Suomen Asiakastieto Oy ei rekisteröi varastetuilla henkilötiedoilla tehtyjä ja maksamatta jääneitä ostoksia maksuhäiriömerkinnöiksi. Mahdollisten väärinkäytösten selvittely nopeutuu Asiakastiedon palveluiden avulla.
Viikonlopun aikana uutisoitiin laajasti tietovuodosta, jonka myötä noin 16 000 suomalaisen henkilötunnukset, osoitteet ja puhelinnumerot ovat päätyneet internetiin kenen tahansa nähtäville. Rikolliset voivat pyrkiä käyttämään tietoja väärin esimerkiksi yrittämällä hankkia rahaa tai tavaraa tietoverkkojen avulla varastetuilla nimillä.
Tietovuodon tai esimerkiksi lompakkovarkauden uhri voi ehkäistä henkilötietojen väärinkäyttöä hankkimalla verkko-osoitteessa www.omatieto.fi luottotietoihinsa merkinnän ”oma luottokielto” tai ottamalla käyttöön Tietovahti-palvelun, joka ilmoittaa heti, jos palvelun käyttäjän luottotietoja kysytään Asiakastiedosta.
”Luottotietojaan tämän tietovuodon uhriksi joutuneet henkilöt eivät kuitenkaan menetä, vaikka rikollinen tekisi heidän nimiinsä hankintoja ja jättäisi ne maksamatta. Suomen Asiakastieto Oy ei rekisteröi maksuhäiriöitä, joiden taustalla olevia luottosopimuksia henkilö ei ole itse solminut. Toki henkilön tulee itse olla aktiivinen asiain selvittämisessä”, korostaa lakiasiainpäällikkö Juuso Jokela Suomen Asiakastieto Oy:stä.
Asiakastieto luovuttaa henkilöluottotietoja ainoastaan tunnistetuille asiakkaille luottotietolaissa sallittuihin käyttötarkoituksiin ja vahvan tunnistuksen perusteella henkilöille itselleen.
Tietovahti ilmoittaa, kun luottotietoja kysytään
Ns. identiteettivarkaiden tunnettuihin toimintatapoihin kuuluu, että anastetuilla henkilötiedoilla pyritään avaamaan matkapuhelinliittymiä, jonka laskut kohdistuvat tietojen todelliselle omistajalle. Tietovaras voi myös yrittää hakea pikaluottoja toisen henkilön nimissä. Oikealle henkilölle asia paljastuu vasta kuukausien kuluttua, kun tämä saa laskun.
Käytännössä lähes kaikki puhelinoperaattorit ja rahaluottoja myöntävät yritykset tarkistavat hakijan tiedot ja maksukyvyn Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Jos henkilöllä on käytössään Tietovahti-palvelu, hän saa saman tien sähköpostiinsa ilmoituksen itseensä kohdistuneesta luottotietokyselystä. Näin väärinkäytöksen tai sen yrityksen selvittely pääsee nopeasti käyntiin ja monessa tapauksessa isompi katastrofi ehditään välttää.
Oma luottokielto on henkilön luottotietoihin tehtävä merkintä, joka käytännössä estää tietojen väärinkäytön.
STT