Muusikkokirjailija Jouni Hynysellä on ollut kiireinen vuosi. Kotiteollisuus on keikkaillut kiivaasti ja valmistelee syksyllä julkaistavaa uutta studioalbumiaan. Jossain siinä välissä Hynynen on kirjoittanut kirjan Muistikuvia, jossa hän avaa Kotiteollisuuden sanoituspuolta.
Metropoli.net tavoitti miehen promopäivien tiimellyksessä ja kyseli kirjan sisällöstä.
Puhut kirjassasi ja teksteissäsi paljon Suomesta ja suomalaisuudesta. Pakko kysyä heti alkuun, kuinka suomalainen mies voi nykyään?
– Minä ainakin voin hyvin hyvin. Jos puhutaan taas suomalaisista miehistä yleensä, niin luulen, että me ollaan aika tossun/tussun alla. Joillekin se tarkoittanee hyvää, toisille huonoa. Oliko tarpeeksi paavoväyrysmäinen vastaus? Tekisi mieli heittää tähän helvetin pitkä vuodatus muun muassa siitä, että nykyisin maristaan julkisesti jopa festareiden mies- ja naisartistien jakaumasta, mutta eihän me miehet enää nykyisin mitään saada ääneen sanoa, säätäna. Parempi olla hiljaa, ettei hirtetä munista lipputankoon, Hynynen toteaa.
Kirjan idean Jouni Hynynen sai omien sanojensa mukaan Radio Rockin toimittajalta Kim Sainiolta noin vuosi sitten. Sen jälkeen rattaat alkoivat pyöriä nopeasti.
– Tein saman tien ensimmäisen version kahdessa viikossa ja tyrkkäsin sen kustantajalle. Sieltä näytettiin vihreää valoa. Neljättä versiota viilattiin muistaakseni maaliskuussa 2018. Sen jälkeen oli valmista.
Tuottiko sanoitusten aiheiden muistelu hankaluuksia, sillä ajallisesti olet tehnyt kappaleita jo muutaman vuosikymmenen ajan?
– Parikymmentä vuotta ja risat tässä on tosiaan mennyt. Olin itsekin yllättynyt, että näin kauan tässä on rimpuiltu. Mutta yllättävän helposti asiat muistuivat mieleen. Niin hyvät muistot kuin huonotkin. En ole vieläkään varma – koko tätä matkaa muistellessani – että onko tällainen muisti siunaus vai kirous. Jotain olisi voinut ihan oman mielenterveyden takia unohtaakin, Hynynen veistelee.
Tällaisen kirjan julkaiseminen voi olla hyvinkin riskialtista, sillä useasti yhtyeiden faneilla on täysin omat näkemykset kappaleista ja niiden sanoitusmaailmasta. Tähän Hynynen kommentoi seuraavasti:
– Se riski on kieltämättä olemassa. Toisaalta: Painotan jo kirjan esipuheessa, ettei minun näkemykseni ole yhtään kuulijan tulkintaa parempi. Enemmänkin tarkoitus oli avata sitä, mitä minun elämässäni tapahtui kunkin biisin aikana, ja mitkä tekijät vaikuttivat kappaleen syntyyn tai potkaisivat sen alulle.

Kotiteollisuus on julkaissut peräti 15 studioalbumia, joten työmaata on varmasti riittänyt. Yksi asia, johon kirjassa kiinnitin huomiota on se, kun kerrot ”Vieraan Vallan Aurinko” -kappaleen sanoituksista seuraavasti: ”Biisi, ja sen ohella koko loppuelämäni, oli tämän jälkeen valmis.” Tästä herää väkisinkin kysymys: Onko Jouni Hynysellä vielä ultimaattisia unelmia tai suuria tavoitteita uralla/yksityiselämässä? Jos on, niin millaisia?
– Eipä oikeastaan. Jos saan pidettyä parisuhteen kasassa, saan tehdä jatkossakin levyjä ja kirjoja, niin se riittää. Jonkinlaisen tv-sarjan käsikirjoitus kiinnostelee tällä hetkellä, siihen minulla on jo ideakin. Mutta katsotaan nyt, Hynynen vastaa.
Toivotaan, että tuotantoyhtiöt ottavat tästä kopin. Hynysen kirjoittama sarja voisi sisältää jotain sellaista, mitä tässä maassa ei olla ennen nähty.
Mutta takaisin kirjaan. Kuten aikaisemmin todettiin, työmaata on riittänyt, sillä albumeita ja kappaleita on massiivinen määrä. Nyt kun olet selannut historiaasi sanoittajana, nouseeko sieltä jotain tiettyjä tekstejä, joita itse pidät kaikkein onnistuneimpina?
– Niitä on vaikea eritellä. Kaikki ovat kuitenkin syntyneet niin sydämestä tai tulleet palleista, että kappaleita on vaikea laittaa järjestykseen. ”Varjoihmiset” on pirun hyvä, samoin ”Vieraan vallan aurinko”. Vanhemmista kappaleista tulevat ensin mieleen ”Meren mutaa” ja ”Kultalusikka”, Hynynen muistelee.
Sinulla on ollut hyvin tapahtumarikas elämä ja synkissäkin vesissä on uitu. Tämä kaikki on heijastunut myös sanoittamaasi materiaaliin, sillä siellä puidaan rakkauden riipivyyttä, elämän kieroituneisuutta ja maailman pahuutta. Pakko kysyä, onko Jouni Hynynen nykyään onnellinen mies?
– Ehkä vähän liiankin onnellinen. Pitää oikein kaivamalla kaivaa vitutuksen aiheita. Mutta onneksi niitä säännöllisen epäsäännöllisesti aina löytyy. Näen siis taiteelliselle työlleni jonkinlaisen jatkumon, sillä aina tarvitaan jotain vääräleukaa, joka sanoo asiat niin kuin ne oikeasti ovat. Eli sen, että kaikki muu on paskaa paitsi Eppu Normaali.

Kirjassa lukija saa myös pienen kurkistuksen Kotiteollisuuden historiaan, jota käsitellään kappaleiden välissä vähäsanaisesti. Voiko kenties joskus odottaa, että Hynynen (tai joku muu) kirjoittaa yhtyeestä täyden historiikin?
– Siitä on bändin sisällä puhuttu, ja päätöskin on tehty. Sellainen tulee joskus ehkä parinkymmenen vuoden päästä ja sen kirjoittaa joku toinen kuin minä. Ja siinä, perkele, kerrotaan kaikki! Paska tulee lentämään sisään ovista ja ikkunoista, ennustaa Hynynen.
Sitä odotellessa.
Olet ollut alkuvuodesta melkoisen kiireinen, sillä olette keikkojen ohella tehneet uutta levyä ja nyt myös tämä uusi kirjajulkaisu, mutta tähän loppuun vielä: Mitä muuta mies puuhailee vielä tämän vuoden aikana?
– Nyt keskitymme tulevan levyn miksauksiin, se on siis loppusuoralla. Syyskuulle sitä on kaavailtu. Muuten kesä menee lomaillessa ja keikoilla, syksyllä tehdään taas isompi kiertue levyn tiimoilta.
Jouni Hynysen uuden kirjan löydät täältä.
Kotiteollisuuden tekemiset ja keikkakalenterin löydät yhtyeen omilta kotisivuilta.
Kuvat: Like / Promo