkiin että Turkuun. Kauppa on käynyt nuorten yrittäjien käynnistämän liiketoiminnan ympärillä todella vilkkaana.
”Tällä viikolla avatussa Turun liikkeessä on käynyt päivän aikana kymmeniä asiakkaita per tunti. Lisäksi kehitämme jatkuvasti uusia yhteistyökuvioita ilokaasun ympärille. Näyttää siltä, että ensi kesä tullaan muistamaan ilokaasusta”, kertoo Kyllönen.
Ensimmäisenä Suomessa ilokaasun viihdekäytön kaupallistaneen Kermaa.fi-yrityksen nokkamies Jonas Kyllösen perheessä on myös toinen hieman erilaisen urapolun valinnut jäsen. Ilokaasukauppiaan veli on näet tunnettu pokerimiljonääri Jens Kyllönen.
”Meidän perheessä Jens läiskii korttia ja minä saan näitä hulluja liikeideoita. Broidi on ollut todella innostunut bisneksistäni ja voi olla, että teemme tänä vuonna vielä jotain yhteistyötä. Eihän tuo ilokaasun käyttö kuulemma ihan vierasta ole pokeripiireissäkään”, sanoo Jonas Kyllönen.