Lappeenrannassa parhaillaan käynnissä olevilta loma-asuntomessuilta löytyy Suomessa harvinainen, järvessä kelluva kesämökki.
Marinetekin teräsbetoniponttooneille rakennettu kelluva loma-asunto Joutsenon Helmi on saanut messukävijöiden parissa innostuneen vastaanoton. Eräs vieras kommentoi terassilta järvelle katsellessaan, että uima-altaasta ei ainakaan tule pulaa.
Moni kohteessa vieraillut messuvieras on ihmetellyt, miten vähän kohde keinuu.
– Myrskyllä voi hiukan heilua, mutta kumikaapeli ankkurointi on erittäin tehokas vaimentaja, Marinetek Construction Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Ahti Leväaho kertoo.
Leväahon mukaan messuvieraiden suhtautuminen uudentyyppiseen loma-asuntoon on ollut innostunutta ja kävijät ovat suhtautuneet avoimin mielin perinteisestä poikkeavaan rakennustapaan.
Kelluva loma-asunto on rakennettu Suomen olosuhteet huomioon ottaen. Kohde muun muassa elää jään mukana, jolloin jäät eivät hajota rakenteita. Vaikka kelluva loma-asunto onkin rakennettu veteen, sieltä löytyy nykyaikainen kunnallistekniikka. Sähköjen, viemäröinnin ja juoksevan veden lisäksi kohteessa on muun muassa lattialämmitys.
– Hollannissa kelluvaa rakentamista on harrastettu jo kauan. Veteen rakentamalla esimerkiksi rannat jäävät vapaaksi yleiselle virkistyskäytölle, Leväaho toteaa.
Hän korostaa, että veteen rakennettaessa ympäristön huomioiminen on tärkeässä roolissa. Vesistöä ja luontoa kuormitetaan mahdollisimman vähän. Esimerkiksi kumikaapeliankkuroinnin vaikutukset järven pohjaan jäävät pieniksi.
– Vesistöt ovat Suomessa kansallisomaisuutta, jota on vaalittava.
Loma-asuntomessujen oheiskohde Joutsenon Helmi sijaitsee varsinaisen messualueen ulkopuolella, Holiday Club Saimaan edustalla olevassa New Port –venesatamassa. Kelluva loma-asunto on kaksikerroksinen ja neliöitä kohteessa on 61.
KUVA: Suomen Asuntomessut