Moni suomalainen on valmis maksamaan ulkomaanlomasta jopa yli 1 000 euroa matkustajaa kohden, kertoo tuore tutkimus.
Talouskasvu näkyy nyt myös lomasuunnitelmissa, sillä enemmistö suomalaisista aikoo lomailla ulkomailla tulevien kahden vuoden aikana. Lähes 40 prosenttia maksaisi majoituksen ja lennot sisältävästä lomamatkasta yli 1 000 euroa matkustajaa kohden. Tiedot selviävät Kristina Cruisesin maaliskuussa teettämästä valtakunnallisesta kyselystä.
Suomalaiset haluavat nyt matkustaa mahdollisimman kauas, sillä Australia ja Uusi-Seelanti (kuvassa Milford Sound) ovat nousseet unelmien lomakohteiksi. Useampi kuin joka viides suomalaisista valitsisi Australian ja Uuden-Seelannin unelmiensa kohteeksi, jos saisi valita täysin vapaasti. Entä inhokki? Vain murto-osa, eli vain prosentti haaveilee matkasta Venäjälle, kertoo kyselytutkimus.
Suomalaisten kestosuosikki Etelä-Eurooppa sai kyselyssä vajaan viidenneksen äänistä. Hieman useampi kuin joka kymmenes vastaaja haaveilee lomasta Keski-Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan tai Aasiaan. Kolmelle prosentille unelmien lomakohde on Afrikka.
– ­­Suomalaiset ovat jo kokeneita matkustajia. Kun puhutaan haaveiden lomakohteesta, ainoastaan Australia ja Uusi-Seelanti erottuvat muista lomakohteista. Hinku maapallon toiselle puolelle näkyy selkeästi myös meillä. Esimerkiksi tulevan joulukuun 20 päivän mittainen Löytöretki-risteilymme Singaporeen, Indonesiaan ja Australiaan on jo myyty loppuun. Risteilyn hinta on runsaat 6 000 euroa, Kristina Cruisesin toimitusjohtaja, merikapteeni Mikko Partanen kommentoi.

Suomalaisilla riittää nyt rahaa lomamatkailuun

Suomalaisten haavekohteet sijaitsevat toisella puolella maapalloa, eikä niihin pääse pikkurahalla. Kysely todistaakin taloudellisen noususuhdanteen voimasta. Neljä kymmenestä vastaajasta olisi valmis maksamaan majoituksen ja lennot sisältävästä lomamatkasta keskimäärin yli 1 000 euroa matkustajaa kohden.
Ylipäätään suomalaisten matkustushalut ovat nyt korkealla. Seuraavien kahden vuoden aikana yli 70 prosenttia vastaajista aikoo vähintäänkin melko varmasti lomailla ulkomailla. Viimeksi kuluneen vuoden aikana useampi kuin joka kolmas vastaaja on tehnyt 2–5 vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista oli matkustanut viimeksi ulkomaille laivalla ja runsas kymmenesosa omalla autolla.

Joka neljäs matkustelee milloin haluaa

Vuosikymmenten ajan enemmistö suomalaisista on lomaillut samaan aikaan koulujen lomasesonkeina. Nyt kyselyn mukaan yhtenäiskulttuuri on murtumassa. Jopa joka neljäs vastaaja kertoo matkustavansa ulkomaille juuri silloin, kun itse haluaa. Peräti kuusi kymmenestä kertoo, että koululaisten tai päiväkoti-ikäisten lomat eivät vaikuta ulkomaanmatkan ajankohtaan ollenkaan.
Työ sen sijaan sanelee suomalaisen matkustusajankohdan. Useamman kuin joka kolmannen vastaajan kohdalla työtilanne vaikuttaa ulkomaanmatkan ajankohtaan hyvin paljon ja runsaalle neljäsosalle melko paljon. Töistä on helpointa irrottautua tiettyyn aikaan vuodesta. Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertookin, että vuodenaika vaikuttaa merkittävästi lomamatkan ajankohtaan.
– Kyselytulokset kertovat matkustustrendien muutoksesta. Ei ihme, että viime aikoina on käyty vilkkaasti yhteiskunnallista keskustelua koulujen kesälomien siirtämisestä. Omien asiakkaidemme joukossa on paljon niitä matkailijoita, jotka valitsevat lomansa ajankohdan pikemminkin kiinnostavan matkavalikoiman mukaan eikä ulkoisten rajoitteiden pakottamina, Partanen sanoo.
Kristina Cruisesin teettämä kyselytutkimus toteutettiin 2018 maaliskuun lopussa. Tutkimuksen lähtöotos muodostettiin ja lopullinen otos painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi. Kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista miehiä oli 50,3 prosenttia ja naisia 49,7 prosenttia.
Kuva: Pixabay