26-vuotias Tatu on tyytyväinen elämäänsä; hän pelaa arkisin tietokonepelejä ja käy viikonloppuisin ulkona kavereiden kanssa – yhteiskunnan piikkiin. Näin kertoo Haaga-Helian journalismin opiskelijoiden verkkolehti Tuima.fi. Sivusto on tällä hetkellä kaatunut suuren kävijämäärän vuoksi, mutta Jenni Aholan kirjoittama juttu on luettavissa myös täällä.
Juttua varten haastateltu Tatu kertoo että pelkästään ilmoittautuminen työnhakijaksi takaa täyden toimeentulotuen. Hän saa toimeentulo- ja asumistukea kuukausittain lähes 1100 euroa, joka riittää yksiöön Helsingin Punavuoressa, ja käteen jää vielä 400 euroa kuussa.

Tatu ilmoittautuu silloin tällöin aktiiviseksi työnhakijaksi, mutta kieltäytyy sitten kaikista töistä. Hänen mukaansa tukea on laskettu kieltäytymisen vuoksi vain kaksi kertaa viimeisten viiden vuoden aikana. Tatu varmistaa tukensa ilmoittautumalla silloin tällöin johonkin koulutukseen, johon hän ei sitten koskaan mene. Sosiaalitoimistolle riittää Tatun mukaan, että on ilmoittautunut kurssille, kukaan ei tarkista käykö hän siellä.
– Olen aina ollut sellainen hippi luonne ja flegmaattinen persoona, että mieluummin olen vapaa tekemään oikeasti mitä haluan, kuin että tekisin töitä ja saisin vähän enemmän rahaa, Tatu kertoo Tuima.fi-sivustolle.
Tatun haastattelu on herättänyt voimakasta kommentointia ja monet epäilevät jutun todenperäisyyttä. Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Laura Rädyn Ilta-Sanomille antaman haastattelun mukaan ilmiö on kuitenkin ”valitettavan totta.”